Ce urmărește Putin să obțină după întâlnirea virtuală cu Biden Analiză

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 19:56
3546 citiri
Ce urmărește Putin să obțină după întâlnirea virtuală cu Biden Analiză
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden

Analiștii consideră că discuţia virtuală de marți 7 decembrie, între cei doi lideri ar putea constitui un prim pas către o nouă întâlnire, dorită de către preşedintele rus.

Criza riscă să fie un test dificil pentru preşedintele american. Această întâlnire ar putea permite lansarea unui dialog, însă nu este de aşteptat prea mult acest lucru, apreciază un analist politic apropiat Kremlinului, Fiodor Lukianov. „Nu poate rezulta niciun rezultat concret”, spune el pentru AFP, însă fără să preconizeze o lansare a ostilităţilor în cazul în care discuţiile ar eşua. „Este o isterie aţâţată de Vest”, consideră el. ”Războaiele încep în mod neaşteptat. Dacă va porni, va porni altfel”.

Însă Heather Conley, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), consideră, dimpotrivă că, dacă preşedintele rus nu obţine satisfacţie, atunci „el va folosi mijloace militare pentru a-şi atinge scopurile politice”.

Putin vrea să slăbească legăturile între Kiev şi Occident, apreciază ea, pentru că el vede Ucraina ca pe „un fel de portavion pentru NATO”.

Ultima dată când liderul rus a trimis trupe la granița cu Ucraina, președintele american Joe Biden a încercat să creeze o „relație stabilă și previzibilă” cu Rusia. Biden și echipa sa au cerut o „relație stabilă” între SUA și Moscova înainte și în timpul întâlnirii lui Biden cu Putin, de la Geneva.

În diplomație, este important să se formuleze obiective ambițioase. Dar urmărirea unor obiective largi fără o strategie realistă pentru atingerea lor este o diplomație ineficientă, mai ales atunci când obținerea rezultatelor implică sacrificarea altor aspecte importante ale securității.

Procesul de formare a unei noi ordini mondiale a trecut de la sfera conceptuală la etapa practică

Evenimentele din toamna trecută indică faptul că procesul de formare a unei noi ordini mondiale a trecut de la sfera conceptuală la etapa practică. Și oricât de surprinzător ar părea, Ucraina s-a aflat aproape în centrul acestui proces. Dezbaterea aprinsă despre perspectivele extinderii războiului ruso-ucrainean în Europa Centrală, care a început în 2014 în Crimeea și în estul Ucrainei, a avut ecou în toate capitalele importante. Occidentul a avertizat Rusia, și-a declarat sprijinul pentru Ucraina, Moscova, ca de obicei, a negat totul. Severitatea momentului s-a domolit oarecum în ultimele zile, dar o încercare de a înțelege adevăratele motive ale Rusiei, care masează trupe la granițele Ucrainei, duce la observații destul de curioase, scrie Serghei Korsunski, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Japonia

În primul rând, însuși procesul de masare a trupelor cu eșaloane de echipament, deplasat în timpul zilei, pentru a se vedea mai bine, nu s-a întâmplat pentru prima dată în octombrie-noiembrie. Cu toate acestea, pentru prima dată, șeful CIA a zburat la Moscova pentru a discuta cu conducerea rusă despre acest lucru și, evident, nu numai despre asta. În al doilea rând, evenimentele menționate, printr-o coincidență uluitoare, au coincis cu desfășurarea primului summit online al lui Joe Biden și Xi Jinping în care mulți jucători și-au pus speranțe prea mari.

Nu s-au obținut rezultate mari, dar tonul întâlnirii s-a dovedit a fi pozitiv. Și doar câteva zile mai târziu, miniștrii apărării din Rusia și China au semnat o foaie de parcurs pentru cooperarea în sfera militară. După cum a raportat TASS, „părțile au convenit să sporească interacțiunea dintre forțele armate ale celor două țări prin exerciții militare strategice și patrule comune. În ziua summit-ului, Rusia a testat arme spațiale, aproape prăbușind Stația Spațială Internațională, iar în ajunul acestui eveniment, Vladimir Putin a vorbit la colegiul Ministerului rus de Externe, unde a cerut „menținerea tensiunii” în Occident și, în același timp, l-a instruit pe Lavrov „să ridice problema” de i se oferi Rusiei garanții de securitate serioase pe termen lung”.

