Washingtonul, măsuri disperate pentru a împiedica China să-și creeze o bază militară la Atlantic

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 22:40
5351 citiri
Washingtonul, măsuri disperate pentru a împiedica China să-și creeze o bază militară la Atlantic
Portul Bata/ FOTO: New York Post

Rapoartele serviciilor de informații americane au atras atenția că navele de război chineze vor putea să se rearmeze și să se realimenteze vizavi de Coasta de Est a SUA dacă Biejingul va bate palma cu Guineea Ecuatorială pentru deschiderea unei baze militare permanente în Oceanul Atlantic, o amenințare care a declanșat alarma la Casa Albă și la Pentagon.

Consilierul principal adjunct pentru securitate națională a Statelor Unite, Jon Finer, a vizitat Guineea Ecuatorială în octombrie cu misiunea de a-l convinge pe președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo și pe fiul și moștenitorul său, vicepreședintele Teodoro „Teodorin” Nguema Obiang Mangue, să respingă propunerile Chinei.

„Ca parte a diplomației noastre de a aborda problemele de securitate maritimă, am transmis clar Guineei Ecuatoriale că anumiți pași potențiali care implică activitatea chineză acolo ar ridica preocupări de securitate națională”, a spus un oficial înalt al administrației Biden.

Lupta dintre marile puteri asupra unei țări care rareori atrage atenția altor state reflectă tensiunile tot mai mari dintre Washington și Beijing. Cele două țări se ceartă cu privire la statutul Taiwanului, testarea de către China a unei rachete hipersonice, originile pandemiei de Covid-19 și alte probleme.

SUA fac manevre pentru a încerca să împiedice China să-și proiecteze puterea militară din noi baze de peste mări

La nivel mondial, SUA fac manevre pentru a încerca să împiedice China să-și proiecteze puterea militară din noi baze de peste mări, din Cambodgia până în Emiratele Arabe Unite.

În Guineea Ecuatorială, chinezii au probabil un ochi pe orașul Bata, potrivit unui oficial american. Bata are deja un port comercial de adâncime construit de China, în Golful Guineei, iar autostrăzi excelente leagă orașul de Gabon și interiorul Africii Centrale.

„Cea mai semnificativă amenințare” din partea Chinei ar fi „o facilitate navală utilă din punct de vedere militar pe coasta atlantică a Africii”, a mărturisit generalul Stephen Townsend, comandantul Comandamentului SUA pentru Africa, în aprilie. „Când spun util militar mă refer la ceva mai mult decât un loc unde pot face escale în port și pot lua benzină și aprovizionare. Vorbesc despre un port în care se pot rearma cu muniții și repara nave militare”.

Guineea Ecuatorială, o fostă colonie spaniolă cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, și-a proclamat independența în 1968. Capitala, Malabo, se află pe insula Bioko, în timp ce Bata este cel mai mare oraș din partea continentală a țării, care se află între Gabon. și Camerun.

Obiang conduce țara din 1979. Descoperirea uriașelor rezerve de gaze și petrol în 1996 i-a permis membrilor familiei sale să cheltuiască din belșug pe mașini exotice, conace și alte bunuri de lux, potrivit investigațiilor Senatului SUA și Departamentului de Justiție.

Contactat de The Wall Street Journal, Gabriel Mbaga Obiang Lima, ministrul petrolului din Guineea Ecuatorială și unul dintre fiii președintelui, a cerut ca întrebările despre relația țării sale cu China și acuzațiile de corupție la adresa familiei sale să fie transmise în scris, dar nu a răspuns la acele întrebări. Ambasadorul Guineei Ecuatoriale la Washington nu a răspuns la mai multe cereri de interviu, notează WSJ.

Agențiile de informații americane au început să afle indicii privind intențiile militare ale Chinei în Guineea Ecuatorială, în 2019. În ultimele zile ale administrației Trump, un oficial de rang înalt al Pentagonului a vizitat țara, dar nu pare să-l fi determinat pe Obiang să respingă intențiile Chinei.

Mesajul Administrației Biden

Administrația Biden a încercat să transmită un mesaj mai clar: Nu ar fi bine ca Guineea Ecuatorială să se plaseze în primele linii ale competiției globale SUA-China.

În același timp, SUA au luat măsuri pentru încălzirea relațiilor. În martie, SUA au oferit ajutor după ce o explozie aparent accidentală la un depozit de muniții a făcut una cu pământul o bază militară în apropiere de Bata, ucigând cel puțin 100 de oameni.

