Washingtonul susține că nu are nicio implicare în uciderea jihadistului considerat creierul atentatului sinucigaș de lângă Kabul în august 2021

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 08:27
1082 citiri
Washingtonul susține că nu are nicio implicare în uciderea jihadistului considerat creierul atentatului sinucigaș de lângă Kabul în august 2021
John Kirby FOTO / captură video Breitbart

Statele Unite neagă orice implicare în operaţiunea efectuată de talibani cu scopul de a-l elimina pe jihadistul considerat creierul atentatului sinucigaş de lângă aeroportul din Kabul în august 2021, a reafirmat miercuri Casa Albă, scrie AFP.

"Nu am avut nimic de-a face cu asta", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, respingând ideea că Washingtonul ar fi putut oferi informaţii sau orice ajutor, direct sau indirect, talibanilor în această operaţiune.

Marţi seară, autorităţile americane au confirmat moartea jihadistului la originea acestui atac, care a făcut cel puţin 173 de morţi, dintre care 13 soldaţi americani.

Individul, a cărui identitate nu a fost precizată, a fost unul dintre liderii grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K) şi a fost ucis în cursul unei "operaţiuni a talibanilor", au informat, fără a oferi mai multe detalii cu privire la împrejurările acestei acţiuni.

Talibanii nu au comentat această operaţiune.

John Kirby nu a precizat modul în care serviciile de spionaj americane au obţinut informaţii despre moartea sa.

"Nu se dezbate faptul că este un lucru bun că acest individ nu mai este capabil să pregătească, să planifice şi să comită atentate", a spus el.

În opinia sa, această informaţie demonstrează eficienţa noii strategii americane de combatere a terorismului.

"Am muncit din greu pentru a ne spori capacităţile de lucru de la distanţă după retragerea din Afganistan", a subliniat purtătorul de cuvânt, adăugând că nu este vorba doar despre desfăşurarea de lovituri în afara ţării, ci şi despre "a fi capabili să vedem, să cunoaştem şi să supraveghem lucruri".

La 31 iulie 2022, forţele americane l-au ucis pe liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, pe balconul său din Afganistan, printr-o lovitură cu dronă americană.

"Am dovedit, cred, că, deşi este mai greu în unele locuri, faptul de a nu fi pe teren nu face lucrurile imposibile", a continuat el, adăugând că "nu trebuie să rămâi pe un anumit teren de război pentru a urmări teroriştii".

Atentatul comis pe 26 august 2021 lângă aeroportul din Kabul a avut loc în momentul retragerii în grabă a trupelor americane din Afganistan care a suscitat numeroase critici.

Imaginile evacuării haotice a americanilor şi afganilor pe aeroportul din Kabul au şocat Statele Unite şi au făcut înconjurul lumii.

Această retragere a pus capăt celei mai lungi intervenţii militare a Statelor Unite, începută ca reacţie la atacul din 11 septembrie 2001.

De când talibanii au preluat puterea în 2021, Statele Unite au doar o comunicare directă limitată cu autorităţile locale şi nu mai au o prezenţă diplomatică pe teritoriul afgan.

Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Armata americană a anunţat miercuri că a doborât patru drone lansate de rebelii houthi din Yemen care vizau o navă de război a Statelor Unite în Marea Roşie, notează AFP. Comandamentul...
#SUA, #washington, #implicare, #jihadisti, #atentat, #kabul , #SUA
Comentarii
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 3
Mi-a spus vecina de la 3 ....😊😂🤣😂😊🤣👌