Întâlnire de taină la Casa Albă. Avertismentul primit de Joe Biden în cursul discuțiilor cu ușile închise

Joi, 11 August 2022, ora 14:00 14699 citiri
Joe Biden, presedintele SUA FOTO Hepta

Președintele Joe Biden s-a întâlnit în privat cu un grup de istorici la Casa Albă, săptămâna trecută, care l-au avertizat despre amenințările continue la adresa democrației, a informat miercuri, 10 august, The Washington Post.

Surse familiare cu întâlnirea din 4 august, care a durat aproape două ore, au declarat pentru sursa citată că experții au descris momentul actual ca fiind unul dintre cele mai periculoase pentru democrație din istoria modernă.

Printre membrii întâlnirii s-au numărat profesorul de istorie de la Universitatea Princeton, Sean Wilentz, istoricul Allida Black de la Universitatea din Virginia, jurnalista Anne Applebaum și istoricul prezidențial Michael Beschloss. De asemenea, la întâlnire au fost și scriitori de discursuri pentru Biden, inclusiv Vinay Reddy și Jon Meacham, și consilierul principal al Casei Albe, Anita Dunn.

Grupul a discutat aproape exclusiv despre totalitarismul din întreaga lume și amenințările la adresa democrației americane, potrivit Washington Post.

Publicația a raportat că oamenii de știință au comparat starea actuală a lucrurilor cu epoca care a precedat Războiului Civil, precum și cu mișcările fasciste care au apărut înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Unii dintre experții despre care se spune că au participat la întâlnire au vorbit public despre amenințările la adresa democrației. De exemplu, Applebaum, care scrie în publicația The Atlantic, a publicat o carte în 2020 numită „Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism”, despre ascensiunea populismului de dreapta și declinul democratic.

Întâlnirea a fost în pas cu obiceiul lui Biden de a căuta experți externi care să ofere îndrumări cu privire la problemele de politică internă și externă. El s-a întâlnit, de asemenea, cu fostul președinte Bill Clinton în mai pentru a discuta despre inflație și mandatele intermediare, și cu un grup de experți în politică externă în ianuarie, înainte de o anticipata invazie rusă a Ucrainei.

Întâlnirile continuă, de asemenea, o tradiție a președinților americani care vor un context de ansamblu de la istorici, care a început cu președintele Ronald Reagan, dar s-a blocat sub fostul președinte Donald Trump.

Istoricii au tras în mod public un semnal de alarmă cu privire la amenințarea la adresa democrației în ultimii ani, mai ales după insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Istoricul Ruth Ben-Ghiat a declarat pentru Charles R. Davis, de la publicația americană Insider, în iunie, că atacul la Capitoliu, pe care ea l-a descris drept o tentativă de lovitură de stat, reprezintă încă o amenințare la adresa democrației americane. Ken Hughes, un alt istoric și expert în Watergate, a atras atenția în iulie că democrația se află într-o poziție „periculoasă”, deoarece sistemele care protejează de obicei împotriva unui abuz de putere prezidențial nu mai funcționează.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News