Haosul politic din SUA afectează industria de apărare. Acțiunile companiilor americane au scăzut în comparație cu cele europene

Luni, 04 Martie 2024, ora 22:24
1905 citiri
Haosul politic din SUA afectează industria de apărare. Acțiunile companiilor americane au scăzut în comparație cu cele europene
Avioane produse de Lockheed Martin, o mare companie producătoare de arme de luptă, aterizează pe o navă în ocean FOTO / lockheedmartin.com

Companiile americane din domeniul apărării au performanțe inferioare celor europene, în ciuda cererii în creștere, în timp ce se apropie termenul limită pentru aprobarea bugetului SUA.

Antreprenorii americani din domeniul apărării pierd din boom-ul militar global care a stimulat prețurile acțiunilor omologilor lor europeni, în condițiile în care blocajul legislativ de la Washington creează incertitudine în privința cheltuielilor guvernamentale.

Acțiunile companiilor americane au scăzut, cele ale firmelor europene au crescut

Acțiunile celor mai mari contractori militari ai Pentagonului au pierdut cea mai mare parte a câștigurilor după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani. Lockheed Martin a pierdut 10% în ultimul an, iar RTX, cunoscută anterior sub numele de Raytheon, a scăzut cu 9%.

În schimb, acțiunile companiei italiene Leonardo au urcat cu 91%, în timp ce cele ale companiei germane Rheinmetall au crescut cu 78%.

Contraperformanța acțiunilor grupurilor americane vine în condițiile în care cheltuielile Pentagonului, precum și ale restului guvernului american, sunt înghețate la nivelul de anul trecut, deoarece Congresul nu a adoptat încă bugetul pe 2024.

"Nu am mai văzut niciodată așa ceva, haos", a declarat Byron Callan, director general al grupului de cercetare Capital Alpha Partners. "Este într-adevăr un mediu foarte haotic în Washington în acest moment".

Cerere record

Multe companii americane din domeniul apărării se laudă cu registre de comenzi record; la cele șase grupuri de top, portofoliul de comenzi a crescut anul trecut cu 9%, ajungând la 508 miliarde de dolari. În ciuda acestui fapt, incertitudinea privind viitoarele angajamente guvernamentale a frânat evaluările companiilor, au declarat analiștii.

Legiuitorii au la dispoziție mai puțin de o lună - până la 22 martie - pentru a adopta bugetul apărării pe 2024. Ambele camere ale Congresului au adoptat un buget provizoriu pe care președintele Joe Biden l-a semnat pentru a evita o închidere parțială a guvernului.

Pentagonul este așteptat să își prezinte săptămâna aceasta cererea de buget pentru 2025, dar, în cadrul măsurilor de întrerupere, nu poate demara noi programe de achiziții, iar programele în curs vor încetini.

Subsecretarii forțelor Terestre, Marinei și Forțelor Aeriene au avertizat săptămâna trecută că eforturile de modernizare militară în curs de desfășurare vor fi afectate dacă Congresul nu va reuși să adopte o lege privind cheltuielile pentru apărare.

"Este vorba de creșteri ale ritmului de producție, de noi începuturi - atât în programele de achiziții, cât și în proiectele de construcții militare pe care nu le putem începe", a declarat presei subsecretarul Pentagonului Gabe Camarillo.

Pachetul de cheltuieli suplimentare de aproape 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, propus de administrația Biden, este, de asemenea, în așteptare. Acesta include 20 de miliarde de dolari pentru a reface stocurile de arme americane și 13,8 miliarde de dolari pentru a permite Kievului să se reînarmeze prin achiziționarea de arme și muniții de la industria de apărare a SUA.

Contractorii americani sunt în fruntea listei celor mai mari companii de apărare din lume după venituri, conform ultimului clasament al Institutului Internațional pentru Pace din Stockholm. Guvernul SUA este o parte semnificativă a afacerilor lor, reprezentând 86% din veniturile Northrop Grumman și aproape trei sferturi din vânzările Lockheed în 2023.

Temeri de realegerea lui Trump

Sectorul apărării din SUA se confruntă cu alte întrebări cu privire la perspectivele sale dacă Donald Trump va fi reales președinte după alegerile din acest an din noiembrie.

Un angajament mai slab față de NATO ar putea diminua exporturile americane de apărare, în timp ce guvernele europene, deja sub presiune să cheltuiască mai mult pentru apărare și să-și întărească propriile capacități, ar trebui să se asigure că mai mulți bani vor merge către contractorii interni.

Callan a spus că „mai există o întrebare cu privire la creșterea pe termen lung și competitivitatea acestor companii [SUA] dacă Trump este reales”.

Antreprenorii americani din domeniul apărării se luptă, de asemenea, cu lipsa forței de muncă, cu presiunile inflaționiste și cu noi îngrijorări legate de contractele cu preț fix. Northrop Grumman a declarat în ianuarie că va suporta o creștere de 1,2 miliarde de dolari pentru noul bombardier B-21 Raider pe care îl construiește pentru US Air Force din cauza creșterii costurilor contractului pe care l-a câștigat în 2015.

Această creștere "monstruoasă" a "reaprins îngrijorările că sectorul apărării a semnat pentru mai multe riscuri decât era prudent", a declarat Robert Stallard, analist la Vertical Research Partners.

Pierderi din contractele cu preț fix

În multe cazuri, contractele au fost semnate „cu ani în urmă, când conducerea nu avea nicio bănuială că inflația va reveni în forță”, a adăugat el.

Lockheed Martin și RTX se confruntă ambele cu pierderi din contractele cu preț fix. Afacerea de apărare a Boeing a raportat o pierdere de 1,8 miliarde de dolari anul trecut, în urma unei pierderi de 3,5 miliarde de dolari în 2022. Aproape 60% din afacerile sale de apărare provin din contracte cu preț fix, potrivit documentelor Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse.

Mai mulți directori au semnalat recent că nu vor mai urmări contractele care riscă depășirea costurilor. Chris Kubasik, directorul executiv al L3Harris, a declarat analiştilor în ianuarie că compania a decis să renunţe la licitaţie pentru un program de dezvoltare cu preţ fix la sfârşitul anului trecut.

„Voi sacrifica veniturile pentru câștiguri și numerar în fiecare zi a anului și vom continua să facem acest lucru până când asta se va schimba”, a spus el.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #congres, #budet, #Pentagon, #companii de aparare americane, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina