Cinci provocări la adresa dominației dolarului în comerțul internațional

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 23:16
2351 citiri
Cinci provocări la adresa dominației dolarului în comerțul internațional

Supremația dolarului în comerțul global și al fluxurilor de investiții se confruntă cu o serie de noi amenințări, deoarece multe țări încearcă să folosească monede alternative.

Națiuni precum China și Rusia sau India și Brazilia fac eforturi pentru face comerț nu în dolari ci utilizând monede locale, o monedă stabilă susținută de aur sau o nouă monedă de rezervă BRICS.

De zeci de ani, biletul verde a domnit ca monedă de rezervă a lumii și este utilizat pe scară largă în comerțul transfrontalier, în special pentru mărfuri precum petrolul. Datorită stabilității sale, investitorii îl văd ca un activ de refugiu în vremuri de incertitudine economică și geopolitică sporită.

Dolarul a fost susținut și mai mult anul trecut de o creștere a ratelor dobânzilor din SUA, care l-a făcut atractiv pentru investitorii străini care doresc randamente mai mari. A crescut cu 17% în primele nouă luni ale anului 2022, dar de atunci și-a pierdut o parte din strălucire în perspectiva că Rezerva Federală ar putea pune capăt în curând majorărilor ratelor dobânzilor, pe măsură ce inflația scade.

Pe acest fundal vin cele mai recente amenințări la adresa domniei biletului verde. Iată cinci proiecte valutare din întreaga lume care au ca scop în cele din urmă subminarea supremației dolarului, prezentate de Insider.

Brazilia și Argentina plănuiesc o monedă comună

Brazilia și Argentina au anunțat recent că se pregătesc să lanseze o monedă comună, numită „sur” (sud), care ar putea deveni în cele din urmă un proiect asemănător euro, îmbrățișat de toată America de Sud.

O monedă comună ar putea contribui la stimularea comerțului sud-american, au spus liderii celor două țări într-o declarație comună, deoarece eludează costurile de conversie și incertitudinea cursului de schimb. Acest lucru ar putea eroda dominația dolarului în regiune, având în vedere că biletul verde a reprezentat până la 96% din comerțul dintre America de Nord și America de Sud din 1999 până în 2019, potrivit Rezervei Federale.

Rusia și Iranul urmăresc o monedă stabilă susținută cu aur

Rusia și Iranul lucrează împreună la o criptomonedă susținută de aur care ar putea înlocui dolarul în comerțul internațional.

Cele două țări, ambele afectate de sancțiuni occidentale, vor să emită un „token al regiunii persane” pentru a fi utilizat în tranzacții transfrontaliere, cu planul de a-l lansa într-o enclavă economică specială din Astrahan, în sudul Rusiei, care deja se ocupă de transporturile iraniene.

Dar proiectul poate merge mai departe doar odată ce piața rusă a activelor digitale este pe deplin reglementată, potrivit unui parlamentar de la Moscova.

Rusia și Iranul și-au intensificat eforturile de „dedolarizare” în ultimele luni, potrivit grupului de reflecție Jamestown Foundation. Ei își propun să își mărească volumul comerțului la 10 miliarde de dolari pe an prin mișcări precum dezvoltarea unui sistem de plăți internaționale alternativ la SWIFT, care le este interzis.

Emiratele Arabe Unite, India vor să folosească rupii în comerțul non-petrol

Între timp, Emiratele Arabe Unite și India au propus ideea de face comerțul în rupii, exceptând petrolul.

Măsura s-ar baza pe un acord de liber schimb semnat anul trecut, care urmărește să stimuleze comerțul dintre cele două țări, fără petrol, până la 100 de miliarde de dolari până în 2027.

China s-a gândit, de asemenea, la ideea de a reglementa comerțul non-petrol în monede locale care exclud biletul verde, potrivit ministrului de stat pentru comerțul exterior al Emiratelor Arabe Unite Thani bin Ahmed Al Zeyoudi.

China vrea ca yuanul să înlocuiască dolarul în tranzacțiile cu petrol

China, pe de altă parte, caută să slăbească dolarul împingând yuanul să înlocuiască biletul verde în tranzacțiile petroliere, având în vedere creșterea comerțului său cu Rusia după ce Putin a invadat Ucraina.

Mișcarea urmărește să distrugă supremația petrodolarilor în vigoare din anii 1970, în care tranzacțiile globale cu petrol sunt decontate în mare parte în dolari.

Spre sfârșitul anului trecut, Beijingul a început să cumpere țițeiul Moscovei cu reduceri mari, mai degrabă în yuani decât în ​​dolari, dând naștere așa-numitului petroyuan.

Cu un bilet verde mai puternic, contractele petroliere devin mai scumpe, deoarece tranzacțiile sunt în mare parte evaluate în moneda SUA, iar acest lucru explică și deplasarea Chinei de la dolar.

Analistul Kpler Viktor Katona a declarat că Rusia a devenit efectiv „o națiune asiatică care a introdus yuanul în comerțul cu petrol pe scară largă”.

Rusia și China propun o nouă monedă de rezervă

Anul trecut, Rusia și China au demarat discuțiile pentru dezvoltarea unei noi valute de rezervă cu alte țări BRICS într-o provocare la adresa dominației dolarului.

Noua unitate de rezervă ar urma să se bazeze pe un coș de valute ale membrilor grupului: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#SUA, #dolari, #provocari, #moneda rezerva, #China, #Rusia, #Iran, #yuan, #petrol , #SUA