Cum se rezolvă subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2022. Care a fost cea mai grea problemă

Joi, 16 Iunie 2022, ora 11:09
8122 citiri
Cum se rezolvă subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2022. Care a fost cea mai grea problemă
În fiecare an subiectele sunt făcute de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație Foto: Unsplash.com

Elevii au primit varianta numărul 2 cu subiecte la Matematică la Evaluarea Națională 2022.

La subiectul I au fost 6 subpuncte, fiind itemi obiectivi – tip grilă, fiecare punctat cu 5 puncte. La fel, subiectul al II-lea are 6 subpuncte, tot grilă și notate tot cu câte 5 puncte fiecare. La subiectul al III-lea problemele nu mai sunt cu răspunsuri de tip grilă.

Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de Matematică și președintele Societății de Științe Matematice din România, a analizat pentru Ziare.com subiectele primite astăzi.

Subiectul I, accesibil

”Elevii trebuie să stăpânească bine proprietățile operațiilor și să gândească corect figurile geometrice, asta ca să nu greșească din neatenție.

Subiectul I este construit în felul în care a fost dintotdeauna, este un subiect standard. E un subiect corect. Un astfel de subiect trebuie dat ca să distingă copilașii care nu sunt în stare să facă foarte mult. Cu puțină intuiție și noțiuni elementare de aritmetică, pot să rezolve problemele.

Ar putea să fie o capcană la Subiectul I la transformarea fracției. Copiii care nu stăpânesc bine lucrul ăsta pot să greșească.

Ultima problemă de la Subiectul I este o problemă pe care 80% dintre elevi pot să o rezolve. E bine pusă și își are locul ei”, a explicat Radu Gologan.

Subiectul III are capcane

”De la Subiectul III, problema 3 are o mică chichiță, pentru că trebuie să cunoască geometria triunghiului. Să vadă că acolo este un triunghi echilateral sub centru de greutate cu proprietățile lui.

La fel la problema 4, tot cam pe același tip. Mie îmi plac problemele. Sunt bine alese. Ei trebuie să vadă proprietățile care sunt ascunse în spatele figurilor.

Problema 5, de la Subiectul III, la fel. Problema 5 e una de geometrie care ei au tot repetat-o”, a spus profesorul de matematică.

Care a fost cea mai grea problemă

”Putem să spunem că Subiectul I este ușor și abordabil. Subiectul II este ușor spre mediu, cu chichițele pe care le-am spus.

Greutatea de la Subiectul III începe de la problema 4. Este una greuță. Asta va face diferența între elevi. Poate și problema 5 și 6. Ele vor face diferența între 8.50 și 10”, a punctat profesorul de matematică”, a punctat Radu Gologan.

La geometrie vor fi probleme

”A fost, într-adevăr, puțin cam greu la geometrie. În acești ani de pandemie, a fost mai greu înțeleasă. Am observat asta și la copiii olimpici. Geometria vine cu rezultate mai slabe decât în alți ani. De ce? Geometria nu prea se poate face în online. Ea trebuie făcută cu tabla în față. Toți copiii să fie antrenați într-un raționament.

La algebră mai descompui, mai desfaci paranteze, mai sunt niște formule, acolo e mai bine. O să vedeți că la geometrie, rezultatele vor fi destul de slăbuțe”, a precizat profesorul de matematică.

Vor fi rezultate mai slabe ca anul trecut

”Vor fi rezultate puțin mai slabe la matematică, dacă vom face o comparație cu anii trecuți, asta e părerea mea.

Cu toate că subiectele au fost acum calibrate mai bine, în sensul că se va putea face o distincție clară între vârfuri și cei care vor lua nota de trecere. Mai exact, subiectul primit acum e făcut în așa fel încât să se ia ușor nota 5, dar foarte greu peste 9”, a concluzionat Radu Gologan.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#subiecte matematica evaluare nationala, #evaluare nationala 2022, #subiecte, #matematica, #absolventi , #Evaluare Nationala 2022