Mai mulți americani, puși sub acuzare pentru că ar fi promovat propaganda Kremlinului în SUA, sub coordonarea FSB

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 15:17
1972 citiri
Mai mulți americani, puși sub acuzare pentru că ar fi promovat propaganda Kremlinului în SUA, sub coordonarea FSB
Aleksandr Ionov ar fi coordonat Mișcarea Anti-Globalizare a Rusiei FOTO: BBC

Autorități federale din Statele Unite au pus sub acuzare patru americani, învinuiți că ar fi promovat propagandă pro-Kremlin în Florida și Missouri.

FBI a lansat această operațiune vara trecută când a obținut inculparea lui Aleksandr Viktorovici Ionov, care lucrase ani de zile în slujba guvernului rus, pentru finanțarea unor grupări radicale în Statele Unite.

Între altele, Ionov a oferit consultanță pentru campaniile a doi candidați din Florida, care nu au fost numiți în actul de inculpare. Acum, autoritățile au adăugat acuzații formulate împotriva a patru americani, care l-au ajutat pe Ionov prin grupări între care Partidului Socialist al Poporului African, Mișcarea Uhuru din Florida și o organizație nenumită din California.

Autoritățile americane au spus că Ionov încerca să folosească de organizațiile respective pentru a promova ocuparea unei părți a Ucrainei de către Rusia, în anticiparea invaziei care avea să se producă în 2022. Americanii puși sub acuzare sunt Omali Yeshitela, Penny Joanne Hess, Jesse Nevel și Augustus Romain Jr., toți din St. Petersburg, statul Florida. Adjunctul ministrului american al justiției a spus că „Serviciile de securitate ruse sunt acuzate că au transformat în arme drepturile la libera exprimare – drepturi pe care le interzic propriilor cetățeni – pentru a diviza americani și a influența alegerile din Statele Unite”.

Acuzațiile formulate într-un tribunal federal din Tampa arată că Ionov ar fi coordonat Mișcarea Anti-Globalizare a Rusiei, despre care autoritățile americane spun că e finanțată de statul rus și coordonată de doi ofițeri de securitate. Aceștia, împreună cu Ionov sunt învinuiți că ar fi conspirat să recruteze cetățeni americani ca agenți neînregistrați ai guvernului rus. Americanii acuzați, ale căror birouri au fost percheziționate anul trecut, spun că ar fi folosiți în războiul american de propagandă împotriva Rusiei și că sunt targhetați din cauza relațiilor pe care le au cu, ceea ce denumesc, „forțe internaționale care sprijină lupta anti-colonială”.

Ministerul de Justiție a mai inițiat un caz împotriva lui Natalia Burlinova, o cetățeană rusă, sub acuzația că a conspirat cu securitatea de la Moscova să recruteze profesori și cercetători americani care să călătorească în Rusia, fără să știe că erau finanțați de securitatea rusă, pentru promovarea intereselor Moscovei. Burlinova e acuzată că aduna informații despre americani pentru securitatea rusă, fără să se fi înregistrat ca agent străin.

Un oligarh acuzat de finanțarea separatiștilor pro-ruși din Ucraina pare să fi continuat să transfere milioane de dolari prin sistemul bancar global, cu ajutorul unei firme cipriote, inclusiv după ce a fost plasat sub sancțiuni, potrivit The Guardian.

Autoritățile americane l-au descris pe Konstantin Malofeev drept un bancher ale cărui interese de afaceri includ grupul media Tsargrad, care sprijină Kremlinul, ca fiind „una dintre principalele surse de finanțare" pentru promovarea intereselor rusești în estul Ucrainei și în Crimeea.

Konstantin Malofeev, cunoscut drept „oligarhul ortodox" datorită sprijinului său pentru biserica rusă, consideră actualul atac asupra Ucrainei drept un „război sfânt".

Malofeev s-a numărat printre cei mai mediatizați oligarhi afectați de sancțiuni, fiind plasat de UE sub restricții în iulie 2014, iar de către SUA, în decembrie, același an.

Potrivit The Guardian, în următorii trei ani, el a rămas un client al firmei cipriote de contabilitate și servicii offshore MeritServus, ai cărei funcționari ar fi ajutat companiile cu care Malofeev avea legături să mute bani și să emită împrumuturi, inclusiv în dolari americani.

După dezvăluiri anterioare ale ziarului The Guardian cu privire la rolul acestei firme în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. MeritServus a fost plasată săptămâna trecută sub sancțiune de către guvernul britanic.

Datele apărute în urma scurgerilor de informații ridica noi îngrijorări cu privire la controalele financiare din Cipru, un stat UE care, ani la rând, a facilitat circulația capitalului rusesc în Europa și în afara acesteia, potrivit The Guardian.

Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat marţi, 26 martie, că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#SUA, #acuzatii, #americani, #propaganda, #Kremlin, #Florida, #Missouri , #SUA