Joe Biden face presiuni pentru reformarea legilor electorale din SUA

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 13:24
2604 citiri
Joe Biden face presiuni pentru reformarea legilor electorale din SUA
Președintele SUA, Joe Biden/ FOTO: CNN

Președintele american Joe Biden a cerut o schimbare istorică a regulilor Senatului, în contextul în care încearcă să revizuiască legile electorale ale țării.

Într-un discurs înflăcărat, Biden a spus că sprijină schimbările care ar permite ca reformele sale electorale să fie adoptate, fără sprijinul republicanilor din opoziție.

Îndoielile a doi senatori din partidul său îi împiedică însă planurile și niciun republican nu le-a susținut.

În prezent, este necesară o majoritate de 60% pentru a adopta majoritatea legislației în Senat.

Având în vedere că, camera superioară a Congresului este împărțită 50-50 între cele două partide, este aproape sigur că proiectele de lege ample ale lui Biden nu vor fi aprobate decât dacă există o schimbare a acestei reguli.

O astfel de schimbare este puțin probabilă, spun analiștii, pentru că ar necesita sprijinul fiecărui democrat din Senat, precum și votul de departajare al vicepreședintelui, potrivit BBC.

Proiectele de lege - Legea privind libertatea de a vota și Legea pentru promovarea drepturilor de vot John Lewis - au fost adoptate de Camera inferioară, Camera Reprezentanților, anul trecut.

Primul ar introduce reguli de vot standardizate, la nivel național, spre deosebire de actualul mozaic de reguli de la stat la stat. Între timp, Legea John Lewis ar cere anumitor state să obțină permisiunea guvernului pentru orice modificare a regulamentelor electorale.

„Pentru a ne proteja democrația, susțin schimbarea regulilor Senatului, indiferent de modul în care ar trebui schimbate, pentru a împiedica o minoritate de senatori să blocheze acțiunile privind drepturile de vot”, a spus președintele într-un discurs în Georgia, marți, 11 ianuarie.

„Am tot purtat aceste conversații calme cu membrii Congresului în ultimele două luni. M-am săturat să fiu tăcut", a adăugat el.

Biden a afirmat că insistenţele pentru adoptarea legislației au fost o „bătălie pentru sufletul Americii”, adăugând că regula celor 60 de voturi a făcut din Senat „o umbră a ceea ce a fost”.

Joe Biden face din nou presiuni pentru legislația privind votul, dar perspectivele de succes nu s-au schimbat prea mult de când democrații din Congres au avansat pentru prima dată pachetul actual de propuneri în ianuarie 2019. Sunt reduse.

Fie democrații trebuie să atragă sprijin republican în Senat, fie trebuie să schimbe regulile pentru a permite majorității democrate firave să aprobe legislația de la sine. Niciuna dintre soluţii nu pare probabilă, indiferent câte discursuri ține Biden.

Ce cred alegătorii?

Jazmin Kay, în vârstă de 24 de ani, este un democrat din New York și președintele grupului de susținere a votului tinerilor 18by.vote. Ea este bucuroasă să-l vadă pe președinte vorbind despre extinderea accesului la vot, dar vrea să vadă Congresul adoptând o legislație care ar garanta reforma.

„Suntem frustrați de toată birocrația din jurul dreptului de vot”, spune ea. „Dacă nu avem o reformă cuprinzătoare a drepturilor de vot, atunci nu putem avea un cuvânt de spus în ceea ce se face în guvernul nostru. Entuziasmul scade (în rândul americanilor mai tineri)”.

Ryan Doucette, în vârstă de 18 ani, este republican din Ohio și șef de cabinet al tinerilor conservatori de la Gen Z GOP. El avertizează că reforma electorală universală a guvernului federal este „complet greșită”.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#SUA, #Joe Biden, #reformare, #legi electorale , #SUA