Motivele din cauza cărora Suedia se opune intrării României și Bulgariei în Schengen: Există "critici cu privire la corupția extinsă”

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 18:16
5925 citiri
Motivele din cauza cărora Suedia se opune intrării României și Bulgariei în Schengen: Există "critici cu privire la corupția extinsă”
Polițiști suedezi/ FOTO: cnn.com

Partidul „Suedezii Democrați” este împotriva admiterii Bulgariei la Schengen, a declarat europarlamentarului suedez Charlie Weimersch din grupul conservatorilor și reformiștilor europeni. Formațiunea „Democrații Suedezi“ este a doua ca reprezentativitate în Parlamentul de la Stockholm care sprijină coaliția de guvernământ fără a face parte din executiv.

Europarlamentarul suedez Charlie Weimersch a declarat, citat de postul de radio național bulgar, că: „potrivit datelor oficiale ale poliţiei suedeze, „bande străine jefuiesc bătrâni, pătrund în locuinţe prin efracţie, se implică în trafic de persoane, fură combustibil, echipamente agricole şi motoare de bărci în valoare de miliarde de coroane în fiecare an. Jumătate din aceste jafuri sunt «opera» unor grupuri străine de crimă organizată, inclusiv din Bulgaria şi România. Vom continua să ne opunem aderării ambelor ţări la Schengen, atât timp cât aceste grupuri continuă să fie o problemă uriaşă”, a spus eurodeputatul suedez.

Guvernul Suediei, din care fac parte partide de centru-dreapta, afiliate PPE și Renew Europe care susțin aderarea României la Schengen, este unul minoritar. În comisia pentru justiție, social-democrații, acum în opoziție, și care s-au împotrivit aderării țării noastre, pe motiv că nu a existat o consultare și o negociere înainte cu Guvernul, s-au aliat cu partidul de extremă Democrații Suedezi. Aceștia din urmă chiar dacă nu sunt la guvernare au susținut din Parlament guvernul, iar fără ei executivul ar pica.

„Suntem de părere că, atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să începem cu nevoia noastră de a controla intrările și ieșirile și de a ne asigura că avem toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infracționalității”, a declarat social-democratul Ardalan Shekarabi, citat de ziarul Dagens Nyheter, declarându-se surprins că Guvernul a făcut o astfel de propunere fără a-i consulta pe ei și pe Democrații Suedezi.

„În ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă cu probleme mari cu cetățenii acestor țări care abuzează de actuala directivă pe mobilitate și pun la îndoială ordinea publică din Suedia”, a spus și unul dintre reprezentanții extremei de la Suedezii Democrați, Adam Marttinen.

SD mai susține și că există „critici cu privire la corupția extinsă și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate din aceste țări”.

Votul din Parlamentul Suediei este important pentru că dă un mandat obligatoriu Guvernului. Votul care va deveni obligatoriu, nu este cel din dat în Comisia pentru Justiție. Ultimul cuvânt îl are Comisia pentru Afaceri Europene care se va întâlni în decembrie să dea votul, chiar înainte de Consiliul JAI unde se va decide dacă România va fi primită în Schengen.

Dacă până atunci va avea loc o repoziționare, în sensul că social-democrații care sunt afiliați PES vor reveni pe linia familiei europene, atunci lucrurile se schimbă pentru România.

Bucureștiul speră că va rezolva problema, cu ajutorul șefilor diplomației din Luxemburg și Finlanda, care au o relație bună cu social-democrații suedezi. De asemenea, există un lobby și la nivel de europarlamentari.

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#suedia, #Romania, #Bulgaria, #Schengen, #politie , #stiri externe