SUA, în fața unui scenariu de coșmar. Cea mai mare rată a inflației din ultimele patru decenii

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 23:24
3347 citiri
SUA, în fața unui scenariu de coșmar. Cea mai mare rată a inflației din ultimele patru decenii
Americanii scot tot mai mulți bani din buzunar pentru alimente/ FOTO: CNN

Statele Unite înregistrează cea mai mare rată a inflației din ultimele patru decenii, după ce în luna decembrie prețurile de consum au crescut cu 7% în raport cu anul anterior. Dacă prețurile vor continua să crească, un scenariu de coșmar pentru economia americană este o posibilitate reală, potrivit CNN.

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia şi locuinţele, sporind aşteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor

Datele publicate miercuri de Departamentul Muncii au urmat celor apărute vinerea trecută, care arată că piaţa muncii se află aproape de nivelul maxim de ocupare.

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat marţi că banca centrală a Statelor Unite este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru a împiedica inflaţia ridicată să devină ”înrădăcinată”, într-o depoziţie făcută în timpul audierii sale în Comisia bancară a Senatului în vederea obţinerii unui al doilea mandat de patru ani ca şef al Fed.

Costul ridicat al vieţii, rezultatul blocajelor din lanţurile de aprovizionare din cauza pandemiei de Covid-19, este un coşmar politic pentru preşedintele Joe Biden, a cărui rată de aprobare a fost puternic afectată.

”Fed va fi forţată să înceapă să majoreze dobânzile în martie şi, în funcţie de presiunea politică asupra lor, de ambele părţi ale culoarului politic, va trebui să majoreze dobânzile de patru sau de mai multe ori în acest an şi, posibil, chiar mai mult decât atât, anul viitor”, a declarat Chris Zaccarelli, director de investiţii la Independent Advisor Alliance din Charlotte, Carolina de Nord.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% luna trecută, după ce a urcat cu 0,8% în noiembrie. Pe lângă chiriile mai mari, consumatorii au plătit mai mult şi pentru alimente, deşi creşterea cu 0,5% a preţurilor la alimente a fost mai mică decât în ​cele trei luni anterioare.

Au existat creşteri mari ale preţurilor fructelor şi legumelor, dar preţurile cărnii de vită au scăzut cu 2,0% după câştigurile puternice recente. De asemenea, consumatorii au beneficiat de o pauză a creşterii preţurilor benzinei, care au scăzut cu 0,5%, după ce au crescut cu 6,1% atât în ​​noiembrie, cât şi în octombrie.

În cele 12 luni până în decembrie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 7,0%, aceasta fiind cea mai mare creştere de la an la an din iunie 1982, care a urmat unei creşteri de 6,8% în noiembrie.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră că IPC va creşte cu 0,4% şi va avansa cu 7% de la an la an.

Inflaţia este cu mult peste ţinta flexibilă de 2% a Fed.

Inflaţia va încetini în 2022, pe măsură ce lanţurile de aprovizionare se vor redeschide şi preţurile pentru unele articole, cum ar fi vehiculele şi energia, vor scădea, pe măsură ce oferta va ajunge la nivelul cererii. Dar inflaţia pentru multe alte bunuri şi servicii va fi mai mare în 2022 decât înainte de pandemie, din cauza costurilor mai mari cu forţa de muncă. Locuinţele vor contribui, de asemenea, la o inflaţie ridicată în 2022”, a declarat Gus Faucher, economist şef la PNC Financial din Pittsburgh, Pennsylvania.

Reformele sociale promise de Joe Biden bat pasul pe loc

Agenda internă a președintelui Joe Biden este în evident impas. Programul amplu de ajutoare sociale – Să Reconstruim Mai Bine – nu avansează deloc și noua încercare legislativă a administrației – o lege pentru protejarea votului – nu are nici ea mari șanse.

Observatorii apreciază că pe măsură ce alegerile pentru Congres se apropie, realizările lui Biden ar putea rămâne doar cele trecute. Democrații din Congres înțeleg însă că progresele de până acum ar putea să nu fie suficiente pentru a menține controlul. Asta înțelege cel puțin majoritatea democraților,

„Există multă speranță, dar prea puține detalii” – a spus deputatul democrat de New York, Jamaal Bowman. Senatorul Bernie Sanders cere o corecție de traiectorie imediată. El spune că oamenii înțeleg că e posibil să nu existe voturile necesare pentru o măsură sau alta, dar nu înțeleg atunci când proiecte cu mare popularitate nu ajung să fie supuse aprobării. Stânga Partidului Democrat, cea de care depinde entuziasmul electoral este nemulțumită.

Marți când președintele Biden a rostit un discurs important în apărarea dreptului la vot, la Atlanta, câteva organizații care se pronunță pentru drepturile rasiale i-au boicotat prezența, arătând că s-au săturat de vorbe. Firește însă că astfel de gesturi întăresc impresia că Partidul Democrat este în derivă și-l pot costa electoral. Biden le-a cerut democraților să profite că controlează Congresul și Casa Albă și să adopte o lege care protejează dreptul la vot, dar apelul șefului executivului nu pare să dea roade.

Doi senatori democrați – Joe Manchin și Krysten Sinema – se opun modificării unei proceduri parlamentare care ar înlătura blocajul politic, în condițiile în care nici un membru republican nu sprijină proiectul. La fel stau lucrurile și cu proiectul de ajutoare sociale care e respins de republicani, la care se adaugă temerile că noi fonduri publice investite nu sunt un remediu adecvat pentru contracararea inamicului numărul unu – inflația.

Succesele legislative trecute sunt pachetul de ajutorare anti-covid și cel pentru refacerea infrastructurii, ambele realizări notabile ținând cont de gradul de polarizare politică. Administrația se mândrește și cu reducerea șomajului până la 3,9%, dar toate aceste succese ar putea fi insuficiente pentru a menține controlul asupra Congresului, asta mai ales dacă virusul va continua să pericliteze revenirea la normalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#SUA, #inflatie, #preturi, #reforme sociale, #administratia Biden , #SUA