Diplomata de top mondial trimisă să-l înfrunte pe Vladimir Putin. Marea negociere care i-a câștigat porecla „Vulpea argintie”

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 12:24
21546 citiri
Diplomata de top mondial trimisă să-l înfrunte pe Vladimir Putin. Marea negociere care i-a câștigat porecla „Vulpea argintie”
Wendy Sherman este unul dintre cei mai influenți diplomați din lume FOTO Hepta

Wendy Sherman, unul dintre cei mai puternici diplomați din lume, este cunoscută drept „vulpea argintie”, datorită înfăţişării sale, dar şi a stilului ei de a purta negocieri şi încheia acorduri.

Miercuri, 12 ianuarie, ea ajută la conducerea discuțiilor dintre SUA și Rusia în Europa.

Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA, una dintre funcțiile de vârf ale departamentului, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu oficiali ruși pentru a discuta despre Ucraina. Miza este mare.

Președintele Vladimir Putin a desfășurat aproximativ 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina, stârnind temeri legate de o invazie și avertismente din partea Occidentului.

Oficialii americani speră să dezamorseze situația tensionată prin negocieri cu rușii, iar Sherman este în elementul ei. Cunoscută la Washington pentru firea ei inflexibilă, diplomata are o istorie lungă în abordarea directă a subiectelor delicate, notează The Guardian.

În administraţia Clinton, Sherman a încercat să încheie un acord cu nord-coreenii care a fost conceput pentru a le opri eforturile de a construi arme nucleare.

În 2011, ea a preluat conducerea discuțiilor nucleare ale echipei SUA cu Iranul, în timp ce președintele Barack Obama era preşedinte. În cele din urmă, a contribuit la încheierea unui acord nuclear istoric între Iran și P5+1 - SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania - în 2015.

A fi femeie nu e o barieră în calea progresului ei în sala de negocieri

La acea vreme, Sherman a vorbit despre faptul că a fi femeie nu e o barieră în calea progresului ei în sala de negocieri, chiar dacă Republica Islamică Iran are reguli stricte cu privire la interacțiunile dintre bărbați și femei.

„Când m-am așezat vizavi de iranieni, reprezentam Statele Unite ale Americii și, poate, ca femeie, pot spune lucruri care nu sunt atât de dure, dar când devin dură, este un lucru şocant pentru că este neașteptat”, a spus ea.

Sherman, în vârstă de 72 de ani, are pielea palidă și părul scurt, gri-oțel și, în ciuda naturii obositoare a negocierilor, pare întotdeauna la patru ace. - „Niciodată un fir de păr nelalocul lui”, spune un diplomat britanic care a lucrat cu ea în timpul negocierilor internaționale.

Și-a primit porecla de la iranieni

Ea și-a primit porecla de la iranieni, care au început să o numească „Vulpea”, ca urmare a abordării ei înşelătoare a discuțiilor lor. Colegii săi din Departamentul de Stat au preluat porecla, iar în timpul negocierilor au purtat tricouri pe care scria „Silver Fox” (Vulpea Argintie).

Negocierile cu rușii au fost deosebit de solicitante, spun analiștii, și Sherman va avea nevoie de toate trucurile diplomatice pe care le poate aduna pentru a-și atinge obiectivele, cel mai important fiind evitarea unui război major în Europa.

Ea a vorbit luni, 10 ianuarie, la Geneva cu oficialii ruși, în frunte cu Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe. Ea va vorbi din nou cu rușii miercuri, 12 ianuarie, la o întâlnire a NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, la Bruxelles și joi la Viena.

Rușii au o listă de cereri: oficialii americani trebuie să fie de acord că nu vor extinde forțele NATO spre est. De asemenea, rușii doresc ca oficialii americani să excludă posibilitatea ca Ucraina să se alăture într-o zi la NATO.

Până acum, negocierile dintre oficialii americani și ruși sunt într-un impas. „Am fost fermi”, a spus ea reporterilor după discuțiile lor de la Geneva, descriind modul în care ea și ceilalți oficiali americani i-au înfruntat pe ruși.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#SUA, #Rusia, #negocieri, #wendy sherman, #vulpea argintie , #SUA