"Gerontocrația" americană. Democrații dezbat dacă Biden ar fi apt să candideze pentru un nou mandat

Luni, 13 Iunie 2022, ora 23:12 3038 citiri
Joe Biden ar avea 86 de ani la finele unui al doilea mandat FOTO Alex Edelman

Cea mai probabilă confruntare pentru alegerile americane din 2024 va fi între președintele Biden, care va avea 81 de ani și fostul președinte Trump, care va avea 78 de ani.

Diversitatea și tehnologia fac locul de muncă, viața de acasă și cultura să fie de nerecunoscut pentru mulți lideri mai în vârstă. Acest lucru poate lăsa conducerea geriatrică a guvernului american în afara realităților vieții de zi cu zi din America și deconectată de alegătorii care îi dau puterea, notează Mike Allen, cofondatorul Axios.

Washingtonul este condus de Biden, 79 de ani, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, 82 de ani, liderul majorității din Senat Chuck Schumer, relativ tânăr la 71 de ani și liderul republican al Senatului Mitch McConnell, 80 de ani.

Dr. Anthony Fauci, care conduce răspunsul la pandemia de coronavirus din SUA, are 81 de ani.

Este un fenomen global: Papa Francisc are 85 de ani. Prințul Charles, următorul rege al Marii Britanii, are 73 de ani.

Vârsta medie a Senatului la începutul acestui Congres (anul trecut) era de 64,3 ani — cea mai ridicată din istorie. Șapte senatori au peste 80 de ani.

Dar democrații dezbat acum în privat dacă Biden, deja cel mai în vârstă președinte, va fi apt să candideze pentru un nou mandat. La sfârșitul celui de-al doilea mandat, ar avea 86 de ani. David Axelrod, strateg șef al președintelui Obama, a vorbit cu New York Times despre îngrijorările tot mai mari în rândul democraților de top cu privire la vârsta și tenacitatea lui Biden.

„Președinția este o slujbă monstruoasă de taxare și realitatea cruntă este că președintele ar fi mai aproape de 90 decât de 80 la sfârșitul unui al doilea mandat și asta ar fi o problemă majoră”.

Oameni apropiați președintelui au declarat pentru Axios că scrupulele alegătorilor cu privire la vârstă vor fi eliminate dacă Biden este singurul candidat care l-a învins pe Trump. Însă confidenții lui Biden sunt foarte conștienți de problemă și sunt profund îngrijorați de puterea acesteia într-o cursă de realegere.

Renumitul înțelept David Gergen, în vârstă de 80 de ani, i-a spus luna trecută lui Judy Woodruff la „PBS NewsHour”: „Cred că oameni precum Biden și Trump ar trebui să se retragă și să lase ușa deschisă celor mai tineri”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News