Prima întâlnire dintre Biden și Bolsonaro, liderul brazilian apropiat de politicile lui Trump. Ce au discutat cei doi

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 10:11
1644 citiri
Prima întâlnire dintre Biden și Bolsonaro, liderul brazilian apropiat de politicile lui Trump. Ce au discutat cei doi
Joe Biden s-a intalnit pentru prima data cu omologul sau brazilian Jair Bolsonaro FOTO Twitter

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi, 9 iunie, pentru prima dată cu președintele Jair Bolsonaro al Braziliei, liderul celei de-a doua țări ca mărime din emisfera vestică, într-o discuție față în față, care a fost una dintre cele mai așteptate ale celui de-al nouălea summit al Summitului Americilor.

Cei doi lideri au fost amabili unul cu celălalt într-o sesiune foto înainte de sesiunea cu ușile închise, notează New York Times.

Brazilia este un loc minunat, cu oameni magnifici”, a spus Biden, menționând că a avut norocul să viziteze „țara magnifică” de trei ori în trecut. El a lăudat Brazilia pentru că a făcut sacrificii reale în efortul de a proteja pădurea tropicală amazoniană.

„Cred că restul lumii ar trebui să vă poată ajuta să păstrați cât de mult puteți”, i-a spus Biden lui Bolsonaro.

Întâlnirea a avut potențialul de a fi una dintre cele mai tensionate ale săptămânii.

Bolsonaro este un aliat apropiat al fostului președinte Donald J. Trump și un susținător al multor politici pe care Biden a încercat să le combată. El a deschis Amazonul pentru mai multă exploatare forestieră și minerit, a făcut mai facilă cumpărarea de arme în Brazilia, a denigrat ideea drepturilor transgender și a apropiat Brazilia de președintele rus Vladimir Putin.

Dar ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe oficialii americani sunt eforturile lui Bolsonaro de a pune la îndoială fiabilitatea sistemelor de vot din Brazilia înainte de alegerile prezidențiale din octombrie, un concurs în care sondajele îl arată ca rămânând în urmă. Bolsonaro a pus la îndoială chiar legitimitatea victoriei electorale a lui Biden, imitând retorica lui Trump, inclusiv recent în această săptămână.

„Nu voi discuta despre suveranitatea altei țări. Dar Trump se descurca foarte bine”, a spus el într-un interviu cu presa locală marți, când a fost întrebat despre acuzațiile de fraudă a la alegerile din SUA din 2020, care au fost dezmințite în mod repetat. „Nu vrem să se întâmple asta în Brazilia”, a subliniat el.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a declarat reporterilor înainte de întâlnirea dintre cei doi lideri că niciun subiect nu este interzis. „Este de așteptat ca președintele să discute despre alegeri democratice deschise, libere, corecte și transparente”, a spus el.

Stând lângă Biden joi și vorbind în portugheză, Bolsonaro a abordat preocupările legate de tradițiile democratice ale țării sale.

„Am ajuns în funcție prin democrație și sunt destul de sigur că atunci când voi pleca din funcție va fi tot prin mijloace democratice”, a spus el, conform unei traduceri neoficiale a comentariilor sale.

Mai mulți membri ai Congresului l-au îndemnat public pe Biden să-l preseze pe Bolsonaro ca acesta să-și intensifice eforturile pentru a-l găsi pe Dom Phillips, un jurnalist britanic, și pe Bruno Pereira, un expert indigen brazilian, care au dispărut duminică în Amazon, după ce s-au confruntat cu amenințări din partea pescarilor ilegali. Răspunsul guvernului brazilian a fost criticat pe scară largă ca fiind lent și ineficient.

Joi, editorii multora dintre cele mai mari organizații de știri din lume, inclusiv The New York Times, i-au trimis o scrisoare președintelui Bolsonaro, cerându-i „să-și intensifice urgent și să depună resurse pentru a-i localiza pe Dom și Bruno”.

Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat luni, 25 martie, într-un mesaj pe platforma X, pe rivalul său, republicanul Donald Trump, pentru reușitele sportive cu care acesta din urmă se...
#SUA, #Brazilia, #Joe Biden, #Jair Bolsonaro , #stiri externe