Este pregătit Occidentul să facă față armelor de ultimă generație ale Chinei și Rusiei? SUA plătesc prețul pentru războaiele împotriva terorismului

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 19:14
23598 citiri
Este pregătit Occidentul să facă față armelor de ultimă generație ale Chinei și Rusiei? SUA plătesc prețul pentru războaiele împotriva terorismului
Test racheta hipersonica Zirkon a Rusiei/ FOTO: Captura Youtube

Conflicte mici, regionale, încă izbucnesc pe tot globul. Etiopia are un război civil, conflictul separatist al Ucrainei a ucis peste 14.000 de oameni, începând din 2014, insurgențele din Siria continuă, iar gruparea Stat Islamic se dezlănțuie prin anumite părți ale Africii.

Dar cum arată războiul viitorului dintre marile puteri și Occidentul este pregătit pentru provocările care urmează?

În primul rând, „războiul viitor” este deja aici. Multe dintre aspectele unui conflict major între Occident și, să zicem, Rusia sau China, au fost deja dezvoltate, repetate și desfășurate, scrie BBC.

Pe 16 noiembrie, Rusia a efectuat un test de rachetă în spațiu, distrugând unul dintre proprii sateliți. Pe parcursul verii, China a efectuat teste ale rachetelor sale hipersonice avansate, capabile să călătorească cu o viteză de multe ori mai mare decât sunetul. Atacurile cibernetice ofensive au devenit o întâmplare zilnică obișnuită, ceva cunoscut sub numele de „război sub prag”.

Unde a greșit Vestul?

Michele Flournoy, responsabil cu strategia la Pentagon, atât sub președinții Clinton, cât și Obama, crede că concentrarea Occidentului asupra Orientului Mijlociu în ultimele două decenii le-a permis adversarilor săi să recupereze mult în termeni militari.

„Ne aflăm într-adevăr într-un punct de inflexiune strategică în care noi - SUA, Marea Britanie și aliații noștri - ieșim din 20 de ani de concentrare pe combaterea terorismului și contra insurgenței, războaiele din Irak și Afganistan și ne ridicăm privirea pentru a realiza că sunt acum într-o competiție foarte serioasă de putere”, spune Michele Flournoy.

Ea se referă, desigur, la Rusia și China, descrise, și în Integrated Review a guvernului Regatului Unit drept „amenințarea acută” și „rivalul strategic” pe termen lung pentru Occident.

„În timp ce eram concentrați pe Orientul Mijlociu ”, spune ea, „aceste țări au început să investească masiv într-o serie întreagă de noi tehnologii”.

O mare parte din aceste eforturi au fost îndreptate către activitatea cibernetică - atacuri perturbatoare menite să submineze structura societății occidentale, să influențeze alegerile, să fure date sensibile.

Dar ce se întâmplă dacă tensiunile actuale dintre Occident și Rusia asupra Ucrainei, să zicem, sau între SUA și China asupra Taiwanului s-ar transforma în război cald? Cum ar arăta?

„Cred că acest lucru s-ar desfășura într-un mediu foarte rapid, care se bazează în mare măsură pe domeniul informațional”, spune Meia Nouwens, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

„Armata Populară de Eliberare a Chinei a construit o nouă agenție numită Forța de Sprijin Strategic, care se ocupă de spațiu, război electronic și capabilități cibernetice”, spune cercetătorul.

Punctele slabe, punctele forte

Primele acțiuni care s-ar întâmpla în orice ostilități ar fi atacuri cibernetice masive din partea ambelor părți. Ar exista încercări de a-l „orbi” pe celălalt prin eliminarea comunicațiilor, inclusiv a sateliților, sau chiar prin tăierea cablurilor submarine vitale care transportă date.

L-am întrebat pe Franz-Stefan Gady, un specialist în războiul viitorului de la IISS, ce ar însemna asta pentru cetățeni. Telefoanele ar înceta să mai funcționeze brusc, benzinăriile să rămână fără carburanți și distribuția de alimente să fie aruncată în haos?