Și nu trebuie să creadă nimeni că Putin s-ar mulțumi cu un „Memorandum 2 ca cel de la Budapesta”, cu semnăturile Poloniei, țărilor baltice și Ucrainei privind garanții de neagresiune împotriva Rusiei.

Un ordin atât de uimitor din partea președintelui rus l-a nedumerit chiar și pe redactorul șef al revistei Rusia în Afaceri Globale, membru al Consiliului pentru Afaceri Internaționale Ruse (RIAC) Fiodor Lukianov, care cu greu ar fi suspectat că nu poate înţelege motivele conducerii ruse. În comentariile postate pe site-ul RIAC, el și-a exprimat îndoiala că în geopolitica modernă există apetit pentru încheierea de noi tratate și oferirea oricăror garanții. Este ca și cum, uneori, când observăm acțiunile clericilor conducerii Bisericii, apar îndoieli dacă aceștia cred cu adevărat în Dumnezeu, în același mod, atunci când analizăm declarațiile lui Putin, Șoigu și Karaganov, că le e frică că NATO se apropie de granițele lor sau aceasta este doar o scuză pentru a-și declara interesele.

Într-adevăr, pe de o parte, armele moderne schimbă foarte mult ideea distanței de siguranță și câteva mii de kilometri nu schimbă nimic fundamental, ci doar mărește timpul de zbor cu câteva secunde

Așa că atunci când liderul țării cu cel mai mare potențial nuclear din lume, cunoscută pentru legendarul său dispreț față de viața umană, cere garanții de securitate, asta trebuie să însemne cu totul altceva, scrie diplomatul ucrainean.

Probabil să nu aibă nevoie de garanțiile în sine, ci de negocieri prelungite privind acordarea garanțiilor care să-i permită plasarea pieselor pe tablă și începerea jocului, pentru o lungă perioadă de timp, la limita de timp, întârzierea mutărilor.

Numai naivii pot cred că Putin se va limita la cucerirea energetică Germaniei.

Putin nu vrea să fie mai prejos ca Xi Jinping

O poveste separată este tensiunea continuă în Asia de Sud-Est în jurul Taiwanului, în special survolările constante ale aeronavelor chineze în apropierea insulei rebele, precum și „patrula” comună a navelor ruse și chineze în jurul Japoniei, unde sunt situate cele mai importante baze navale americane din regiune.

Evident, Rusia nu va lupta pentru China în strâmtoarea Taiwan, dar migranții aduși în Belarus și terorizarea Poloniei provoacă probleme serioase și țărilor baltice, care dezvoltă activ cooperarea cu Taiwan. Nu se poate să nu ne amintim de investițiile de miliarde de dolari ale Chinei în Belarus . La urma urmei, Occidentul trebuie ținut într-o „oarecare tensiune”.

De ce este important să luăm în considerare ce se întâmplă în Asia? Asia de Sud-Est este o zonă de foarte mare interes pentru Washington și ar fi bine să deranjezi hegemonul mondial de ambele mâini deodată, având în vedere vulnerabilitatea sa actuală. Statele Unite ale Americii nu au astăzi ambasadori nu doar în Polonia, Marea Britanie, UE, Germania, Franța, Țările de Jos, Norvegia, România, Suedia, Ucraina, ci și în India, China, Japonia, Australia și ASEAN, dar nici nu deblochează procesul de numire a acestora... Covid face extrem de dificilă contactele bilaterale cu parteneri-cheie, care nu pot fi realizate pe deplin online.

