De ce folosește China baloane spion când are sateliți

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 17:00
8088 citiri
De ce folosește China baloane spion când are sateliți
Balon spion chinezesc/ FOTO: Captură Youtube

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele, una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

„Beijing-ul încearcă probabil să-i semnaleze Washingtonului: „Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o concurență susținută, folosind orice mijloace necesare”, fără a crește și mai mult tensiunile”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.

„Și ce unealtă ar fi mai bună decât un balon aparent inofensiv?”, a adăguat el. Traiectoria de zbor anticipată a balonului, în apropierea unor baze de rachete, sugerează că este puțin probabil să fi deviat de la curs, a spus He Yuan Ming. Dar expertul în probleme chineze Benjamin Ho a spus că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată. „Ei au alte mijloace de a spiona infrastructura americană sau orice informație pe care doreau să obțină. Balonul trebuia să trimită un semnal americanilor și, de asemenea, să vadă cum vor reacționa americanii”, spune expertul.

S-ar putea chiar ca China să fi dorit ca SUA să detecteze balonul. „Este posibil ca scopul lui să fie exact acesta: să fie detectat. China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală”, a spus. Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.

Balonul a survolat o serie de locuri sensibile, potrivit oficialului Pentagonului. "În mod clar, a trecut pe deasupra acestor situri pentru a aduna informații.

Montana găzduiește silozuri de rachete nucleare

Pentagonul a luat în considerare mai multe opțiuni, inclusiv doborârea balonului în timp ce zbura deasupra unei zone slab populate, dar a considerat că riscul este încă prea mare, potrivit unui înalt oficial al apărării.

"Reprezintă o amenințare pentru aviația civilă? Noi nu credem. Reprezintă o amenințare semnificativ mai mare din punct de vedere al informațiilor? Evaluarea noastră în acest moment este că nu este așa", a adăugat el.

"Credem că riscul de a-l doborî, oricât de mic ar fi fost (...) nu merita să ne asumăm.

Oficialii Apărării din SUA au negat, sâmbătă, 4 februarie, că presupusul balon spion chinez a explodat sau a fost doborât de armata americană, după ce apăruseră imagini video cu o explozie în atmosferă în zona unde se presupune că ar zbura dirijabilul.

Cu toate acestea, experții subliniază că baloanele pot fi echipate cu tehnologie modernă, cum ar fi camere spion și senzori radar, și există câteva avantaje în utilizarea baloanelor pentru supraveghere – cum ar fi că sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de trimis în spațiu decât dronele sau sateliții. Viteza mai mică a balonului îi permite, de asemenea, să se plimbe și să monitorizeze zona țintă pentru perioade mai lungi. Mișcarea unui satelit, pe de altă parte, este limitată la trecerea sa pe orbită.

China a trimis numeroase baloane deasupra Statelor Unite în ultimii ani, a declarat înaltul oficial al Pentagonului.

Cu toate acestea, a precizat el, este pentru prima dată când un balon chinezesc se află în spațiul aerian al SUA de atât de mult timp.

Dirijabilele și baloanele ancorate au fost folosite de mult timp în scopuri militare, de spionaj și de supraveghere. Acestea au fost utilizate pe scară largă în timpul Primului Război Mondial.

Dar cucerirea spațiului și progresele în domeniul aviației au făcut posibilă observarea mai sigură a teritoriului inamic de către sateliți și avioane de spionaj.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu", spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi, 28 martie, să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini...
#SUA, #China, #balon spion, #sateliti, #scandal diplomatic , #SUA