Misterul submarinului Uniunii Sovietice cu rachete nucleare care s-a apropiat de SUA. CIA l-a găsit pe fundul oceanului VIDEO

Duminica, 30 Ianuarie 2022, ora 03:19 23288 citiri
Submarinul sovietic K129 a ajuns lângă coasta Americii FOTO: The Telegraph

Pe 24 februarie 1968, un submarin al Uniunii Sovietice a părăsit un port din estul țării cu o misiune secretă.

K129 a dispărut în apele de pe coasta de vest a Statelor Unite, înarmat cu trei rachete nucleare, care puteau fi lansate din adâncuri. O investigație detaliată într-un documentar de către Channel 5, arată că epava submersibilul zace acum pe fundul oceanului, după ce la un moment dat CIA-ul a avut o operațiune nereușită de recuperare a focoaselor.

Experții spun că rachetele de la bordul submarinului sovietic K129 aveau o putere de 65 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima, potrivit Express.

Putin tace de o lună în privința Ucrainei. Ce a făcut liderul de la Kremlin în spatele ușilor închise

Arheologul marin dr. James Delgado a explicat în documentarul ”Drain the Oceans” de la televiziunea Channel 5, că oceanul a devenit ”o pelerină supremă”, în care armatele se puteau ”ascunde, aștepta și apoi livra moartea”.

După două săptămâni de la plecarea în misiune, submarinul sovietic a ratat o transmisie programată acasă. Ceva mersese prost. Ulterior, o flotilă a Marinei Uniunii Sovietice a străbătut Pacificul în căutarea submarinului K129, dar după luni de căutare, nu au găsit nicio urmă.

Coordonatele submarinului sovietic care s-a apropiat de coastele Americii, într-o misiune secretă, au fost descoperite în august 1968, la aproximativ 5 kilometri în adâncuri.

Adevărul despre cum a dispărut submarinul K129 a rămas un mister

Imaginile obținute recent au arătat părți ale epavei submarinului, care indică ”semne clare ale unei puternice explozii”.

Jurnalistul Josh Dean a spus în documentar: ”Este greu să te gândești la ceva mai misterios decât la K129. Este o epavă fără precedent”.

Totuși, imagini video din 1974 arată că agenții CIA din Statele Unite (operațiunea cu numele de cod Proiectul Azorian) au încercat cu ajutorul unei nave, Geomar Explorer, să recupereze din adâncuri submarinul sovietic și rachetele nucleare.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

Deși agenții reușiseră în primă instanță să apuce epava sovietică din adâncuri, cu ajutorul unei macarale, ulterior brațul a cedat, iar K129 a plonjat înapoi în adâncurile Oceanului Pacific, iar CIA a abandonat operațiunea. Submarinul zace și astăzi pe fundul oceanului, împreună cu rachetele nucleare, iar locația sa este una secretă.

Ipoteza oficială a Marinei sovietice este că submarinul K129 a alunecat sub adâncimea de operare și s-a inundat. Dar adevărul despre dispariția sa rămâne un mister.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii