L-a transformat FBI pe Trump într-un martir? „Dacă atentezi la rege, ar fi bine să nu ratezi”

Vineri, 12 August 2022, ora 16:16
3430 citiri
L-a transformat FBI pe Trump într-un martir? „Dacă atentezi la rege, ar fi bine să nu ratezi”
Donald Trump, fost presedinte al SUA FOTO Hepta

„Dacă atentezi la rege, ar fi bine să nu ratezi”, spune o vorbă la care se gândesc mulți analiști americani în ultimele zile, în urma raidului surpriză al FBI-ului de pe 9 august, asupra proprietății lui Donald Trump din Palm Beach, se pare ca parte a unei investigații pentru a stabili dacă a scos documente secretizate din Casa Albă.

Pe de o parte, umbra corupției l-a urmărit pe Trump din zilele sale ca dezvoltator imobiliar din Queens și până în perioada în care a ocupat Casa Albă în calitate de al 45-lea președinte al națiunii. Pe de altă parte, încercările repetate de a-l demite pe Trump – nu o dată, ci de două ori – când toată forța guvernului SUA a fost desfășurată împotriva lui, au eșuat abisal. Așadar, este dificil să scapi de sentimentul de exagerare judiciară când vine vorba de cea mai recentă investigație a FBI, notează UnHerd.

Chiar și unii democrați au pus sub semnul întrebării acțiunile FBI. Fostul guvernator al New York-ului, Andrew Cuomo, a scris pe Twitter că Departamentul de Justiție trebuie să înceapă imediat să-și explice acțiunile sau riscă să devină exact lucrul de care îl acuză conservatorii: un instrument politic pentru hărțuirea republicanilor. În mod similar, fostul candidat democrat la președinție, Andrew Yang, a avertizat că raidul FBI „întărește acest caz pentru milioane de americani care vor vedea acest lucru ca pe o persecuție nedreaptă”.

Între timp, Departamentul de Justiție a solicitat instanței desecretizarea mandatului de percheziție. Unele dintre documentele vizate s-ar referi la arme nucleare, potrivit Washington Post.

Partidul Republican (GOP) a promis că-și va lua revanșa dacă obține o majoritate în Cameră sau Senat (sau ambele) după alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie, liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, promițând că va investiga FBI și procurorul general Merrick Garland. Dar adevărata furie a venit de la alegătorii bazei electorale a lui Trump. La câteva ore după ce agenții federali au percheziționat casa fostului președinte din Mar-a-Lago, susținătorii săi s-au adunat afară într-un miting improvizat: steagurile cu Trump au fluturat și a răsunat „We’re Not Gonna Take It!” (n.r. în traducere, Nu vom accepta!).

Nu este nevoie de un conspiraționist pentru a înțelege suspiciunile bazei lui Trump. Începând cu Russiagate, FBI (și alte agenții de informații, cum ar fi CIA), nu au reușit în mod constant să găsească arma fumegândă care ar fi validat acuzațiile și investigațiile lor repetate împotriva lui Trump. Robert Mueller a primit puteri nelimitate pentru a-l investiga pe fostul președinte și, în cele din urmă, nu a găsit nimic care să justifice demiterea.

Oricum ar fi, ipoteza copleșitoare în rândul democraților este că nu iese fum fără foc, așa cum a fost încapsulată de consilierul prezidențial lui Obama, David Axelrod: „Un lucru este foarte clar. Garland nu ar fi autorizat acest raid și niciun judecător federal nu l-ar fi aprobat, dacă nu ar fi existat dovezi semnificative care să o justifice”.

Ar fi bine ca Axelrod să aibă dreptate. Nerespectarea acestui lucru va spori aproape sigur șansele prezidențiale ale lui Trump în 2024 și îl va transforma într-un martir. În timpul primului său mandat, Trump a reușit să exploateze ambele încercări de demitere și să le folosească pentru campania sa de realegere. Acest raid ar putea servi pentru baza campaniei sale din 2024. Procedând astfel, va dezlănțui haos politic într-o măsură care a făcut ca perioada 2016-2020 să pară o joacă de copii.

Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat luni, 25 martie, într-un mesaj pe platforma X, pe rivalul său, republicanul Donald Trump, pentru reușitele sportive cu care acesta din urmă se...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#SUA, #Donald Trump, #Donald Trump FBI, #mar a lago , #SUA