Banii Chinei pătrund în curtea din spate a SUA, mișcare de anvergură asupra peisajului economic al regiunii și asupra concurenței globale

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 23:51
8059 citiri
Banii Chinei pătrund în curtea din spate a SUA, mișcare de anvergură asupra peisajului economic al regiunii și asupra concurenței globale
Concurența dintre economia SUA și cea a Chinei FOTO / X

Investițiile străine directe ale Chinei în America Latină și Caraibe trec printr-o transformare semnificativă, deoarece gigantul economic își schimbă focalizarea strategică de la sectoarele tradiționale la investițiile bazate pe tehnologie, scrie Newsweek.com.

Această mișcare este va avea un impact de anvergură, nu numai asupra peisajului economic al regiunii, ci și asupra concurenței globale, potrivit unui raport publicat luna aceasta de Inter-American Dialogue, un think-tank din Washington, DC, axat pe regiune.

Investițiile străine directe chineze se schimbă de la investiții în proiecte mari de infrastructură în cadrul Inițiativei emblematice Belt and Road a liderului chinez Xi Jinping, la investiții concentrate pe industriile viitorului - un domeniu cheie în războiul tehnologic SUA-China. Este destinat să provoace dominația tradițională a finanțării americane și europene.

Din punct de vedere istoric, companiile chineze și-au concentrat investițiile în vastele resurse agricole și extractive ale regiunii, în special pe cele mai mari piețe din America de Sud. Din 2003 până în 2022, investițiile străine directe chineze (ISD) în America Latină și Caraibe a ajuns la 187,5 miliarde de dolari, potrivit raportului.

Suma scade în continuare sub nivelurile ISD ale Statelor Unite și ale Europei în aceeași perioadă, dar companiile chineze își extind activ prezența în regiune, urmărind oportunități vizate în domeniul „noilor infrastructuri” în aproape toate națiunile de acolo, susțin autorii.

„Nouă infrastructură”

„Multe dintre aceste noi domenii prioritare sunt descrise de China drept „nouă infrastructură”, un termen care cuprinde industriile — telecomunicații, fintech și tranziția energetică, de exemplu — care sunt în general legate de inovare, dar și componente cheie ale creșterii economice a Chinei”, au scris ei.

„Aceste sectoare sunt printre cele pe care unele națiuni G7 au încercat să le acorde prioritate în [America Latină și Caraibe] și în alte părți ale Sudului Global”, se spune în raport.

Margaret Myers, unul dintre coautorii raportului, a declarat: „Datele noastre arată o schimbare clară a ISD din China către industrii specifice din America Latină și Caraibe.”

În prima jumătate a anului trecut, datele ISD ale Chinei pentru regiune au arătat că schimbarea a început deja, cu o atenție redusă asupra proiectelor de mare valoare și achiziții notabile de către întreprinderile chineze în producerea și transportul de electricitate.

Ofertele de utilități au reprezentat 40% din investițiile totale ale Chinei din ianuarie până în iulie 2023, se arată în raport, în timp ce producția de vârf reprezintă 28%.

În Brazilia, producătorul chinez de mașini electrice BYD intenționează să înființeze o fabrică. În Chile, o firmă chineză a achiziționat active de litiu, legând extracția și procesarea mineralului esențial – utilizat în fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice – cu un potențial cumpărător de pe același continent.

China domină piața mondială a mineritului și rafinării elementelor rare și critice

În prezent, China domină piața mondială a mineritului și rafinării elementelor rare și critice, iar SUA continuă să recupereze decalajul după ce și-a externalizat lanțurile de aprovizionare în alte părți ale lumii.

În întreaga regiune, gigantul chinez de telecomunicații Huawei a fost printre alte firme chineze care și-au extins amprenta. Accentul lor se extinde acum la centrele de date, cloud computing și tehnologia 5G, a spus think tank-ul.

În Columbia, de exemplu, companiile chineze au extins în mod activ infrastructura 5G, integrând în același timp tehnologiile Internet of Things, serviciile cloud și soluțiile de securitate cibernetică.

Calculul a reprezentat 41% din investițiile totale în tehnologia informației și comunicațiilor din regiune între 2018 și prima jumătate a anului 2023, se arată în raport.

În 2022, ISD chineze în aceste industrii – vizate strategic ca alternativă la fondurile americane și occidentale – au reprezentat 58% din investițiile sale anuale de 3,7 miliarde de dolari în regiune. De asemenea, a reprezentat mai mult de 60 la sută din totalul tranzacțiilor de investiții străine directe anunțate de companiile chineze în același an.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#SUA, #China, #investitii, #America Latina, #caraibe , #China