Suedia convoacă însărcinatul cu afaceri irakian după ce ambasada sa din Bagdad a fost incendiată de manifestanți

Joi, 20 Iulie 2023, ora 14:19
1908 citiri
Suedia convoacă însărcinatul cu afaceri irakian după ce ambasada sa din Bagdad a fost incendiată de manifestanți
Ambasada Suediei din Bagdad a fost luată cu asalt și incendiată FOTO Twitter

Suedia a anunţat convocarea însărcinatului cu afaceri irakian, după ce ambasada suedeză la Bagdad a fost incendiată de manifestanţi, ca reacţie la anunţul unei noi arderi a Coranului prevăzute pentru joi la Stockholm, relatează Reuters şi AFP. Guvernul irakian a avertizat la rândul său cu ruperea relaţiilor diplomatice, dacă arderea va avea loc.

"Ceea ce s-a întâmplat este total inacceptabil şi guvernul condamnă aceste atacuri în cel mai vehement mod", a declarat joi într-un comunicat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom, după ce în zori la Bagdad susţinători ai liderului religios şiit Moqtada Sadr au pătruns în ambasada Suediei şi i-au dat foc, înainte de a fi dispersaţi de poliţie, care a recurs la tunuri cu apă.

Manifestanţi au explicat pentru AFP că protestează împotriva unui eveniment prevăzut pentru joi la Stockholm, autorizat de poliţia suedeză, în cursul căruia urmează să fie ars un exemplar din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.

Ministrul suedez de Externe a subliniat că "este evident că autorităţile irakiene şi-au neglijat grav responsabilităţile".

MAE suedez a precizat că personalul ambasadei este "în siguranţă".

Arderea Coranului, dacă va avea totuşi loc, este prevăzută între orele locale 13.00 şi 15.00 (11.00 şi 13.00 GMT). Ar fi al treilea astfel de eveniment care are loc la Stockholm începând din ianuarie, primele două fiind urmate de o serie de condamnări din partea lumii musulmane şi apeluri la boicotarea produselor suedeze.

Irakul a avertizat în ce-l priveşte joi că ar putea pune capăt legăturilor diplomatice cu Suedia, dacă evenimentul de joi se menţine.

"Guvernul irakian a informat guvernul suedez prin canale diplomatice că orice nou incident de ardere a Sfântului Coran pe teritoriul Suediei va necesita ruperea relaţiilor diplomatice", se arată într-un comunicat al guvernului de la Bagdad.

Comunicatul adaugă că asaltul asupra ambasadei suedeze a fost o "breşă de securitate care trebuie imediat reglementată" şi menţionează că la o reuniune a cabinetului s-a decis aducerea în faţa justiţiei a celor arestaţi după incendiul din zori.

Circa 20 de persoane au fost reţinute după incendiu, a precizat pentru AFP o sursă de securitate.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Vestea de săptămâna trecută a fost, fără îndoială, primită cu ușurare la Kiev și cu durere la Kremlin. Congresul SUA a întrerupt în cele din urmă blocajul de șase luni și a aprobat...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#suedia, #ambasada, #Bagdad, #ambasada suedia, #Irak, #Insarcinat Afaceri , #Suedia