Șeful Statului Major Interarme al armatei SUA spune că Iranul ar putea produce o armă nucleară în „câteva” luni

Sambata, 25 Martie 2023, ora 04:00
3589 citiri
Șeful Statului Major Interarme al armatei SUA spune că Iranul ar putea produce o armă nucleară în „câteva” luni
Generalul Mark Milley/ FOTO: CNN

Șeful Statului Major Interarme al armatei SUA, generalul Mark Milley a declarat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară în termen de două săptămâni și că de atunci va dura doar „mai multe luni” pentru ca Teheranul să producă „o armă nucleară reală”.

Comentariile lui Milley s-au bazat pe observațiile subsecretarului pentru Politica Apărării, Colin Kahl, care luna trecută a declarat în timpul audierii în Comitetului pentru Apărare a Camerei Reprezentanților că „progresul nuclear al Iranului de când SUA au părăsit JCPOA a fost remarcabil”.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA) au găsit în uzina de îmbogățire a combustibilului Fordow din Iran particule de uraniu de calitate apropiată de cea a armelor nucleare, relatează CNN. Oficialii americani avertizează că Teheranul poate produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară „în aproximativ 12 zile”.

Potrivit unui raport trimestrial confidențial al AIEA, particule de uraniu îmbogățite la 83,7% puritate, adică aproape nivelul de puritate de 90% necesar pentru arme nucleare, au fost găsite în situl subteran de îmbogățire a uraniului Fordow din Iran, în timpul unei inspecții a uzinei în luna ianuarie. Autoritățile iraniene le-au spus inspectorilor AIEA că nivelul extrem de ridicat de îmbogățire este rezultatul unor „fluctuații neintenționate”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Iranul are acum suficient uraniu pentru a produce „mai multe” bombe nucleare, dacă dorește acest lucru. El precizează că ar mai fi nevoie de câteva luni pentru a construi o armă și, eventual, pentru a o miniaturiza adaptând-o transportului cu racheta.

Teheranul a subliniat întotdeauna că este interesat doar de tehnologia nucleară pașnică. Potrivit raportului redat de AIEA, Iranul deține aproape 435 de kilograme de uraniu cu o puritate de 20%. Este cu 48 de kilograme mai mult decât în raportul trimestrial precedent din noiembrie. Stocul de uraniu de 60 la sută a crescut cu 25 de kilograme și se ridică în prezent aproape 88 de kilograme, se arată în raport.

Experții în neproliferare au declarat că Teheranul nu are nicio utilizare civilă pentru uraniul purificat la nivelul de 60 la sută. Un purtător de cuvânt al programului nuclear civil iranian, Behrouz Kamalvandi, spunea săptămâna trecută că detectarea particulelor de uraniu îmbogățit la nivelul de aproape 84% ar fi un efect secundar momentan al încercării de a ajunge la un produs finit cu o puritate de 60%. Cu toate acestea, experții spun că o astfel de variație a purității ar părea suspectă pentru inspectori. Acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018, limita îmbogățirea uraniului de către Teheran la 3,67% - suficient pentru a alimenta o centrală nucleară. Discuțiile pentru relansarea acordului sunt înghețate de luni de zile.

Subsecretarul american pentru Politica Apărării, Colin Kahl, a declarat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în „aproximativ 12 zile”, scrie CNN. Acesta precizează că „progresul nuclear al Iranului de când” administrația Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 „a fost remarcabil”. „În 2018, când administrația precedentă a decis să părăsească JCPOA, Iranului i-ar fi luat aproximativ 12 luni pentru a produce un material fisionabil, o bombă de material fisionabil”, a declarat Kahl în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților.

„Acum ar dura aproximativ 12 zile”, adaugă el. Oficiali ai administrației Biden au declarat de luni de zile că intervalul de timp de care ar avea nevoie Iranul pentru a produce suficient material de calitate militară pentru o bombă nucleară s-a redus la câteva săptămâni.

Kelsey Davenport, director pentru politica de neproliferare la Arms Control Association, spune că „este destul de clar că Iranul a îmbogățit uraniu la niveluri apropiate de cele pentru arme”.

Ea susține că este posibil ca Teheranul să fi „testat răspunsurile politice la niveluri mai ridicate de îmbogățire sau a fost un experiment și a fost prins”, menționând că acest lucru subliniază avansarea rapidă a programului nuclear iranian și riscul ridicat de eroare de calcul. „Când Iranul poate produce rapid suficient material de calitate militară pentru mai multe bombe, riscul de proliferare crește semnificativ”, mai spune ea. „Aceasta este o criză urgentă de proliferare”, avertizează Davenport.

Restabilirea acordului JCPOA a fost o prioritate de top în politica externă pentru președintele Joe Biden după ce a ajuns la Casa Albă. Dar negocierile pentru a-l revigora s-au diluat, iar administrația a semnalat de atunci că efortul de a salva acordul „nu este pe agenda noastră”. Sprijinul Iranului pentru Rusia în războiul din Ucraina și reprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale nu au ajutat.

În timpul unei vizite în Orientul Mijlociu în iulie anul trecut, Biden a spus că SUA vor folosi forța militară ca „ultimă soluție” pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#SUA, #avertisment, #generalul Mark Milley, #Iran, #arme nucleare , #SUA