”Profetul” colapsului Lehman Brothers din 2008 spune care este următoarea bancă ce va ajunge în insolvență

Marti, 14 Martie 2023, ora 23:59
9375 citiri
”Profetul” colapsului Lehman Brothers din 2008 spune care este următoarea bancă ce va ajunge în insolvență
Robert Kiyosaki, autorul bestseller-ului Rich Dad Poor Dad/ FOTO: Captură Youtube

Robert Kiyosaki, autorul bestseller-ului Rich Dad Poor Dad și unul dintre cei mai cunoscuți guru financiari ai Americii, a spus că banca de investiții din Zurich, Credit Suisse, va fi următoarea care va eșua din cauza problemelor de pe piața obligațiunilor.

Într-un interviu acordat Fox Business, Kiyosaki a spus că este „îngrijorat” de situație, adăugând: „Problema este piața de obligațiuni și predicția mea — am avertizat despre Lehman Brothers cu ani în urmă — este că următoarea bancă care va avea probleme este Credit Suisse... pentru că piața obligațiunilor se prăbușește.”

Kiyosaki, care și-a fondat afacerea Rich Dad Company pe baza popularității bestsellerului său din 1997, le-a recomandat americanilor să cumpere aur și argint pentru a-și păstra economiile în siguranță, deoarece se așteaptă ca Rezerva Federală să imprime mai mulți bani pentru a menține economia SUA pe linia de plutire.

Analistul și investitorul de pe Wall Street care a prevăzut colapsul Lehman Brothers din 2008 a dezvăluit că banca va ajunge în insolvență pe fondul undelor de șoc ale închiderii Silicon Valley Bank (SVB).

Expertul a spus că piața de obligațiuni - care este mai mare decât piața de valori - este acum problema, iar faptul că se prăbușește este deranjant pentru mulți.

El a continuat că este „îngrijorat de Credit Suisse”, în ciuda faptului că este o bancă mare cu expunere mare și trezorerie conservatoare în portofoliu.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu cinci la sută până la un minim istoric în tranzacționarea timpurie și în Europa, marți, după ce banca a confirmat slăbiciuni semnificative și o pierdere de 8 miliarde de dolari în 2022, la doar câteva ore după ce expertul financiar a susținut că aceasta va fi următoarea instituție care va scădea.

Marți dimineață, Credit Suisse și-a publicat raportul anual care a dezvăluit o pierdere de 8 miliarde de dolari pentru 2022. Banca trebuia să publice raportul joia trecută, dar a fost trimisă înapoi de către SEC, pentru a-și revizui datele.

Credit Suisse a spus că „deficiențele” se datorează „eșecului în proiectarea și menținerea unui proces eficient de evaluare a riscurilor pentru a identifica și analiza riscul de denaturări semnificative”. Banca, care poate trece printr-o criză, adoptă acum un plan de remediere.

Raportul anual al Credit Suisse a fost deja amânat după ce autoritățile de reglementare din SUA au ridicat întrebări despre acesta - cu toate acestea, conținutul acestor probleme nu a fost dezvăluit.

După anunțarea întârzierii, acțiunile Credit Suisse au atins un minim istoric.

Potrivit analistului financiar Holger Zschäpitz, swapurile pe cinci ani de credit default pentru Credit Suisse au crescut cu 446 de puncte de bază de la prăbușirea SVB.

Acest lucru vine în timp ce autoritatea de reglementare financiară elvețiană FINMA a declarat luni că încearcă să identifice orice riscuri potențiale de contagiune pentru băncile și asigurătorii țării în urma prăbușirilor Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Acțiunile băncilor elvețiene au scăzut împreună cu altele din sector la nivel global, după ce măsurile autorităților americane de a garanta depozitele celor doi creditori nu au reușit să liniștească investitorii.

Acțiunile Credit Suisse au atins un nou minim, în timp ce costul asigurării datoriei împotriva unui default a crescut la un maxim istoric. Acțiunile rivalului elvețian UBS au scăzut cu peste 7%.

Banca Națională Elvețiană a refuzat să comenteze efectul pe care l-ar putea avea prăbușirea SVB asupra sectorului financiar al Elveției.

Departamentul Federal de Finanțe al Elveției a declarat că „ia notă de rapoartele privind băncile americane și evoluția piețelor de valori”, dar nu va comenta în continuare asupra acestora.

Departamentul guvernamental a subliniat, de asemenea, rolul FINMA și a spus că „FINMA monitorizează îndeaproape Credit Suisse ca parte a activităților sale de supraveghere”.

Ca o reflectare suplimentară a îngrijorării investitorilor cu privire la perspectivele Credit Suisse, prețul unora dintre obligațiunile sale a scăzut brusc, unele fiind la minime record.

Luptându-se să-și revină după o serie de scandaluri, a doua cea mai mare bancă din Elveția a început o revizuire majoră a afacerii sale, reducând costurile și locurile de muncă și creând o afacere separată pentru banca sa de investiții sub marca CS First Boston.

SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva...
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
#SUA, #investitor, #Wall Street, #avertisment, #faliment, #Lehman Brother, #Credit Suisse, #silicon valley bank , #stiri externe