Cu toate acestea, Putin va fi mulțumit de orice format de dialog cu Statele Unite - online sau offline, fie și doar pentru a atinge obiectivul și a aduce Washingtonul la masa negocierilor. Într-un fel, a fost un moment de pauză, atunci când părțile iau în considerare nu numai consecințele apariției unei amenințări numite omicron, ci și pașii următori. Expulzarea diplomaților, pe de o parte, și următoarele teste ale rachetelor rusești, pe de altă parte, nu fac decât să confirme starea de profundă pregătire.

Evident, următorul summit Rusia-SUA, dacă e să credem rapoartele despre pregătirea lui, ar trebui să fie, din punctul de vedere al Kremlinului, mai productiv decât întâlnirea de la Geneva și nu mai puțin important decât dialogul dintre Biden și Xi Jinping. Rusia trebuie să demonstreze Statelor Unite și tuturor celorlalți că nu este partenerul junior al Chinei și că are dreptul de a conta pe propriul loc în viitoarea ordine mondială.că următorul summit FR-SUA, conform rapoartelor despre pregătirea lui din acest an, ar trebui să fie, din punctul de vedere al Kremlinului, mai productiv decât întâlnirea de la Geneva și nu mai puțin important decât dialogul dintre Biden și Xi Jinping.

Rusia trebuie să demonstreze Statelor Unite și tuturor celorlalți că nu este partenerul junior al Chinei și că are dreptul de a conta pe propriul loc în viitoarea ordine mondială.că următorul summit Rusia-SUA, conform rapoartelor despre pregătirea lui din acest an, ar trebui să fie, din punctul de vedere al Kremlinului, mai productiv decât întâlnirea de la Geneva și nu mai puțin important decât dialogul dintre Biden și Xi Jinping.

Probabil ca, dacă Statele Unite vor începe un dialog pe această problemă (și conținutul său depășește cu mult problemele strategice de securitate), Putin își va slăbi oarecum strânsoarea. Cu toate acestea, este foarte îndoielnic că va fi de acord cu ceva mai puțin decât obligațiile Statelor Unite de a ține cont de dorințele Rusiei în multe probleme și, în primul rând, în ceea ce privește neutralitatea Ucrainei, recunoașterea de facto a Crimeei ca parte a Rusiei și încetarea asistenței militare pentru Kiev.

Putin se simte suficient de sigur de Europa, pentru că chiar și crimele cinice în capitalele europene, atacurile cibernetice (inclusiv asupra Bundestagului) și alte operațiuni speciale ale Federației Ruse nu au convins-o pe Angela Merkel că asigurarea unui viitor confortabil Germaniei, cu ajutorul a 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, în detrimentul Ucrainei și Poloniei, miroase a cinism. Cu toate acestea, cu Statele Unite, totul s-a dovedit a fi mai complicat. Chiar și slăbit de mișcarea BLM, Trump și Covid, Washingtonul rămâne consecvent - atât în sprijinul Ucrainei, cât și în Asia de Sud-Est.

Este deosebit de semnificativ faptul că, spre deosebire de Rusia și China, Statele Unite au reușit să formeze mai multe alianțe extrem de importante pentru viitoarea aliniere a forțelor, printre care parteneriate cu Marea Britanie, Japonia, Australia și India prin mecanismele QUAD și AUKUS. Același lucru este valabil și pentru Ucraina, cea mai bună politică, pe lângă consolidarea propriilor forțe armate și dialogul strategic cu Statele Unite și Marea Britanie, este alcătuirea unor formate regionale de securitate cu participarea vecinilor de la Marea Baltică până la Marea Neagră, în special cu Turcia.

Astăzi, punctele de tensiune geopolitică sunt Europa Centrală și Asia de Sud-Est, Ucraina și Taiwan (chiar și Iranul și Coreea de Nord au dispărut în plan secund), iar printre problemele lumii se numără schimbările climatice și o pandemie, susține Serghei Korsunski, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Japonia, citat de publicația ucraineană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#SUA, #Joe Biden, #intalnire, #Vladimir Putin, #Rusia , #Rusia
Comentarii
A
Atlantul
rank 1
Pai intre Davai Ceas ( Rusia) si Davai viata ( UE).voi