Armata americană a dezvăluit locul prăbușirii dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră. ”Activitatea atipică” a rușilor în zonă

Joi, 16 Martie 2023, ora 18:55
5637 citiri
Armata americană a dezvăluit locul prăbușirii dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră. ”Activitatea atipică” a rușilor în zonă

Forțele aeriene americane au publicat o hartă grafică a locațiilor și orelor aproximative ale coliziunii dronei MQ-9 Reaper cu un avion de luptă rus și prăbușirea acesteai în Marea Neagră marți 14 ianuarie.

Forțele aeriene americane din Europa au specifiact într-un tweet că „punctele de pe hartă nu sunt reprezentate la scară, distanțele furnizate în casetele de text sunt o estimare a locației incidentului”.

Mai devreme, armata americană a lansat, de asemenea, un videoclip nou desecretizat al întâlnirii de marți dintre dronă și avionul de luptă rusesc, deasupra Mării Negre.

Imaginile făcute publice arată cum unul dintre cele două avioane de vânătoare rusești Su-27 ridicate de la sol pentru interceptarea dronei se apropie de dispozitiv și acroșează elicea, ceea ce a determinat Forțele Aeriene ale Statelor Unite să doboare nava în apele internaționale ale Mării Negre.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au denunțat din nou o „interceptare nesigură și neprofesionistă”.

Este vorba de cel mai grav incident de acest tip între Rusia și Statele Unite de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Partea americană își menține astfel versiunea asupra incidentului de la Marea Neagră, care, deloc surprinzător, a fost respinsă de cea rusă. Moscova susține, în schimb, că drona s-a prăbușit în urma unei „manevre bruște” în timp ce se îndrepta spre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

În timp ce oficialii americani spun că probabil nu vor putea recupera drona doborâtă, Rusia a spus că decizia cu privire la recuperarea acesteia de la Marea Neagră va veni de la Ministerul Apărării al Rusiei.

Potrivit CNN, un echipaj al Rusiei a ajuns deja la locul incidentului prăbușirii dronei pentru a recupera epava. De cealaltă parte, Pentagonul dă asigurări că a distrus de la distanță eventuale informații căutate de ruși.

Armata ucraineană a observat o activitate atipică a Rusiei în Marea Neagră. Rușii au adus 20 de nave de luptă, precum și un număr mare de unități ale flotei auxiliare.

Natalia Humeniuk, șefa Centrului Comun de Presă pentru Comandamentul Operațional Pivden (Sud), a declarat că gruparea navală a Rusiei din Marea Neagră este atent monitorizată. Ea susține că au fost înregistrate anumite activități atipice, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

„Monitorizăm cu atenție gruparea navală din Marea Neagră și acțiunile inamicului.

Au fost înregistrate activități atipice și numărul de grupuri de nave. În prezent sunt 20 de unități în Marea Neagră, inclusiv patru înarmate cu rachete, unul dintre ele este sub apă”, a spus Humeniuk, precizând că Rusia dispune în prezent în Marea Neagră de o salvă de 28 de rachete.

De asemenea, potrivit lui Humeniuk, multe unități ale flotei auxiliare au fost înregistrate pe mare.

Toate navele sunt împrăștiate, ceea ce duce la posibilitatea ca intenția rușilor să fie găsirea epavei dronei americane, distrusă în data de 14 martie.

Natalia Humeniuk a menționat că ocupanții încearcă să „acopere cât mai mult posibil operațiunile navale din Marea Neagră și încearcă să-și ascundă acțiunile” de apărătorii ucraineni. Totuși, monitorizarea atentă din partea Ucrainei dă rezultate, astfel încât pașii Rusiei pot fi anticipați.

O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
Ann Myers, în vârstă de 74 de ani, din Ohio (SUA), carenu avusese probleme cu legea, a jefuit o bancă din orașul Fairfield. Polițiștii au reținut femeia în propria casă. La...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#SUA, #armata, #drona, #reaper, #prabusire, #Marea Neagra, #harta , #SUA