Cercetătorul spune că după toate probabilităţile așa se va întâmpa. „Pentru că marile puteri investesc masiv nu numai în capabilități cibernetice ofensive, ci și în capabilități de război electronic care pot bloca sateliții și pot distruge comunicațiile. Deci nu doar armata, ci și societățile în general vor fi o țintă principală în viitorul conflict”.

Cel mai mare pericol militar aici este escaladarea neplanificată. Dacă sateliții tăi nu comunică și planificatorii tăi care stau în buncărele lor subterane de comandă nu pot fi siguri ce se întâmplă, atunci este extrem de greu să calibrați următoarea mișcare.

Meia Nouwens consideră că acest lucru le lasă să aleagă dacă să răspundă într-o manieră „minimalistă”, sau „maximalistă”, ceea ce implică riscul inerent de a intensifica în continuare tensiunile.

Un factor care probabil va juca un rol major în războiul viitorului este inteligența artificială - AI. Acest lucru poate accelera în mod masiv timpul de luare a deciziilor și de răspuns al comandanților, permițându-le să proceseze informații mult mai rapid.

Aici, SUA are un avantaj calitativ față de potențialii săi adversari și Michele Flournoy crede că poate compensa zonele în care Occidentul este depășit numeric de dimensiunea imensă a Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

„Una dintre modalitățile de a câștiga și de a complica planificarea apărării adversarilor sau planificarea atacului este de a asocia ființe umane și mașini”, spune ea.

Dar există o zonă în care Occidentul este periculos în urma Rusiei și Chinei: rachetele hipersonice - care pot zbura oriunde cu de cinci și 27 de ori mai repede decât viteza sunetului și pot transporta fie un focos convențional, fie unul nuclear.

Rusia a anunțat teste încununate de succes ale rachetei sale hipersonice de croazieră Zircon, proclamând că poate învinge orice apărare oriunde în lume.

China a dezvăluit pentru prima dată în 2019, că deține un vehicul hipersonic (HGV) care poate zbura cu o traiectorie aproape imprevizibilă, făcându-l greu de interceptat.

În schimb, testele recente ale sistemelor americane nu au mers bine. Sosirea acestor arme în arsenalul Chinei face acum Washingtonul să se gândească de două ori să intre în război pentru a apăra Taiwan, dacă China decide să-l invadeze, scrie BBC.

În unire stă puterea

Cu toate acestea, acum, forțele ruse masate la granița Ucrainei, deși cu siguranță includ capabilități ofensive de război cibernetic și electronic, sunt compuse în principal din armament convențional, cum ar fi tancuri, vehicule blindate și trupe - același tip de arme. care ar fi desfășurate dacă Moscova ar decide să atace statele baltice, de exemplu.

Marea Britanie a luat decizia de a-și reduce forțele convenționale în favoarea investiției în noi tehnologii. Franz-Stefan Gady, specialistul în războiul viitorului, crede că acest lucru va aduce cu siguranță beneficii peste 20 de ani, dar până atunci va exista un decalaj îngrijorător.

„Cred că vom avea o perioadă foarte periculoasă în următorii cinci până la 10 ani, când va avea loc o mare parte a reducerilor. În același timp, multe dintre aceste capacități tehnologice emergente nu vor fi suficient de mature pentru a fi cu adevărat au un impact operațional”, spune el.

Iar următorii cinci până la 10 ani am putea vedea unele dintre cele mai periculoase provocări la adresa securității occidentale. Michele Flournoy, care a petrecut ani de zile chiar în centrul politicii de apărare a SUA, crede că soluția constă în două lucruri - consultarea strânsă și colaborarea cu aliații și investiția în locurile potrivite.

„Dacă ne unim mințile și investim cu adevărat în tehnologiile potrivite, conceptele potrivite și le dezvoltăm pe acelea cu viteză și amploare, ar trebui să fim capabili să descurajăm războiul dintre marile puteri”, spune ea. „Ar trebui să fim capabili să ne atingem obiectivele și să păstrăm Indo-Pacificul, de exemplu, liber, deschis și prosper în viitor”, concluzionează Michele Flournoy.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#SUA, #Rusia, #China, #razboiul viitorului, #arme hipersonice , #Rusia