Doborârea balonului spion al Chinei ar putea fi o operațiune mult mai grea decât pare, spune un fost pilot al Marinei americane

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 14:29
10351 citiri
Doborârea balonului spion al Chinei ar putea fi o operațiune mult mai grea decât pare, spune un fost pilot al Marinei americane
Balon spion al Chinei/ FOTO: ABC7

De ce SUA nu doboară pur și simplu presupusul balon de spionaj chinez care plutește în jurul unor părți ale țării, așa cum cer tot mai mulți congresmani republicani, precum și fostul președinte Donald Trump?

Pentru că nu este atât de simplu, a spus un fost pilot al US Navy pentru Insider.

Încercarea de a elimina balonul de mare altitudine cu sistemele de apărare aeriană de care dispun SUA este „foarte dificilă”, este greu să trimiți avioane de luptă și să-l dobori pentru că riscă, de asemenea, să provoace victime la sol, a explicat Brynn Tannehill, un fost aviator naval și analist la think tank-ul RAND Corporation.

Baloanele precum cel care a fost observat săptămâna aceasta deasupra continentului american pot opera la o altitudine de peste 20.000 de metri și, potrivit lui Tannehill, majoritatea sistemelor de arme antiaeriene americane nu au fost „proiectate” pentru a elimina ținte atât de sus.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder a declarat vineri că balonul chinez este estimat că operează la aproximativ 18.288 de metri altitudine, „cu mult peste raza de acțiune a traficului aerian civil sau unde ar zbura în mod normal traficul aerian civil”. Asta îl plasează în raza unor sisteme, dar există și alte provocări.

Cel mai bun avion de luptă al Forțelor Aeriene ale SUA, F-22 Raptor de generația a cincea, pe care armata SUA l-ar putea trimite să-l doboare, are o altitudine maximă de operare de peste 15.240 de metri altitudine, potrivit Forțelor Aeriene și ar putea opera și mai sus, chiar dacă este mai puțin recomandat.

„F-22 este ca un Lamborghini”, a spus Tannehill. „Dar nu iei Lamborghini-ul tău în off-road pentru că nu a fost menit să facă asta”.

Cele mai multe dintre rachetele aer-aer ale armatei americane nu au fost proiectate să funcționeze la fel de sus pe cât poate zbura un balon de mare altitudine din cauza limitelor suprafețelor lor de control, în special aripioarele, aripile și coada, a spus Tannehill, explicând că „suprafețele de control își pierd eficacitatea pe măsură ce mergi mai sus”. Dar, la altitudini mai mici, ar putea fi o opțiune.

Problema, a spus fostul aviator naval, este că sistemele de rachete, atât rachete sol-aer, cât și rachete aer-aer, „nu sunt concepute pentru a ataca baloanele, deoarece baloanele nu arată ca genul de ținte valide pe care le ele au fost concepute pentru a le ataca, precum avioanele sau rachetele inamice.

„Nu se mișcă ca o rachetă de croazieră”, a spus Tannehill despre aceste tipuri de baloane. „Seamănă mai mult cu un nor sau pleavă, iar rachetele moderne sunt concepute pentru a ignora pleava”, un fel de contramăsuri radar.

„Este foarte dificil cu ceea ce avem, pentru că ceea ce avem nu a fost menit să doboare baloane”, a spus fostul pilot.

Presupunând că o aeronavă de luptă precum F-22, cu tunul sau rachetele M61 Gatling, sau un sistem de rachete de apărare antiaeriană ar putea lovi balonul chinezesc pentru a-l doborî, ceea ce este incert, există riscul de a provoca victime la sol.

Pentagonul a declarat vineri că oficialii americani s-au gândit să doboare balonul, dar că au evaluat că balonul nu reprezintă o amenințare în timpul zborului sau pentru americanii de la sol. De asemenea, au fost luate măsuri pentru a preveni ca balonul, identificat ca fiind un balon de supraveghere, să culeagă informații despre operațiuni militare sensibile, făcând doborârea acestuia mai puțin necesară.

Armata a spus că există și îngrijorări că doborârea balonului ar putea duce la riscuri de siguranță din cauza căderii resturilor din acest aparat de zbor.

Și resturile în cauză ar putea să nu fie doar de la balon. Dacă sunt folosite rachete, atunci există posibilitatea ca una să rateze.

„Există o șansă să pierzi o rachetă și să ajungă undeva unde chiar nu vrei,” a spus Tannehill. Ea a adăugat: „calcul mental este că balonul care plutește acolo sus nu va ucide pe nimeni”, dar abordarea de a-l scoate ar putea.

Cu toate acestea, unii au cerut ca balonul chinez să fie doborât, în ciuda riscurilor.

Miles Yu, un fost consilier politic al administrației Trump, a declarat pentru Insider că este „o încălcare flagrantă a spațiului suveran american”.

„Orice obiect străin care intră în spațiul suveran american fără permisiune ar trebui să fie doborât imediat”, a spus Yu director al Centrului Chinezesc din cadrul think tank-ului Institutul Hudson.

Yu a spus că SUA au „capacitatea” de a doborî balonul, dar nu au „voința”.

Ministerul chinez de externe a susținut vineri că balonul este o „aeronava civilă” folosită în principal pentru cercetarea vremii și că a deviat de la curs. Cu toate acestea, Pentagonul a insistat că este un balon de supraveghere, dar nu există planuri imediate pentru a-l doborî.

