Bloomberg: SUA se tem că o lume obosită de război ar putea sprijini „planul de pace” al Chinei pentru Ucraina

Joi, 23 Martie 2023, ora 20:21
2578 citiri
Bloomberg: SUA se tem că o lume obosită de război ar putea sprijini „planul de pace” al Chinei pentru Ucraina
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: CNN

Întâlnirile liderului chinez, Xi Jinping, cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova, au pus administrația președintelui american Joe Biden într-o poziție incomodă: cei doi adversari ai Americii discută despre un „plan de pace” pentru Ucraina, pe care Washington l-a considerat inacceptabil. SUA se tem că lumea obosită de război ar putea sprijini inițiativele Chinei, scrie Bloomberg.

Potrivit unui reprezentant al administrației Biden, care a vorbit sub rezerva anonimatului, temerile SUA sunt față de „planul de pace” al Chinei. Indiferent de pretențiile Washingtonului, abandonarea planului ar putea permite Chinei să spună altor națiuni obosite de război și de daunele economice pe care le provoacă - că Washingtonul nu este interesat de pace.

Oficialii americani și-au exprimat public scepticismul profund față de ideea Chinei, spunând că apelul Beijingului pentru încetarea focului ar răsplăti invazia Moscovei prin consolidarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei. În particular, însă, aceste întâlniri și „planul de pace” au provocat îngrijorare administrației Biden, ceea ce, la rândul său, a condus la întrebări cu privire la o abordare mai largă a SUA față de Rusia și China. Dacă Washingtonul ignoră problema, China va întări probabil mesajul că SUA se opun încetării focului și încheierii războiului, a spus Bonnie Lin de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Există mai multe moduri în care China poate să prezinte SUA într-o lumină negativă

„Există multe moduri prin care China va încerca să prezinte rezultatele întâlnirii chino-ruse într-un mod care să prezinte SUA într-o lumină negativă”, a adăugat Lin.

Dezbaterea asupra „planului de pace” al Chinei evidențiază doar una dintre multele realități incomode pe care le-a adus vizita de trei zile a lui Xi la Moscova. Ambele țări au promis că vor aprofunda și mai mult parteneriatul.

De la începutul invaziei Rusiei, administrația Biden a încercat să țină China departe, dar pare că s-a întâmplat contrariul. Chiar dacă Xi și Putin se apropie din ce în ce mai mult, China găsește audiențe receptive pentru acțiunea sa diplomatică mai largă în întreaga lume.

Toate acestea au loc pe fundalul deteriorării relațiilor SUA cu China, care au început să se prăbușească din cauza războiului comercial al fostului președinte Donald Trump. Situația a fost agravată și de incidentul cu balonul chinezesc doborât deasupra Statelor Unite.

Episodul a subminat o încercare de stabilizare a relațiilor dintre țări, făcută la sfârșitul anului trecut, când Biden și Xi s-au întâlnit în Indonezia.

Oficialii americani spun că declarațiile lor dure la adresa Beijingului au un efect. Administrația Biden a încercat să forțeze China să se opună războiului Rusiei împotriva Ucrainei în condițiile SUA, dar „Xi insistă acum pe propriile sale condiții”, a declarat Christopher Johnson, directorul companiei de consultanță China Strategies Group.

Având în vedere că Washingtonul adoptă în mod constant o poziție dură față de China, unii analiști cred că Beijingul ar putea renunța la îmbunătățirea relațiilor cu SUA în viitorul apropiat.

Cu cât China vede mai puține oportunități de cooperare cu SUA, cu atât este mai probabil să caute alte căi și opțiuni, potrivit Melanie Sisson, de la Brookings Institution. În opinia ei, în multe privințe, aceasta poate însemna o încercare de a deteriora relațiile SUA cu alte țări.

China și-a făcut publică poziția cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, solicitând negocieri de pace. Documentul Beijingului a fost criticat de unii lideri occidentali.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
#SUA, #China, #Rusia, #razboiul din ucraina, #plan de pace, #Xi Jinping, #Vladimir Putin , #SUA