Secret Service, compromis? Ce se ascunde în spatele pierderii de date de la serviciul care asigură paza președintelui SUA

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 17:32
3182 citiri
Secret Service, compromis? Ce se ascunde în spatele pierderii de date de la serviciul care asigură paza președintelui SUA
Agenți Secret Servici asigurând securitatea președintelui Donald Trump/FOTO: Captura Youtube

Există speculații semnificative că Secret Service (serviciul de protecție și pază al demnitarilor, inclusiv al președintele din SUA) a fost „compromis”, după ce agenția nu a reușit să furnizeze mesaje text din 5 și 6 ianuarie 2021 când susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Presiunea asupra agenției s-a intensificat după ce se pare că a furnizat un singur schimb de mesaje text inspectorului general al Departamentului de Securitate Internă (DHS) Joseph Cuffari, marți, după ce Cuffari a cerut sms-uri de pe parcursul unei luni, de la 24 de agenți.

Inspectorul general acuzase deja Secret Service de ștergerea mesajelor.

Istoricul Michael Beschloss spune că „eșecul de a păstra și de a recupera aceste mesaje poate intra sub incidența legii. Investigarea promptă este acum esențială. Este vital ca americanii să știe imediat dacă Secret Service a fost compromis în mod periculos”, a adăugat el.

Secret Service a şters SMS-uri ale mai multor agenţi din ziua luării cu asalt a Capitoliului, la Washington, la 6 ianuarie 2021, de către susţinători ai lui Donald Trump.

Inspectorul general al Departamentului Securităţii Interne, Joseph Cuffari, a anunțat că a întâmpinat dificultăţi în a obţine întregistrări de date de la Secret Service din datele de 5 şi 6 ianuarie 2021.

Aceste mesaje scurte ar putea fi cruciale în anchete ale Camerei Reprezentanţilor şi Departamentului Justiţiei menite să stabilească dacă fostul preşedinte republican Donald Trump şi consilierii săi apropiaţi au încurajat luarea cu asalt a sediului Congresului, cu scopul de a împiedica certificarea victoriei adversarului democrat al acestuia Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Agenţi din cadrul Secret Service erau în acea zi împreună cu Donald Trump şi vicepreşedintele Mike Pence, care s-a ascuns în Capitoliu, în urma unor îndemnuri ale unor susţinători ai lui Trump la spânzurarea acestuia.

O fostă angajată a Casei Albe a declarat la 29 iunie, în audieri la Comisia ”6 ianuarie”, că Donald Trump a încercat să oblige Secret Service să-l ducă la Congres, pentru a se alătura susţinătorilor săi.

”Departamentul ne-a notificat că numeroase mesaje ale Secret Service din 5 şi 6 ianuarie 2021 au fost şterse, în cadrul unui program de înlocuire a telefoanelor”, scrie Joseph Cuffari în această scrisoare, dezvăluită de The Intercept şi publicată apoi de site-ul Politico.

”Secret Service a şters aceste SMS-uri după ce OIG (Office of the inspector general) a cerut înregistrări ale datelor comunicaţiilor electronice”, cu scopul de a examina evenimentele de la 6 ianuarie, precizează el.

De asemenea, scrie el, departamentul a tărăgănat predarea altor documente cerute de către OIG.

Un purtător de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, respinge, într-un comunicat, acuzaţiile lui Joseph Cuffari şi subliniază că telefoanele agenţilor au fost resetate în cadrul unui program planificat de înlocuire care a început înaintea anchetei OIG, lansată la şase săptămâni după asalt.

”Secret Service a semnalat (Biroului inspectorului general) pierderea datelor anumitor telefoane, însă a confirmat OIG că niciunul dintre SMS-urile pe care le căuta nu a fost pierdut în cursul acestui transfer”, declară el.

Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#SUA, #sercret service, #SMS, #asalt, #Capitoliu, #ancheta, #congres , #SUA