Cinci moduri în care s-ar putea răzbuna SUA după ce rușii i-au avariat o dronă MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 22:50
9184 citiri
Cinci moduri în care s-ar putea răzbuna SUA după ce rușii i-au avariat o dronă MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre

Tensiunile au crescut între Rusia și SUA după ce un avion de luptă rusesc a acroșat o dronă americană, marți, deasupra Mării Negre.

Incidentul este cel mai serios de la apogeul Războiului Rece când un avion american a fost doborât de ruși.

Drona, care a decolat din România, a fost doborâtă în timp ce zbura deasupra Mării Negre, lângă Crimeea ocupată de Rusia - aproape de linia actuală a frontului.

Oficialii americani au declarat că avionul rusesc Su-27 a lovit elicea dronei MQ-9 Reaper, ceea ce a dus la prăbușirea în mare și pierderea acesteia.

Înainte de coliziune, care a avut loc la ora locală 7 dimineața, două Su-27 au aruncat „combustibil și au zburat în fața dronei MQ-9” într-o manieră „nechibzuită” și „neprofesională”, susține Pentagonul.

Personalul militar american din Germania a urmărit îngrozit live ce se întâmpla deasupra Mării Negre în timp ce avioanele rusești zburau în mod repetat în jurul dronei, aruncând combustibil pentru a deteriora camerele și senzorii, scrie New York Times.

Înalți oficiali americani sunt îngrijorați de luni de zile că un astfel de incident la Marea Neagră ar putea duce la o confruntare.

Și, în mod previzibil, rușii au negat totul - susținând în schimb că Reaper s-a prăbușit din cauza unei greșeli de pilotare.

Dar care ar putea fi opțiunile pentru SUA dacă doresc să răspundă rușilor?

Lovituri cu rachete

Cea mai directă formă de răzbunare – și desigur cea mai periculoasă – ar fi un atac direct asupra țintelor rusești.

A fost o opțiune luată în calcul de Donald Trump în 2019, când iranienii au doborât o dronă de supraveghere americană cu o rachetă.

Președintele ar fi aprobat inițial atacuri asupra unor ținte iraniene, cum ar fi asupra bateriilor de radare și rachete.

În ciuda faptului că armata făcuse toate pregătirile, el a anulat atacul cu 10 minute înainte de a avea loc după ce i s-a spus că ar putea ucide până la 150 de oameni.

Dar, spre deosebire de incidentul iranian, SUA par să califice ultimul incident mai degrabă un accident nesăbuit decât o acțiune agresivă deliberată.

Deci, acest lucru scade șansele ca Washingtonul să ia măsuri militare ca răspuns.

De asemenea, orice atac asupra armatei ruse riscă posibilitatea terifiantă a unei escalade spre un război nuclear, ceva ce ambele părți vor să evite cu orice preț.

Atacuri cibernetice

După ce a dat înapoi de la atacurile militare împotriva Iranului, Trump s-a orientat în schimb către războiul cibernetic.

Un atac cibernetic a dezactivat sistemele informatice iraniene care controlau lansatoarele de rachete și rachetele.

Hackerii militari americani au efectuat deja operațiuni cibernetice ofensive împotriva Rusiei în sprijinul Ucrainei, a declarat șeful Comandamentului Cyber ​​din SUA.

Generalul Paul Nakasone, care este și directorul Agenției de Securitate Națională a SUA, a declarat că au avut loc „o serie de operațiuni pe întregul spectru”.

Acesta ar putea fi o opțiune mai fezabilă de răzbunare împotriva Rusiei și una care să nu se termine într-un potențial Armaghedon.

Sancțiuni

Sancțiunile mai dure împotriva Rusiei sunt, de asemenea, o opțiune pe masa SUA.

America a marcat recent un an de când Rusia a invadat Ucraina, anunțând o nouă serie de sancțiuni împotriva Moscovei.

Acestea vizează peste 100 de entități atât din Rusia, cât și din întreaga lume, inclusiv bănci și furnizori de echipamente de apărare.

La începutul războiului, SUA au interzis Rusiei să plătească datorii folosind valută străină deținută în băncile americane, ca parte a unui pachet de sancțiuni.

Bunurile aparținând lui Vladimir Putin și prietenilor săi au fost confiscate.

SUA au impus noi sancțiuni Iranului după incidentul cu drone din 2019 și ar putea fi tentate să repete asta cu Rusia.

Avioane de luptă pentru Ucraina

Ucrainenii au rugat SUA să le furnizeze avioane de luptă F-16 pentru a le ajuta să câștige războiul. Până acum, președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de aeronave de luptă temându-se că ar putea fi privite de Rusia ca o escaladare.

Dar ar putea acțiunile rușilor să convingă în sfârșit America să înceapă să furnizeze Ucrainei avioanele pe care le-a cerut?

Zonă de excludere aeriană

O zonă de excludere a zborurilor - o interdicție a tuturor sau a anumitor tipuri de aeronave care zboară printr-un spațiu aerian desemnat, deasupra unei țări sau regiuni și este impus chiar cu forța, mergând până la doborârea avioanelor care o încalcă.

La începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a cerut NATO să impună o zonă de excludere aeriană deasupra țării sale, spunând că o va proteja în fața atacurilor aeriene ruse.

Un grup de experți americani în apărare și politică externă a lansat o scrisoare în care solicită o zonă de excludere aeriană „limitată” impusă de NATO deasupra Ucrainei.

SUA s-ar putea confrunta cu apeluri similare după incidentul cu dronă, dar ca și în cazul oricărei alte opțiuni militare, riscurile sunt mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#SUA, #Rusia, #incident, #drona, #Marea Neagra, #razbunare , #SUA