România va cumpăra două submarine Scorpene de la Naval Group. Prețul: 2 miliarde de euro

Joi, 18 Mai 2023, ora 13:44
3511 citiri
România va cumpăra două submarine Scorpene de la Naval Group. Prețul: 2 miliarde de euro
România cumpără două submarine cu două miliarde de euor FOTO Naval Group

România vrea să achiziționeze submarine, iar MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedurile pentru un astfel de program.

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului sunt detaliate costurile achiziției, precum și faptul că programul vizează două nave submarine de la francezii de la Naval Group, aceeași companie cu care MApN nu a fost în stare nici până azi să semneze contractul pentru corvete atribuit încă din 2019, scrie hotnews.ro

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului consultată de HotNews.ro se discută despre aprobarea programului de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabila a unui anunt de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) de către o autoritate contractanta din Ministerul Apararii Nationale operatorului economic Naval Group:

Obiectul - două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contramăsuri, suport logistic initial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistenta de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate niveluri necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice.

Valoarea estimată - 2.000.000.000 euro (fără TVA).

Submarinele din clasa Scorpene sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion - AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#submarine, #MApN, #Romania , #stiri afaceri