New York Times: Primele scurgeri de documente clasificate americane au avut loc la câteva zile după începerea invaziei ruse

Sambata, 22 Aprilie 2023, ora 16:04
1798 citiri
New York Times: Primele scurgeri de documente clasificate americane au avut loc la câteva zile după începerea invaziei ruse
Jack Teixeira , fost membru al Gărzii Naționale/ FOTO: Sky News

Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Americane, care este acuzat de scurgeri de documente clasificate, este posibil să fi început să posteze informații clasificate cu luni mai devreme decât se credea anterior și într-un grup de chat Discord mult mai mare, potrivit mesajelor online analizate de The New York Times.

În februarie 2022, la scurt timp după invazia rusă a Ucrainei, un profil de utilizator care se potrivește cu cel al lui Teixeira a început să posteze informații secrete despre operațiunile militare rusești într-un grup de chat pe populara platformă de jocuri Discord. Grupul de chat avea aproximativ 600 de membri.

Cazul împotriva lui Teixeira, în vârstă de 21 de ani, care a fost arestat pe 13 aprilie, se referă la scurgerea de documente clasificate într-un alt grup Discord de aproximativ 50 de membri numit Thug Shaker Central. Acolo, el a început să publice informații clasificate în octombrie 2022. Munca sa de specialist în tehnologia informației la o bază a forțelor aeriene din Massachusetts i-a oferit acces la secretele de stat. Nu se știe dacă autoritățile americane sunt la curent cu celălalt grup de chat Discord.

Informația recent descoperită, postată într-un grup de chat mai mare, conținea detalii despre victimele rusești și ucrainene, despre activitățile agențiilor de spionaj ale Moscovei și știri despre ajutorul oferit Ucrainei. Utilizatorul a susținut că publică informații de la Agenția Națională de Securitate, Agenția Centrală de Informații și alte agenții de informații.

Acest lucru ridică întrebarea de ce autoritățile nu au descoperit scurgerile de date mai devreme, mai ales având în vedere că sute de oameni ar fi putut vedea postările.

Publicarea unora dintre cele mai clasificate date ale Americii a stârnit critici cu privire la modul în care Pentagonul și agențiile de informații protejează informațiile clasificate și dacă există scăpări atât în ​​verificarea persoanelor pentru accesul la informații clasificate, cât și în aplicarea cutumei conform căreia accesul la informații clasificate trebuie să fie acordat numai oameni care „trebuie să știe”.

Publicația a aflat despre chatul mai mare de la un utilizator Discord. Spre deosebire de Thug Shaker Central, al doilea chat a fost listat public pe canalul YouTube și putea fi accesat în câteva secunde.

Un lanț de dovezi digitale adunate de NYT leagă postările clasificate de Teixeira. Persoana care a publicat datele a susținut că lucrează pentru unitatea de informații a Forțelor Aeriene ale SUA. Detaliile din videoclipul și fotografiile postate de utilizator se potrivesc cu imaginile postate de membrii familiei Teixeira la o casă din North Dayton, Massachusetts.

Alți membri Discord i-au trimis utilizatorului la mulți ani pe 21 decembrie, în aceeași zi în care sora soldat a lui Teixeira i-a urat la mulți ani pe Facebook. Și el însuși a publicat o fotografie cu o pușcă germană antică pentru care The Times a găsit o chitanță online pe numele lui Teixeira.

Postările analizate de The Times par a fi relatări scrise detaliate ale documentelor clasificate în sine și indică de la ce agenție de informații provin. Deși este posibil ca utilizatorul să fi postat fotografii ale unor documente, acestea au fost eliminate din chat.

Unul dintre avocații lui Teixeira, Joshua Hanye, a refuzat să comenteze. De asemenea, reprezentanții Biroului Federal de Investigații și ai Ministerului Justiției au refuzat să comenteze.

Prima scurgere pare să fi avut loc la mai puțin de 48 de ore după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Am văzut Pentagonul raportând că ⅓ dintre forțe sunt folosite pentru invazie”, a scris utilizatorul.

„Am puțin mai mult decât informații din surse deschise. Avantajele lucrului în unitatea de informații a Forțelor Aeriene americane”, a scris el, dorind probabil să-i impresioneze pe alți membri ai grupului care i-au pus sub semnul întrebării cuvintele.

A transmis Jack Teixeira documentele Pentagonului unei puteri străine?

Autoritățile americane încearcă acum să stabilească dacă Jack Teixeira, bărbatul de 21 de ani acuzat că a divulgat pe rețele de socializare secrete la care avea acces ca membru al Gărzii Naționale, în Massachusets a fost în legătură cu o țară străină sau guvern.

Nu există nici o dovadă că așa ar fi stat lucrurile, dar administrația Biden încearcă să stabilească dacă astfel de legături au existat, în cadrul unei anchete mai ample cu privire la motivațiile și intențiile lui Jack Teixeira.

O sursă din administrație a spus că nu se știe încă dacă cel acuzat a circulat documentele în afara grupului de prieteni de pe platforma Discord, sau dacă avea intenția să o facă. Mick Mulroy, o fostă oficialitate de la Pentagon arată că o investigație este normală în astfel de cazuri.

Dacă legături cu persoane din străinătate sunt date la iveală, atunci scurgerea de informații poate fi chiar mai gravă decât știm acum. De exemplu, este posibil amestec extern sau faptul ca documentele respective să fi fost accesate de oficialități din străinătate, înainte ca ele să ajungă la cunoștința opiniei publice americane. Dacă conexiunea străină a existat, și pedeapsa pe care o va primi Jack Teixeira se poate înăspri.

Până acum el este acuzat de reținerea și transmiterea neautorizată de informații cu privire la securitatea națională și preluarea și reținerea neautorizată de documente și materiale secrete, fiecare dintre aceste alegații, dacă vor fi dovedite, antrenând o pedeapsă cu zece ani închisoare. Ministerul de Justiție conduce ancheta care îl vizează pe Jack Teixeira, in timp ce Pentagonul și serviciile de informații analizează și ele situația. Ministerul Apărării trece în revistă acum și accesul la informație, încercând să corecteze acele breșe care au făcut scurgerea posibilă.

Jack Teixeira este un specialist în informatică și în această calitate a avut acces la computerele experților care pregăteau informația pentru conducerea armatei. La un moment dat a circulat știrea că serverul pe care Jack Teixeira posta documente ar fi avut și persoane din străinătate, dar cei care îl știu neagă acum că așa ar fi stat lucrurile.

Nu este clar deocamdată nici cine a modificat cifre cu privire la numărul de morți în Ucraina și când s-a produs această modificare.

Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un avion cu echipaj uman, invocând...
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
#SUA, #scurgeri documente secrete, #Pentagon, #servicii secrete, #Jack Teixeira, #ancheta FBI , #SUA