A murit Kenneth Starr, avocatul independent devenit faimos după ce l-a investigat pe Bill Clinton în scandalul Lewinsky

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 07:36
1933 citiri
A murit Kenneth Starr, avocatul independent devenit faimos după ce l-a investigat pe Bill Clinton în scandalul Lewinsky
Starr a murit din cauza unor complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale, potrivit unei declaraţii a familiei sale FOTO Wikipedia

Kenneth Winston Starr a dobândit faimă mondială în anii '90 în calitate de consilier independent care l-a investigat cu perseverenţă pe preşedintele Bill Clinton în timpul unei serii de scandaluri politice.

El a murit la vârsta de 76 de ani.

Starr a murit din cauza unor complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale, potrivit unei declaraţii a familiei sale.

"Suntem profund întristaţi de pierderea tatălui şi bunicului nostru drag şi iubitor, pe care l-am admirat pentru etica sa prodigioasă de muncă, dar care şi-a pus întotdeauna familia pe primul loc. Iubirea, energia, simţul umorului ataşant şi interesul amuzant pe care tata l-a manifestat faţă de fiecare dintre noi au fost cu adevărat speciale şi preţuim numeroasele amintiri minunate pe care am putut să le trăim alături de el", a declarat fiul lui Starr, Randall, în declaraţia dată în numele copiilor săi.

Starr, care a fost membru al echipei de apărare a fostului preşedinte Donald Trump în timpul primei puneri sub acuzare, a fost, de asemenea, preşedinte al Universităţii Baylor din 2010 până în 2016.

"Judecătorul Starr a fost un slujitor public dedicat şi un susţinător fervent al libertăţii religioase care permite instituţiilor bazate pe credinţă, cum ar fi Baylor, să înflorească", a declarat marţi preşedintele Baylor, Linda Livingstone, într-o declaraţie.

Un republican conservator, investigaţiile lui Starr asupra lui Clinton au început când a fost numit de o comisie federală de apel în 1994 ca avocat independent în ancheta privind implicarea preşedintelui de atunci şi a lui Hillary Clinton în scandalul imobiliar Whitewater.

În cele din urmă, soţii Clinton nu au fost urmăriţi penal în acel caz, dar investigaţia lui Starr privind afacerile soţilor Clinton s-a extins mai târziu pentru a include acuzaţiile de hărţuire sexuală ale Paulei Jones, iar această anchetă a dus la conducerea de către Starr a investigaţiei privind relaţia preşedintelui cu Monica Lewinsky.

Afacerea Lewinsky a dus, în cele din urmă, la punerea sub acuzare a lui Clinton pentru două acuzaţii de minciună sub jurământ în faţa unui mare juriu federal şi obstrucţionarea justiţiei, deşi a fost achitat de Senat în februarie 1999 şi şi-a îndeplinit restul mandatului.

Scandalul a dominat Washingtonul şi o mare parte a presei timp de mai bine de un an, iar atât Starr, cât şi Clinton au fost numiţi de Time's ”Men of the Year” în 1998.

Ancheta lui Starr a fost considerată o reflectare a unei epoci de partizanat din ce în ce mai acerb, dublat de un interes de tip tabloid pentru viaţa personală a politicienilor. În special, raportul lui Starr prezentat Congresului cu privire la această afacere a fost criticat pentru că conţinea numeroase detalii picante despre relaţia sexuală dintre Clinton şi Lewinsky.

Starr a respins acuzaţiile potrivit cărora urmărirea lui Clinton ar fi fost motivată politic.

"Am fost desemnat să fac o treabă de către procurorul general, şi anume să aflu dacă au fost comise infracţiuni în acest proces de hărţuire sexuală (Paula Jones)", a declarat Starr la acea vreme. "Întreaga idee de justiţie egală în faţa legii înseamnă că trebuie să joci după reguli. Nu are nimic de-a face cu subiectul de bază. Pur şi simplu spui adevărul", a adăugat el.

El a renunţat la funcţia de consilier independent în octombrie 1999, invocând "politizarea intensă a procesului de consiliere independentă".

Lui Starr îi supravieţuieşte soţia sa, Alice, cu care s-a căsătorit în 1970, şi trei copii.

O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
Ann Myers, în vârstă de 74 de ani, din Ohio (SUA), carenu avusese probleme cu legea, a jefuit o bancă din orașul Fairfield. Polițiștii au reținut femeia în propria casă. La...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#SUA, #deces, #avocat, #Bill Clinton , #stiri internationale