Statele Unite cer convocarea Consiliului de Securitate al ONU în chestiunea Ucrainei

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 10:20
2179 citiri
Statele Unite cer convocarea Consiliului de Securitate al ONU în chestiunea Ucrainei
Consiliul de securitate al ONU/ FOTO Captura Youtube

Statele Unite au cerut convocarea unei ședințe publice a Consiliului de Securitate al ONU, pe 31 ianuarie, pentru a pune în discuție masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei, descrisă drept o „chestiune de importanță crucială pentru pacea și securitatea internațională”.

Solicitarea survine după ce Rusia a spus că nu a primit „niciun răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite cu privire la principalele sale preocupări de securitate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 27 ianuarie că răspunsul american nu a arătat nicio „dorință” de a se adapta preocupărilor Rusiei, că motive de optimism rămân „puține”, dar că „există întotdeauna perspective pentru continuarea unui dialog”.

Într-o declarație separată, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că principala cerere a Rusiei, ca Ucraina să nu fie primită în NATO, a fost ignorată, dar că va fi posibil să se avanseze în alte chestiuni.

Șeful diplomației americane a reafirmat că Rusia se va confrunta cu „consecințe masive” dacă alege „calea agresiunii” în Ucraina, dar că are și opțiunea diplomației pentru a pune capăt crizei.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă/Libertatea pe 27 ianuarie, Blinken a mai spus că Statele Unite încă nu știu care este miza Kremlinului în Ucraina și cum va acționa pentru a-și atinge scopul, fie în Ucraina, fie în încercarea de a redefini actuala structură de securitate în Europa. „Părerea mea este că singura persoană care știe este președintele Putin. Nu altcineva. Poate nici el nu știe încă dacă și cum va acționa. Trecutul ne arată că Putin încearcă mereu să-și lase cât mai multe opțiuni deschise” a mai spus Blinken în interviul cu Europa Liberă/Libertatea.

„Sincer, nu știm ce intenții are președintele Putin” a precizat secretarul de stat american.

Întrebat ce cuprinde răspunsul oficial american și dacă menționează și retragerea trupelor rusești nu numai din apropierea graniței cu Ucraina, dar și din regiunea transnistreană și Georgia, secretarul de stat s-a rezumat să răspundă că partea americană a făcut „o serie de propuneri de principiu, care – dacă sunt acceptate de Rusia și bazându-ne pe reciprocitate - ar duce la întărirea securității colective”.

La 27 ianuarie, președintele american Joe Biden a discutat din nou la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, asigurându-l că Statele Unite și aliații lor vor „răspunde decisiv”, dacă Rusia va invada din nou Ucraina.

Cu o zi mai devreme, Statele Unite și NATO au respins cererea Moscovei de a închide definitiv ușa NATO pentru Ucraina și de a retrage trupele și echipamentele militare desfășurate în țări NATO din Europa de est. În scrisoarea trimisă Moscovei, Statele Unite au spus că au propus Rusiei o „cale diplomatică serioasă” pentru a rezolva criza din Ucraina, depinzând de reacția președintelui Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#SUA, #convocare, #consiliul de securitate, #ONU, #criza, #Ucraina, #Rusia , #SUA