În aceeași lună, trupele din Guineea Ecuatorială au participat la exerciții navale conduse de SUA în Golful Guineei. În august, o navă a marinei americane a ancorat în portul Bata, iar căpitanul a invitat oficialii locali la bord.

Casa Albă nu știe dacă activitatea sa diplomatică va avea efectul dorit și crede că va necesita un efort persistent, pe termen lung, pentru a respinge prezența navală chineză.

În același timp, SUA dorește să transmită un mesaj nuanțat: Washingtonul nu cere Guineei Ecuatoriale să renunțe la legăturile sale extinse cu China, ci doar să mențină relațiile în limitele pe care SUA le consideră neamenințătoare.

China ajută la pregătirea și înarmarea poliției din Guineea Ecuatorială. Ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a răspuns la o solicitare scrisă a WSJ de a comenta cu privire la planul de a instala o bază în Guineea Ecuatorială sau în altă parte de pe coasta atlantică a Africii.

Beijingul și-a înființat prima sa bază militară de peste mări în 2017, în Djibouti, pe partea opusă a continentului. Fosta colonie franceză are vedere spre strâmtoarea Bab-el-Mandeb, un punct de blocare strategic pentru traficul de transport maritim care tranzitează Canalul Suez. Instalația chineză are un dig capabil să andocheze un portavion și submarine nucleare, conform Comandamentului SUA pentru Africa. Baza se află la 6 mile de cea mai mare bază americană din Africa, Camp Lemonnier, care găzduiește 4.500 de soldați americani.

„China nu construiește doar o bază militară precum SUA”

„China nu construiește doar o bază militară precum SUA”, a spus Paul Nantulya, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice din Africa, finanțat de Pentagon. „Modelul chinez este foarte, foarte diferit. Combină elemente civile și de securitate.” Companiile de stat chineze au construit 100 de porturi comerciale în jurul Africii în ultimele două decenii, potrivit datelor guvernului chinez.

În această primăvară, oficialii serviciilor de informații americane au descoperit ceea ce au spus că este construcția unei baze militare secrete într-un port comercial condus de chinezi din Emiratele Arabe Unite. Administrația Biden a convins autoritățile emirate să oprească construcția, cel puțin temporar.

Diplomații americani din Mauritania, stat de pe coasta de nord-vest a Africii, au sfătuit autorităților locale să respingă orice efort al Beijingului de a folosi un port construit de China în scopuri militare, potrivit unui oficial american. Într-un raport adresat Congresului anul acesta, Pentagonul a transmis că China „probabil a luat în considerare” bazele africane din Kenya, Seychelles, Tanzania și Angola.

Nu există semne vizibile de construcție majoră la portul Bata, care a fost modernizat de China Road & Bridge Co., o întreprindere de stat, între 2009 și 2014. SUA știe că se confruntă cu provocări în cererea de a obține favoarea Guineei Ecuatoriale, căutând ajutor de la o țară pe care a criticat-o în mod întemeiat.

Departamentul de Stat a acuzat regimul Obiang de crime extrajudiciare, dispariții forțate, tortură și alte abuzuri. Separat, Departamentul de Justiție al SUA a urmărit câștigurile din surse presupus îndoielnice ale fiului președintelui, Obiang Mangue.

În 2011, Obiang Mangue l-a sunat pe ambasadorul SUA la Malabo, cerându-i ajutor pentru a-și curăța numele de ceea ce el a spus că sunt acuzații nedrepte apărute în presă. „Nu am furat niciodată bani din vistieria țării noastre”, i-a spus el ambasadorului, potrivit unnei telegrame a Departamentului de Stat ce a ajuns în dosarele instanței. El i-a spus ambasadorului că și-a câștigat bogățiile prin contracte guvernamentale legitime, în timpul boom-ului petrolier din țară. Deși adesea în dezacord cu regimul Obiang, SUA nu este lipsită de pârghie.

Guineea Ecuatorială se bazează pe companiile petroliere americane pentru a extrage resurse offshore care au făcut țara cea mai bogată de pe continentul sub-saharian, măsurată prin produsul intern brut anual pe cap de locuitor.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Pe 20 martie 1971, un bombardier B-52 special modificat al Forțelor Aeriene ale SUA din Escadrila 4200 de Suport a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Andersen din Guam, purtând o aeronavă...
#SUA, #China, #guineea ecuatoriala, #baza militara, #atlantic , #SUA