Ceasul lui Hitler s-a vândut cu 1,1 milioane de dolari într-o licitație controversată

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 15:11
5517 citiri
Ceasul lui Hitler s-a vândut cu 1,1 milioane de dolari într-o licitație controversată
Pe ceas sunt gravate trei date - ziua de naștere a lui Hitler, când a devenit cancelar german și când partidul nazist a câștigat alegerile./ FOTO: Casa de licitații Alexander Historical Auctions

Un ceas despre care se spune că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari (900.000 de lire sterline) la o licitație din SUA.

Ceasul Huber, care a vândut unui ofertant anonim, are o svastică și inițialele AH gravate pe el. Liderii evrei au condamnat inițiativa casei de licitație Alexander Historical Auctions din Maryland.

Cu toate acestea, casa de licitații - care a vândut suveniruri naziste și în trecut - a declarat presei germane că scopul său este de a păstra istoria. În 2019, o pereche de chiloți aparținând soției lui Adolf Hitler, Eva Braun, s-a vândut la licitație pentru 3.700 de lire sterline. Chiloții de mătase roz brodați cu inițialele lui Braun provin dintr-o colecție privată europeană din Al Doilea Război Mondial și au fost vândute unui ofertant anonim din Marea Britanie care i-a cumpărat și cămașa de noapte din dantelă albă pentru 2.600 de lire sterline.

În aceeași licitație de la Humbert and Ellis Auctioneers din Towcester, o brățară oferită soției lui Hermann Goring, Emmy, a fost vândută pentru 1.850 de lire sterline.

Brățara placată cu aur, datată 1938, are un medalion central cu o svastică și se deschide pentru a dezvălui o poză a lui Hitler - al cărui confident era Goring.

Potrivit catalogul de produse, ceasul ar putea să fie un cadou pe care liderului fascist l-a primit, cu ocazia zilei de naștere, în anul în care a devenit cancelar al Germaniei, în 1933. Pe el sunt gravate trei date - ziua de naștere a lui Hitler, când a devenit cancelar german și când partidul nazist a câștigat alegerile.

Alte articole scoase la licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, poze cu autografe ale oficialilor naziști și o Steaua lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul „Jude”, (evreu în germană).

Vorbind cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a spus că scopul său este păstrarea istoriei și că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor ​​Holocaustului.

„Fie că este o istorie bună sau rea, ea trebuie păstrată”, a declarat vicepreședintele Mindy Greenstein pentru Deutsche Welle. „Dacă distrugi istoria, nu există nicio dovadă că s-a întâmplat”.

Documentele furnizate de casa de licitații nu poat oferi dovada că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a concluzionat că „cel mai probabil“ îi aparține.

În ciuda faptului că ceasul a adus fost vândut cu peste 1 milion de dolari, suma este sub estimarea casei de licitații care se aștepta să primească între 2 și 4 milioane de dolari, scrie Deutsche Welle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#SUA, #licitatie, #ceas, #adolf hitler, #eva braun, #chiloti , #stiri externe