Statele Unite au detectat și monitorizează un balon spion chinez care a fost observat pe cerul din nordul Americii săptămâna aceasta.

Obiectul a zburat peste Insulele Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana (SUA), au declarat oficialii.

Un oficial de rang înalt din domeniul Apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că guvernul SUA a pregătit avioane de luptă, inclusiv F-22, în cazul în care Casa Albă ar fi ordonat doborârea obiectului, notează BBC.

Balonul a fost localizat, miercuri, deasupra statului Montana, a declarat Pentagonul.

Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la situație, a precizat Brig Ryder. El a adăugat că lideri militari americani, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin și generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, s-au întâlnit miercuri pentru a evalua amenințarea.

Comandanții militari au transmis să nu se întreprindă „acțiuni cinetice” împotriva balonului, pentru că există pericolul ca resturile să cadă la pământ.

„Balonul zboară în prezent la o altitudine mult peste traficul aerian comercial și nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”, a spus Ryder, conform CNN.

Brig Ryder a menționat că nu există nicio „amenințare crescută” ca serviciile de informații americane să fie compromise, deoarece oficialii americani „știu exact unde este acest balon și exact pe unde trece”.

Oficialul a mai spus că guvernul SUA a luat legătura cu guvernul chinez atât prin intermediul ambasadei Chinei de la Washington, cât și prin misiunea diplomatică a SUA în China.

Acest lucru se întâmplă chiar înainte ca secretarul de stat Antony Blinken să călătorească la Beijing, vizită care urmează sp aibă loc în zilele următoare.

Antony Blinken anulează vizita la Beijing. Un al doilea „balon spion” chinezesc a survolat America Latină

Balonul, care plutește la mare altitudine, a fost fotografiat deasupra orașului Billings, Montana, pe 1 februarie 2023.

Un al doilea balon spion a fost reperat deasupra Americii Latine, anunță Pentagonul. Un prim balon a fost reperat deasupra SUA, iar din acest motiv secretarul de stat american Antony Blinken a anulat vizita programată la Beijing.

Un balon de spionaj chinezesc a fost observat deasupra Americii Latine, a anunțat Pentagonul, vineri, la o zi după ce un balon similar a fost văzut deasupra Statelor Unite.

„Există rapoarte despre un balon care tranzitează America Latină. Evaluăm acum că este vorba de un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, potrivit AFP.

Oficialul american nu a precizat locul exact în care a fost raportat presupusul balon de spionaj al Chinei.

Politico relatează că obiectul a fost reparat în Costa Rica, deasupra coastei de vest a țării.

Pentagonul a spus, în schimb, că primul balon se îndreaptă acum spre est, deasupra centrului Statelor Unite, adăugând că acesta nu a fost doborât din motive de siguranță.

Din cauza acestui balon, secretarul de stat american Antony Blinken a renunțat la o călătorie rară la Beijing, programată să aibă două zile și care ar fi trebuit să înceapă duminică. Vizita oficială era menită să atenueze tensiunile dintre cele două țări.

Într-o convorbire telefonică cu înaltul oficial chinez Wang Yi, secretarul de stat american a declarat că „prezența acestui balon de supraveghere în spațiul aerian al SUA este o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional” și că este „un act iresponsabil”.

Deocamdată nu există informații cu privire la o altă dată a vizitei din China. „Intenționez să vizitez Beijingul atunci când condițiile vor permite”, a subliniat el.

China îndeamnă la calm

China a emis o declarație rară de regret în legătură cu primul balon și a acuzat vântul că a împins „un dirijabil civil” în spațiul aerian american.

Însă, administrația președintelui Joe Biden l-a descris ca fiind un „balon de supraveghere” manevrabil.

„Nu acceptăm nicio speculație nefondată și nicio exagerare”, a spus Wang Yi, în discuția avută cu Antony Blinken, conform agenției chineze de stat Xinhua.

BBC citează o declarație de sâmbătă a Ministerului chinez de Externe, în care se afirmă că Beijingul „nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane”.

Dezgheț diplomatic amânat

Daniel Russel, cel mai înalt diplomat american pentru Asia în timpul mandatul lui Barack Obama, a catalogat ca fiind „ridicol” alibiul Chinei, potrivit căruia ar fi fost un balon meteorologic rătăcit, relatează Reuters.

„Acest incident a răcit atmosfera și a înăsprit pozițiile și nu există nicio garanție că cele două părți pot reuși să resusciteze cu succes impulsul de la Bali”, a declarat Russel, referindu-se la întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre Joe Biden și Xi Jinping din Indonezia, în cadrul căreia au convenit să intensifice comunicarea.

Pe de altă parte, experții în securitate citați de Reuters spun că balonul marchează o tactică de spionaj mai agresivă - deși derutantă - în comparație cu sateliții și furtul de secrete industriale și de apărare.

„Într-un fel, este mai mult amatorism. Oare camerele de luat vederi din sateliții lor nu au o rezoluție suficient de mare încât să fie nevoiți să trimită un balon?”, a spus John Bolton, fost consilier pentru securitate națională la Casa Albă.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#SUA, #China, #balon spion, #doborare, #scandal, #Antony Blinken, #vizita amanata , #SUA