Joe Biden, un an la cârma Americii. Ce s-a schimbat de atunci în lume și care este angajamentul cel mai greu de respectat

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 23:54
2537 citiri
Joe Biden, un an la cârma Americii. Ce s-a schimbat de atunci în lume și care este angajamentul cel mai greu de respectat
Președintele SUA, Joe Biden/ FOTO: Facebook

Când a preluat funcția de cel de-al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden a declarat că ascensiunea sa a fost „triumful nu al unui candidat, ci al unei cauze – cauza democrației”.

Vorbind unei țări divizate, în mijlocul unei pandemii, la doar câteva săptămâni după revolta din Capitoliu, el a promis că va readuce unitatea și va face „lucruri grozave”.

„Putem îndrepta greșelile. Putem să dăm oamenilor locuri de muncă bune. Ne putem trimite copiii în școli sigure. Putem depăși acest virus mortal”, spunea Biden în urmă cu un an, la preluarea mandatului, scrie BBC.

În ciuda unei curse acerbe la președinție, Biden și-a început mandatul cu 56% din țară aprobând performanța sa, potrivit RealClearPolitics și cu peste 80 de milioane de voturi - mai mult decât orice alt președinte. Dar, în primul său an, a avut o scădere uimitoare în popularitate.

Steaua lui a început să cadă din momentul retragerii larg criticate a trupelor americane din Afganistan și pe măsură ce varianta Delta a avansat.

De atunci, ratingul său de aprobare a scăzut și mai mult, deoarece s-a străduit să își îndeplinească cele mai mari promisiuni de campanie aceea de a îmblânzi pandemia și de a restabili prosperitatea familiilor care lucrează.

Pandemia încă nu e sub control

Timp de câteva luni, promisiunea de eficacitate a noii administraţii Biden a părut să fie respectată, cu o creştere rapidă a ratei de vaccinare. Dar Joe Biden şi-a declarat prematur, pe 4 iulie, de sărbătoarea naţională, "independenţa" în faţa virusului. Varianta Delta s-a extins apoi, urmată de Omicron, generând o vastă oboseală în rândul americanilor.

Doar 46% dintre ei aprobă în acest moment politica sa de sănătate, faţă de 69% la începutul mandatului.

Apelurile lui Biden la vaccinare şi purtarea măştii sunt criticate violent de mulţi republicani, iar Curtea Supremă tocmai a anulat cerinţa de vaccinare sau testare pe care Casa Albă a vrut să o impună marilor companii.

Economia, în suferință

Pentru mulți americani, problema numărul unu cu care se confruntă țara este economia. Când Biden a preluat mandatul, pandemia a încetinit creșterea locurilor de muncă, iar SUA s-au confruntat cu probleme legate de șomaj. Joe Biden nu a reuşit însă să treacă de Congres un plan de cheltuieli sociale şi de mediu de 1,8 mii de miliarde de dolari, din cauza lipsei de control real în Senat.

Iar deşi rata şomajului continuă să scadă, inflaţia continuă să escaladeze, atingând un nivel nemaivăzut din 1982.

Restanțe privind reformele sociale

Joe Biden a promis să împace America şi să-şi consolideze instituţiile democratice. Dintre toate angajamentele sale, acesta este cel mai greu de respectat.

Democratul, care a beneficiat în timpul campaniei sale de sprijinul considerat decisiv al unor personalităţi din comunitatea afro-americană, le-a promis că va duce la bun sfârşit lupta pentru drepturi civile.

Reformele de imigrare un pas înainte, doi înapoi

Una dintre promisiunile lui Biden în timpul campaniei a fost să pună capăt separării familiilor de migranți și detenției copiilor la graniță, o politică din epoca Trump care a înfuriat stânga.

Președintele s-a ținut de cuvânt cu privire la încetarea așa-zisei politici de „toleranță zero”, iar numărul minorilor deținuți în centrele de detenție a scăzut.

Dar de când a preluat mandatul, SUA au văzut un aflux de migranți care a creat noi provocări. În 2021, au existat aproape 2 milioane de întâlniri între migranți și ofițeri de frontieră din SUA, inclusiv 165.000 care au implicat minori.

Reformele pe termen lung rămân evazive. Planul lui Biden de a oferi statut legal unui număr estimat de 11 milioane de persoane fără acte din SUA a fost blocat în Congres, iar el nu a reușit să răstoarne o politică din epoca lui Trump care i-a făcut pe migranți să aștepte în Mexic în timp ce cazurile lor de azil erau analizate în SUA.

Biden vrea să armonizeze procedurile de vot la nivel federal, pentru a dezarma statele din sud care restricţionează, practic, accesul minorităţilor la urne. Dar - într-un scenariu care aminteşte de eşecul agendei sale sociale - chiar doi senatori democraţi blochează, deocamdată, drumul către acest proiect.

Aceste eşecuri irită aripa cea mai de stânga a partidului său, iar proiectele sale sunt considerate prea intervenţioniste de către cei mai centrişti democraţi.

Cât despre republicani, aceştia se află încă sub puternica influenţă a lui Donald Trump, iar majoritatea aderă la declaraţiile acestuia, neîntemeiate, scrie AFP, cu privire la o alegere frauduloasă a lui Joe Biden.

Politica externă

"America s-a întors" pe scena internaţională, repetă Joe Biden.

Este adevărat, în mare parte: Statele Unite au revenit la masa discuţiilor majore pe tema climei, comerţului sau a programului nuclear iranian. De asemenea, preşedintele democrat s-a străduit să repare legăturile cu aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite, subminate de Donald Trump.

Dar modul de gestionare a retragerii haotice din Afganistan a fost criticat, iar Franţa a acceptat foarte greu pierderea unui contract gigant pentru submarine.

Joe Biden, care vrea să-şi articuleze politica externă în jurul rivalităţii cu China, a reuşit până acum să menţină deschisă cel puţin o linie de comunicare cu preşedintele chinez Xi Jinping. Această diplomaţie "directă", pe care o aplică şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, nu a fost suficientă, de exemplu, pentru a reduce tensiunile legate de Ucraina.

Realizări

Joe Biden a reușit să obțină câteva succese timpurii, aprobând o lege de ajutor de 1,9 miliarde de dolari în martie.

De asemenea, a făcut ca SUA să se alăture Acordului Climatic de la Paris, a dat 100 de milioane de vaccinuri pentru 50 de milioane de oameni în 100 de zile și a anulat interdicția asupra persoanelor transgender în armată.

În ciuda opoziției republicanilor și a unui partid democrat fracturat, el a reușit să treacă un proiect de lege de infrastructură de 1 miliard de dolari în noiembrie.

O realizare pe termen mai lung poate fi numirea lui prolifică de judecători - el a numit mai mulți în primul său an decât orice președinte de la Ronald Reagan.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#SUA, #presednte, #Joe Biden, #reforme , #SUA