Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR a scos din bugetul de stat subvenția pentru partidul sprijinit de Dan Voiculescu

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 16:03
9065 citiri
CCR a scos din bugetul de stat subvenția pentru partidul sprijinit de Dan Voiculescu
Dan Voiculescu fondatorul Partidului Umanist FOTO: ppusl.ro

Partidul Umanist Social Liberal, care se proclamă continuatorul Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu, ar fi urmat să primească subvenție de la stat în 2022, deși nu a participat la alegerile de anul trecut.

Însă, Curtea Constituțională a respins sesizarea USR la legea bugetului de stat, iar surpriza în decizia judecătorilor se referă chiar la subvenția pe care urma să o încaseze PPU-SL, partidul sprijinit de Dan Voiculescu, potrivit Europa Liberă.

Miercuri, 22 decembrie, patru parlamentari afiliați grupului PSD au depus un amendament.

Judecătorii s-au grăbit să dea o decizie la sesizarea depusă de USR și au devansat ședința care urma să aibă loc miercuri, 29 decembrie. Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate sau inadmisibile punctele invocate de USR în legătură cu bugetul de stat. Astfel, legea va ajunge la președintele Iohannis pentru promulgare înainte de 1 ianuarie 2022.

Partea interesantă se referă însă la subvenția pe care partidul sprijinit de Dan Voiculescu, PPU-SL, urma să o încaseze de la bugetul de stat. PPU-SL ar fi beneficiat de subvenție începând cu 2022, deși nu a trecut de pragul electoral de 5%.

Amendamentul fusese introdus de cei patru deputați PPU-SL, care activează ca afiliați ai grupului PSD și care au participat la parlamentare pe listele social-democraților.

PNL și PSD au fost de acord să voteze acest amendament, care modifica legea privind finanțarea partidelor politice.

Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția USR pe acest subiect, dar a constatat că prevederea este în acord cu Legea Fundamentală numai în măsura în care aplicarea se realizează după o eventuală modificare sau completare a legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Ce înseamnă asta? PPUSL nu va putea beneficia de amendamentul introdus în legea bugetului de stat până nu se modifică și legea 334/2006, astfel că nu va putea încasa subvenție fără modificarea legislativă.

„Este bine că s-a dat o astfel de decizie, să nu mai avem precedente de tip Pro România. Este pentru prima când Curtea Constituțională dă o astfel de decizie prin care rămâne premisa posibilității de finanțare, dar sub o condiție, care suspendă aplicarea până la modificarea legii finanțării partidelor. Nu s-a mai întâmplat așa ceva, este o inovație”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Pro România a beneficiat de subvenție în 2020, tot printr-un amendament introdus la legea bugetului de stat. Deși nu a participat la alegerile din 2016, partidul condus de Victor Ponta a obținut subvenția după negocieri cu guvernul Orban, stabilindu-se că partidele primesc bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, nu de rezultatul de la alegeri.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#subventii partide parlamentare, #pp usl, #Dan Voiculescu, #CCR , #partid