Sfârșitul ordinii mondiale, așa cum o cunoaștem. Inamicii Americii se aliniază ca să-l testeze pe Joe Biden

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 06:11
24422 citiri
Sfârșitul ordinii mondiale, așa cum o cunoaștem. Inamicii Americii se aliniază ca să-l testeze pe Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden FOTO: Sky News

Este o perioadă confuză pentru americani când vine vorba de afacerile mondiale, guvernul de la Washington explicând, pe de o parte, de ce era timpul să se retragă din Afganistan, dar, pe de altă parte, de ce este timpul să ia atitudine în ceea ce privește Ucraina.

Este o perioadă în care americanii își doresc ca armata lor să fie mai puțin angajată în străinătate. NATO simte consecințele. Autocrațiile interesate de expansiune, precum Rusia și China, devin din ce în ce mai îndrăznețe și se aliază. Epoca Americii ca superputere este testată în moduri noi pe tot globul.

Europa de Est

La 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia face manevre pentru a pătrunde mai mult în Ucraina, una dintre fostele sale republici. Creşterea post-sovietică a NATO este ţinta președintelui rus Vladimir Putin.

Administrația Biden a pus în alertă 8.500 de soldați americani pentru desfășurarea în Europa de Est, ca un factor de descurajare pentru Rusia și o asigurare pentru țările NATO.

Europa de Vest

Influența americană are nevoie de susținere. Pentru a unifica țările NATO împotriva Rusiei, SUA joacă, de asemenea, rolul de broker energetic, căutând garanții de combustibil din Orientul Mijlociu și Asia pentru a reduce influența Rusiei ca furnizorul cel mai important de gaze naturale pentru Germania.

Asia

China testează autonomia Taiwanului, cu misiuni repetate ale forțelor aeriene în apropiere de spaţiul aerian al ţării. Cea mai mare astfel de incursiune din acest an a avut loc a doua zi după ce SUA, împreună cu Japonia, au mutat o flotilă de nave în Marea Filipinelor, ca parte a unui exercițiu de antrenament. Între timp, izolată de lume, Coreea de Nord și-a intensificat testarea de rachete.

Orientul Mijlociu

Bazele care găzduiesc trupe americane în Irak și Siria au fost atacate în acest an. Recent, sistemul american antiaerian Patriot s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite pentru a intercepta rachetele trase de rebelii houthi din Yemen, care au vizat baza aeriană Al Dhafra din EAU, ce găzduiește trupe americane.

Și apoi este Iranul. După ce SUA, sub președintele de atunci, Donald Trump, au aruncat în aer acordul internațional menit să stopeze escaladarea nucleară a țării, Iranul ar putea să se apropie din ce în ce mai mult de armele nucleare.

Rolul american

Toate aceste situații sunt prezente de ani de zile, dar întrebarea care apare este ce rol vor juca SUA în viitor. Confruntarea cu Ucraina sugerează că oponenții Americii simt slăbiciune și văd acum o oportunitate.

„Provocările care se adună la adresa autorităților americane vin într-un moment în care există o percepție larg răspândită în străinătate că Washingtonul nu este puterea care a fost în a doua jumătate a secolului al XX-lea”, scrie Stephen Collinson de la CNN.

El adaugă: „În ciuda asigurărilor lui Biden că << America s-a întors >>, retragerea haotică din Afganistan, de anul trecut, a ridicat semne de întrebare cu privire la competența și angajamentul SUA. Adversarii Statelor Unite știu că americanii sunt epuizați de 20 de ani de război în străinătate, un factor care îi poate determina pe unii să calculeze că Washingtonul ar putea avea ezitări asupra obligațiilor sale strategice din motive politice”.

Factorul Putin

Putin este implicat direct sau indirect în majoritatea acestor probleme globale, din Ucraina până în Siria şi Asia.

Dar Fiona Hill, de la Brookings Institution și fost expert la Casa Albă pe probleme privind Rusia, a scris în The New York Times ce vrea preşedintele rus în problema Ucrainei: Putin „dorește să evacueze Statele Unite din Europa”.

Jill Dougherty, un expert în Rusia și fost șef al biroului CNN Moscova, este de aceeaşi părere. „Vor o reluare a sfârșitului Războiului Rece”, a spus aceasta.

Putin simte că puterea americană scade, potrivit lui Hill. El „crede că Statele Unite se află în prezent în aceeași situație dificilă ca Rusia după colapsul sovietic: grav slăbite în plan intern și în retragere în străinătate”.

Confruntarea cu Ucraina, scrie ea, trebuie întâmpinată de puterea SUA, pentru că va avea consecinţe în întreaga lume.

Ea susține că, pe lângă provocarea NATO, agresiunea lui Putin în Ucraina ar amenința „întregul sistem ONU și ar pune în pericol aranjamentele care au garantat suveranitatea statelor membre începând cu cel de-al Doilea Război Mondial – asemănător cu invazia Kuweitului de către Irak în 1990, dar la o scară chiar mai mare”.

Occidentul nu este în întregime unit pentru contracararea Rusiei

În ciuda tuturor mizelor geopolitice, pârghia economică a lui Putin este cea care a încetinit unitatea europeană împotriva acțiunilor sale.

Ivana Kottasová scrie pentru CNN Business din Londra că conducta subacvatică de gaze naturale Nord Stream 2 din Rusia, care ocoleşte Ucraina și ajunge în Germania, a devenit o un motiv de scindare în criza geopolitică.

Germania nu s-a angajat să înarmeze Ucraina, cum au făcut alte democrații occidentale. Şi nu s-a grăbit să includă Nord Stream 2 în conversațiile despre sancțiunile împotriva Rusiei.

„Având în vedere că scopul Rusiei este de a provoca scindare, dacă scopul lor a fost să spargă unitatea în Uniunea Europeană și în NATO, această conductă a fost un instrument minunat”, a explicat Kristine Berzina, cercetătoare la German Marshall Fund din SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#SUA, #noua ordine mondiala joe biden, #Rusia, #Asia, #orientul mijlociu, #Vladimir Putin , #SUA