Statele Unite au încheiat un tratat cu un vecin al Ucrainei. Acordul le permite americanilor să investească în două aeroporturi militare

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 09:48 4639 citiri
Din partea SUA, acordul a fost semnat de secretarul de stat american Antony Blinken FOTO Departamentul de Stat

Secretarul de stat Antony Blinken a semnat joi, din partea Statelor Unite, un tratat militar bilateral cu Slovacia, care permite întărirea prezenţei militare americane în această ţară vecină cu Ucraina, transmite dpa.

Din partea guvernului de la Bratislava, documentul a fost semnat de ministrul de externe, Ivan Korcok, şi de cel al apărării, Jaroslav Nad.

Documentul prevede dezvoltarea aeroporturilor militare Sliac şi Kuchyna, cu finanţare din partea Statelor Unite. Obiectivele vor rămâne în proprietatea Slovaciei, însă vor putea fi utilizate gratuit de forţele americane.

Nu este sigur că tratatul va trece de votul în parlamentul de la Bratislava, apreciază dpa. Au ridicat obiecţiuni toate cele trei partide parlamentare de opoziţie, reprezentanţi ai sindicatelor şi analişti militari.

Şi procurorul general al Slovaciei a recomandat respingerea tratatului, argumentând că acesta subminează Constituţia. Criticii se tem că ar putea fi afectată suveranitatea naţională a Slovaciei, iar forţele SUA ar putea acţiona în afara legislaţiei naţionale slovace.

Blinken a declarat, la ceremonia de semnare, că "acest acord se bazează pe cooperare şi respect" şi a condamnat "dezinformarea" privind conţinutul tratatului. Acesta "a fost redactat în comun de Slovacia şi Statele Unite, ca parteneri pe deplini egali şi suverani şi reprezintă - în interesul ambelor guverne - interesele popoarelor din ambele ţări. Nimic din acordul de astăzi nu creează baze sau prezenţe permanente ale militarilor SUA în Slovacia".

Părerile împărţite ale slovacilor se manifestă în contextul tensiunilor ridicate dintre Rusia şi Occident, după concentrarea de trupe ruse la graniţele Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com