Descoperirea care poate condamna omenirea la pieire: ”Otrava pentru totdeauna” găsită în sol și în apă

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 02:00
21092 citiri
Descoperirea care poate condamna omenirea la pieire: ”Otrava pentru totdeauna” găsită în sol și în apă
Substanțele chimice toxice au ajuns până în pânza de apă freatică din sol FOTO: Science Alert

O echipă de oameni de știință condusă de experți de la Universitățile Missouri, Auburn și North Dakota din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Reviews of Geophysics, a descoperit că ”substanțele chimice pentru totdeauna” s-au răspândit ca o adevărată otravă în solul, apa și gheața din întreaga lume, din cauza poluării cu materiale sintetice.

Substanțele chimice sintetice (PFAS) au fost utilizate de omenire încă din anii ’50, iar începând cu 2000, acești compuși nocivi pentru sănătatea populației lumii au fost detectați pe scară largă în apele subterane globale, ajungând chiar în pânza freatică de apă. Acest fapt reprezintă un pericol major pentru populația lumii, care ar putea să rămână fără multe surse curate de apă potabilă, în viitor, potrivit Science Alert.

Oamenii de știință americani, împreună cu cei din Coreea de Sud și China, au căutat să afle unde și cât de multe substanțe chimice nocive PFAS se acumulează sub suprafața Pământului.

Apele subterane și straturile de sol subterane pot fi greu de cercetat și dificil de remediat în cazul unei poluări masive cu substanțe toxice. Studiul a arătat că substanțele PFAS toxice s-au scurs din gropile de gunoi, din fabricile chimice și militare în sistemele de apă subterane, care furnizează apă potabilă milioanelor de oameni.

Semnal de alarmă tras de studii americane: Anumite alimente produc cancer și moarte prematură VIDEO

Oamenii pot fi expuși la aceste ”subtanțe chimice pentru totdeauna”, așa cum au fost ele denumite de experți, și în alte moduri, în culturile agricole, în produsele cosmetice sau în spumele de stingere ale incendiilor, dar rezervele de apă sunt una dintre cele mai răspândite căi.

Studiile analizate de-a lungul a 12 ani (2010-2022) privind soarta și transportul substanțelor PFAS în medii subterane din Suedia și până în Australia, cercetătorii au identificat porțiuni de sol de deasupra pânzei de apă freatică, ca un punct fierbinte de acumulare a acestor elemente chimice toxice.

Fenomen amenințător pentru omenire: ”Este cel mai ridicat nivel din ultimul milion de ani” VIDEO

Înțelegerea acumulării acestor substanțe otrăvitoare din mediile subterane este ”esențială pentru a evalua riscurile legate de PFAS, precum și de a dezvolta strategii de remediere eficiente pentru curățarea solului contaminat”, a spus Xueyan Lyu de la Universitatea Nanjing, China și colegii săi.

Există mai mult de 12.000 de substanțe toxice PFAS care au ajuns în sol și ape, care rămân pentru totdeauna acolo. ”Am depășit deja limita planetară sigură privind substanțele chimice sintetice toxice”, a spus Bethanie Carney Almroth de la Universitatea Gothenburg.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
#substante toxice, #substante chimice, #poluare substante toxice, #otrava, #poluare, #panza freatica, #apa, #poluare apa , #fenomen