De ce consideră serviciile de informații americane că Rusia devine tot mai dependentă de armele sale nucleare

Joi, 09 Martie 2023, ora 08:07
2679 citiri
De ce consideră serviciile de informații americane că Rusia devine tot mai dependentă de armele sale nucleare
Agenţiile de informaţii americane au prezentat raportul lor anual de evaluare a ameninţărilor FOTO CIA

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu "pierderi extinse" în urma războiului din Ucraina, Moscova va deveni tot mai dependentă de capacităţile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale, au declarat agenţiile de informaţii americane în raportul lor anual neclasificat de evaluare a ameninţărilor, relatează CNN.

Pierderile grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina "au degradat capacităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Moscovei şi au sporit dependenţa sa de armele nucleare", a afirmat Biroul directorului Serviciului Naţional de Informaţii în raportul pe care oficialii spionajului american l-au prezentat miercuri în faţa Comisiei pentru informaţii a Senatului.

"Deşi activitatea sa cibernetică din jurul războiului nu a fost la nivelul ritmului şi impactului la care ne aşteptam, Rusia va rămâne o ameninţare cibernetică de top, deoarece îşi rafinează şi utilizează capacităţile de spionaj, influenţă şi atac", se spune în raport.

De asemenea, potrivit raportului, comunitatea de informaţii din SUA consideră că Rusia "probabil nu doreşte un conflict militar direct cu forţele SUA şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se întâmple".

"Până acum, liderii ruşi au evitat să întreprindă acţiuni ce ar extinde conflictul din Ucraina dincolo de graniţele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ", se mai arată în raport.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a declarat în faţa senatorilor că războiul din Ucraina a devenit un "război de uzură în care niciuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv", dar a afirmat că liderul rus Vladimir Putin îl va continua probabil, chiar ani de zile.

"Nu prognozăm că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore, dar cel mai probabil, Putin îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa şi că prelungirea războiului, inclusiv cu eventuale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile", a declarat Haines.

Haines şi ceilalţi oficiali de top din domeniul informaţiilor - directorul CIA, William Burns, directorul FBI, Chris Wray, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării, generalul-locotenent Scott Berrier, şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate, generalul Paul Nakasone - au avut depoziţii în faţa Comisiei pentru Informaţii a Senatului, miercuri, în cadrul audierii publice anuale privind ameninţările mondiale.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#SUA, #Ucraina, #razboi Ucraina, #Rusia, #amenintari , #Razboi Ucraina
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Razboiul dintre federatia rusa si Ucraina va fi cistigat de China!