Stat din Golf acuzat că ar fi manipulat politica externă a SUA. Ce a stârnit suspiciunea serviciilor secrete americane

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 12:08
3541 citiri
Stat din Golf acuzat că ar fi manipulat politica externă a SUA. Ce a stârnit suspiciunea serviciilor secrete americane

Emiratele Arabe Unite au manipulat politica externă a Statelor Unite ale Americii în favoarea sa printr-o serie de acțiuni legale și ilegale, scrie The Washington Post, care a vorbit cu trei persoane care au citit raportul pe această temă a serviciilor secrete americane. Acesta este primul astfel de raport din care reiese că politica SUA a fost influențată de o țară presupus prietenoasă.

Ofițerii de informații americani au întocmit un raport secret care detaliază eforturile EAU de a manipula legal și ilegal sistemul politic american pentru a direcționa politica externă a SUA în favoarea autocrației arabe. Emiratele Arabe Unite au folosit vulnerabilități ale mai multor administrații americane, inclusiv prin contribuții la campanii electorale și firme de lobby.

Unele dintre metodele de influențare a politicii SUA pe care le-au întreprins Emiratele Arabe Unite sunt o practică destul de comună pentru sistemul politic american datorită specificului legislației. În același timp, potrivit surselor ziarului, alte activități ale Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite „arătau mai mult ca operațiuni de spionaj”.

Documentul a fost întocmit de Consiliul Național de Informații și furnizat factorilor politici de top din SUA în ultimele săptămâni pentru a-i ghida în luarea deciziilor cu privire la Orientul Mijlociu și Emiratele Arabe Unite, care exercită o influență enormă la Washington. Raportul se remarcă prin concentrarea pe operațiunile de influență ale unei națiuni prietene, mai degrabă decât pe o putere ostilă precum Rusia, China sau Iran. De asemenea, este neobișnuit ca un produs de informații din SUA să examineze interacțiunile care implică oficiali americani, având în vedere mandatul său de a se concentra asupra amenințărilor externe.

În ansamblu, potrivit Departamentului de Justiție al SUA, Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 154 de milioane de dolari pe activități de lobby în SUA începând cu 2016, potrivit The Washington Post. În plus, sute de milioane de dolari au fost cheltuiți și pentru donații către universități și centre de cercetare americane. Publicația notează că mulți dintre cei care au fost beneficiarii donațiilor au publicat rapoarte care conțineau concluzii favorabile intereselor EAU.

„Comunitatea serviciilor de informații din SUA se abține, în general, de la orice ar putea fi interpretat ca studiind politica internă a Statelor Unite ”, a spus Bruce Riedel, un coleg senior la Brookings Institution, care a lucrat la Consiliul Național de Informații în anii 1990. Acesta este un semn că serviciile de informații din SUA sunt pregătite să accepte noi provocări”.

Lauren Frost, un purtător de cuvânt al Biroului Directorului de Informații Naționale, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre raport.

Yousef Al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a spus că este „mândru de influența și buna reputație a Emiratelor Arabe Unite în SUA”.

„Este câștigat cu greu și pe deplin meritat. Acesta este rezultatul a zeci de ani de cooperare strânsă dintre Emiratele Arabe Unite și SUA și a unei diplomații eficiente. Reflectă interese comune și valori comune ”, a spus el într-un comunicat.

De ani de zile, Statele Unite au fost de acord să vândă unele dintre cele mai sofisticate și mortale echipamente militare ale sale Emiratelor Arabe Unite, inclusiv vehicule aeriene fără pilot MQ-9 și avioane de luptă avansate F-35, un privilegiu de care nu se bucură nicio altă țară arabă.

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
#SUA, #politica externa, #Emiratele Arabe Unite, #lobby , #SUA