Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Washingtonul cade în capcana Chinei. "Încercând să apere totul, riscă să nu protejeze nimic"

Luni, 13 Iunie 2022, ora 13:37
4868 citiri
Washingtonul cade în capcana Chinei. "Încercând să apere totul, riscă să nu protejeze nimic"
Joe Biden, în 2015, când era vicepreședinte al SUA FOTO NPR

Războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea să se termine fără un câștigător clar, dar există o altă țară care va beneficia: China. Rusia este acum mai dependentă ca niciodată de patronajul Chinei, iar legăturile dintre cele două țări s-au adâncit de ceva timp.

O axă eurasiatică – mai mult un pact de colaborare de neagresiune decât o alianță – se formează de ani de zile, bazată pe o hotărâre comună de a reduce preponderența occidentală.

Prezintă legături economice sporite, exerciții militare și transferuri de tehnologie militară la scară largă, de la avioanele de luptă Su-35 și sistemele de apărare aeriană S-400 până la un proiect comun de sistem de avertizare timpurie.

Acum, că Rusia a fost izolată de cea mai mare parte a lumii occidentale, această relație a devenit mai dezechilibrată în favoarea Chinei, Xi Jinping crescând în liniște achiziția de materii prime precum petrolul, gazul și cărbunele cu reducere.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Unii subliniază că Rusia este o putere diminuată. La fel ca în trecut, însă, Rusia poate supraviețui stagnării, chiar dacă doar ca o versiune largă a Coreei de Nord, care generează crize periodice.

Alinierea Chinei la Rusia poate dăuna reputației sale, dar nu prea mult în afara Vestului, a SUA și aliaților occidentali. Până acum, alte state regionale majore - India, Africa de Sud și partenerii americani din Golf - au refuzat să trateze Ucraina ca pe o luptă definitorie pentru ordinea mondială, ajutând Rusia să prevină un colaps economic. Occidentul nu este lumea întreagă, iar proiectarea puterii nu mai depinde de aprobarea sa, scrie profesorul de securitate internațională Patrick Porter, în UnHerd.

Statutul redus al Rusiei va lăsa China mai puțin temătoare față de granița sa continentală. Cu mai multă stabilitate locală în țările în care interesele lor se suprapun, acest lucru va permite ambelor țări să redistribuie puterea de luptă în principalele teatre de contestație, unde pot exercita presiune simultan asupra flancului estic al NATO și a Indo-Pacificului.

În ceea ce privește Taiwanul, echilibrarea Rusiei în Ucraina nu descurajează pur și simplu aventurismul Chinei. Pe lângă deturnarea puterii militare, sancțiunile asupra comerțului rusesc epuizează și statele care sancționează. La rândul său, acest lucru îngreunează din punct de vedere economic repetarea efortului în altă parte, pe termen scurt și mediu. Dacă China s-ar muta în curând spre Taiwan, statele europene ar fi reticente să ducă un război economic împotriva Beijingului în același timp cu Moscova. Statele occidentale nu pot bloca și împrumuta tot timpul.

China va câștiga mai ales dacă Washingtonul va continua să interpreteze greșit războiul din Ucraina ca pe o lecție despre necesitatea de a-și răspândi puterea în Europa și Asia, subliniază Porter. Războiul din Ucraina împarte atenția strategică a SUA: vast ajutor „Lend-Lease” al Americii pentru Ucraina, prezența militară sporită în Europa și rescrierea Strategiei de securitate națională cu o reechilibrare parțială în Europa. Nici nu se poate exclude alte distrageri ale atenției, de exemplu dacă programul nuclear accelerat al Iranului declanșează o altă criză în Orientul Mijlociu.

În loc să-și ierarhizeze adversarii, să transfere povara aliaților și să-și concentreze puterea, Washingtonul cade pradă indisciplinei strategice. Încercând să apere totul, riscă să nu protejeze nimic. Joe Biden trebuie să se angajeze într-o corectare a cursului – și trebuie să o facă acum, conchide autorul.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#SUA, #SUA China, #razboi Ucraina, #Rusia China , #stiri externe
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
China va lua resursele naturale din Siberia! Altceva NU vrea!