SUA trimit în Ucraina zeci de tancuri Abrams. Vehiculul de luptă american funcționează cu kerosen

Autor: N.G.
Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 22:31 4683 citiri
SUA ar urma să trimită 30 de tancuri Abrams FOTO Twitter

Administrația Biden înclină să trimită ”un număr semnificativ” de tancuri M1 Abrams în Ucraina, au declarat doi oficiali americani, iar un anunț ar putea fi făcut chiar în această săptămână, scrie Politico.

Această evoluție are loc pe fondul unui conflict public cu oficialii germani, care sunt presați să trimită propriile tancuri Leopard și să permită altor țări europene care operează vehiculele fabricate în Germania să facă același lucru.

Marți, la scurt timp după ce s-a aflat despre posibila mutare a SUA, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Leopardurile germane se îndreaptă spre Ucraina. Săptămâna trecută, Scholz le-a spus parlamentarilor americani că Berlinul va aproba transferul doar dacă SUA își donează mai întâi propriile tancuri.

Transferul de tancuri americane și germane ar marca o evoluție majoră în efortul Occidentului de a înarma Ucraina. Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelenskyy, au petrecut săptămâni întregi pledând pentru tancuri, în timp ce Kievul se pregătește pentru noi ofensive rusești în estul țării.

Unul dintre cei doi oficiali americani a declarat că administrația Biden are în vedere trimiterea a aproximativ 30 de tancuri Abrams.

Vehiculele ar veni probabil prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, potrivit unei a treia persoane familiarizate cu această chestiune. Programul permite Washingtonului să finanțeze achiziționarea de arme și echipamente pentru Ucraina, spre deosebire de a le scoate din stocurile existente în SUA.

Pentagonul nu a scos niciodată tancurile de pe masă, a subliniat un al patrulea oficial american, care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta subiectul înainte de un anunț. Dar în ultimele săptămâni, oficialii americani au citat public dificultățile de a furniza M1, principalul tanc de luptă al armatei. Aceștia au spus că Abrams nu prea are sens din punct de vedere operațional pentru Ucraina în acest moment, deoarece acestea consumă combustibil pentru avioane și necesită linii de aprovizionare lungi pentru a fi întreținute.

"Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, este greu de antrenat pe el. Are un motor cu reacție, cred că consumă aproximativ trei galoane pe kilometru de combustibil pentru avioane. Nu este cel mai ușor de întreținut sistem", a declarat săptămâna trecută Colin Kahl, cel mai înalt oficial politic al Pentagonului, reporterilor după o călătorie la Kiev. "Poate fi sau nu sistemul potrivit".

Evoluțiile vin după săptămâni de discuții tensionate între Washington, Berlin și aliații lor europeni. De la întâlnirea lui Scholz cu legislatorii americani de săptămâna trecută, guvernul german și-a schimbat poziția, negând la un moment dat că ar fi legat transferurile de Abrams și Leopards.

O paradă de democrați și republicani a făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a da curs cererii Berlinului de a trimite mai întâi tancurile americane.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News