Cât de aproape sunt SUA de războiul civil. „În cele din urmă, rasa și rasismul vor duce la o altă conflagrație foarte americană“

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 18:52
10728 citiri
Cât de aproape sunt SUA de războiul civil. „În cele din urmă, rasa și rasismul vor duce la o altă conflagrație foarte americană“
Atacul aspura Congresului SUA din 6 ianuarie 2020 FOTO Hepta

Americanii vorbesc din ce în ce mai mult despre război civil. În august 2022, după ce FBI a percheziţionat casa lui Donald Trump din Florida, referinţele pe Twitter la „război civil” au crescut cu 3.000%.

Susținătorii lui Trump au intrat imediat pe internet, postând pe Twitter amenințări că ar începe un război civil dacă Trump ar fi pus sub acuzare, scrie The Guardian.

Lindsey Graham, senator republican din Carolina de Sud, a spus că vor fi „revolte pe străzi” dacă Trump va fi acuzat. Trump însuși a prezis că „se vor întâmpla lucruri teribile” dacă tensiunile nu vor scădea în țară.

Poate cel mai îngrijorător, americanii de ambele părți ale diviziunii politice afirmă din ce în ce mai mult că violența este justificată. În ianuarie 2022, 34% dintre americanii chestionați au spus că uneori este în regulă să folosești violența împotriva guvernului.

Șapte luni mai târziu, mai mult de 40% au spus că au considerat că războiul civil este cel puțin probabil în următorii 10 ani. Acum doi ani, nimeni nu vorbea despre un al doilea război civil american. Astăzi este un subiect comun.

Sunt temerile Americii exagerate, se întreabă publicația? Scepticii susțin că guvernul Americii este prea puternic pentru ca să poată fi contestat. Alții susțin că secesiunea nu se va întâmpla niciodată, deoarece țara nu mai este împărțită pe linii geografice. Alții pur și simplu nu pot crede că americanii ar începe să se omoare între ei. Aceste convingeri, însă, se bazează pe ideea greșită că un al doilea război civil ar arăta ca primul.

Dacă va izbucni un al doilea război civil în SUA, va fi un război de gherilă purtat de mai multe miliții mici răspândite în toată țara. Țintele lor vor fi civili – în principal grupuri minoritare, lideri de opoziție și angajați federali.

Judecătorii vor fi asasinați, democrații și republicanii moderați vor fi întemnițați pentru acuzații false, bisericile și sinagogile negre vor fi atacate și agenții federali amenințați cu moartea dacă aplică legea federală. Scopul va fi reducerea puterii guvernului federal și a celor care îl susțin, intimidând în același timp grupurile minoritare și oponenții politici în supunere, susține politologul american Barbara F Walter.

Se știe acest lucru pentru că grupuri de extremă dreaptă precum Proud Boys au spus cum plănuiesc să ducă un război civil. Ei numesc acest tip de război „rezistență fără lider” și sunt influențați de un plan din The Turner Diaries (1978), o relatare fictivă a unui viitor război civil din SUA.

Scrisă de William Pierce, fondatorul Alianței Naționale neo-naziste, oferă un manual despre modul în care un grup de activiști marginali poate folosi atacurile teroriste în masă pentru a „trezi” alți albi la cauza lor, distrugând în cele din urmă guvernul federal. Cartea susține atacul clădirii Capitoliului, spânzurarea unor politicieni, avocați, prezentatori de știri și profesori așa-numiți „trădători de rasă” și atacarea sediului FBI.

Doi factori duc țările la un risc ridicat de război civil

SUA nu sunt încă într-un război civil. Dar un raport desecretizat din 2012 al CIA privind insurgențele arată semnele. Potrivit raportului, o țară se confruntă cu o insurgență deschisă când violența susținută din partea extremiștilor din ce în ce mai activi a devenit normă.

Până în acest moment, extremiștii violenți folosesc arme sofisticate, cum ar fi dispozitive explozive improvizate, și încep să atace infrastructura vitală (cum ar fi spitale, poduri și școli), mai degrabă decât doar indivizi. Aceste atacuri implică și un număr mai mare de luptători, dintre care unii au experiență de luptă. Există adesea dovezi, potrivit raportului, „de pătrundere și subversiune a insurgenților în armată, poliție și serviciile de informații”.

În această etapă incipientă a războiului civil, extremiștii încearcă să forțeze populația să aleagă partea, în parte demonstrând cetățenilor că guvernul nu le poate asigura siguranța sau nu le poate asigura nevoile de bază. Scopul este de a incita un război civil mai larg prin denigrarea statului și sprijinul crescând pentru măsurile violente.

Experții în insurgență s-au întrebat dacă 6 ianuarie va fi începutul unei serii atât de susținute de atacuri. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, în parte din cauza contramăsurilor agresive ale FBI. FBI a arestat peste 700 de persoane care au participat la revoltă, acuzând 225 de agresare, rezistență sau împiedicare a ofițerilor să-și exercite misiunea.

Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers, va ajunge aproape sigur la închisoare pentru rolul său de a ajuta la organizarea insurecției, la fel ca mulți alți participanți. Dar acest eșec este probabil să fie temporar.

Experții în atfel de conflicte știu că doi factori expun țările la un risc ridicat de război civil. SUA au unul dintre acești factori de risc și rămâne periculos de aproape de al doilea. Nici unul dintre factorii de risc nu a scăzut din 6 ianuarie. Primul este fracționismul etnic.

Acest lucru se întâmplă atunci când cetățenii dintr-o țară se organizează în partide politice bazate mai degrabă pe identitate etnică, religioasă sau rasială decât pe ideologie. A doua este anocrația. Este atunci când un guvern nu este nici pe deplin democratic, nici pe deplin autocratic; este ceva la mijloc. Războaiele civile nu au loc aproape niciodată în democrații depline, sănătoase și puternice.

De asemenea, rareori se întâmplă în autocrații depline. Violența izbucnește aproape întotdeauna în țările din mijloc – cele cu pseudo-democrații slabe și instabile. Anocrația plus fracționismul este un amestec periculos.

Cine tinde să declanșeze războaie civile

De asemenea, știm cine tinde să declanșeze războaie civile, în special cele purtate între diferite grupuri etnice, religioase și rasiale. Nici acest lucru nu este de bun augur pentru SUA. Grupurile care au tendința de a recurge la violență nu sunt grupurile cele mai sărace sau cele mai oropsite.

Este grupul care a fost odată dominant politic, dar își pierde puterea. Pierderea statutului politic – un sentiment de resentimente că sunt înlocuiți și că identitatea țării lor nu mai este a lor – tinde să motiveze aceste grupuri să se organizeze. Astăzi, partidul republican și baza sa de alegători creștini albi își pierd poziția dominantă în politica și societatea americană, ca urmare a schimbărilor demografice.

Albii sunt în cea mai lentă creștere demografică din SUA și nu vor mai reprezenta majoritatea populației până în 2044. Statutul lor va continua să scadă pe măsură ce America devine mai multietnică, multirasială și multireligioasă, iar rezultatul va fi o creștere a resentimentelor și a fricii față de ceea ce urmează. Oamenii care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie au crezut că salvează America de acest viitor și s-au simțit pe deplin justificați în această luptă.

48 de negaționiști candidează pentru fucții în 50 de state americane

Democrația Americii a scăzut rapid între 2016 și 2020. Din 6 ianuarie 2021, SUA nu au reușit să-și consolideze democrația în niciun fel, lăsându-le vulnerabile la revenirea continuă în zona de mijloc. De fapt, partidul republican și-a accelerat planul de a slăbi și mai mult democrația. Legile de suprimare a alegătorilor au fost introduse în aproape fiecare stat începând cu 6 ianuarie.

Negaționiștii candidează pentru funcții în 48 din cele 50 de state și reprezintă acum majoritatea republicanilor care candidează pentru funcții de stat și în Congres la alegerile de la jumătate de mandat din SUA de marți, 8 noiembrie. Și cele două mari partide politice ale Americii rămân profund divizate de rasă și religie. Dacă aceste condiții de bază nu se schimbă, un lider precum Stewart Rhodes de la Oath Keepers poate merge la închisoare, dar alți albi nemulțumiți îi vor lua locul.

Violența legată de alegeri are loc în general atunci când sunt prezenți următorii patru factori: o alegere extrem de competitivă care poate schimba puterea; diviziunea partizană bazată pe identitate; sistemele electorale bipartide în care identitățile politice sunt polarizate; și lipsa de dorință de a pedepsi violența din partea grupului dominant. Toate cele patru sunt prezente în America acum și vor fi mai amplificate în 2024, susține Christopher Sebastian Parker, profesor de științe politice la Universitatea din California.

„Suntem aproape acolo. Supărarea albilor față de creșterea diversității rasiale face probabilă o altă candidatură (și președinție) Trump, împingându-ne în anocrație. Democrații nu au nimic din toate astea. Ei vor rezista să coboare panta alunecoasă către autocrație, în același mod în care omologii lor din secolul al XIX-lea, partidul lui Lincoln, au refuzat să lase Confederația să distrugă uniunea. De asemenea, dacă democrații vor predomina în 2024, republicanii se vor revolta - atacul din 6 ianuarie la Capitoliu este un avertisment.

Oricum ar fi, voi paria că un război civil cu terorism, război de gherilă și epurare etnică, va avea loc. În cele din urmă, rasa și rasismul vor duce la o altă conflagrație foarte americană“, este de părere Christopher Sebastian Parker.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
#SUA, #democratie, #razboi civil atac, #Capitoliu, #alegeri , #alegeri SUA