Procesul care a zguduit Silicon Valley. Elizabeth Holmes, tânăra comparată cu Steve Jobs, găsită vinovată pentru fraudă. Ea riscă zeci de ani de închisoare

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 23:53
5560 citiri
Procesul care a zguduit Silicon Valley. Elizabeth Holmes, tânăra comparată cu Steve Jobs, găsită vinovată pentru fraudă. Ea riscă zeci de ani de închisoare
Elizabeth Holmes/ FOTO: Foxnews.com

O instanță din California a găsit-o vinovată pentru fraudă pe Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, compania din Silicon Valley care promitea o adevărată revoluție în sistemul analizelor medicale.

După mai mult de cincizeci de ore de deliberări, cei doisprezece jurați – opt bărbați și patru femei – ai tribunalului federal din San José (California), au declarat-o vinovată pentru escrocherie asupra investitorilor.

Cu toate acestea, juriul a achitat-o de alte acuzații și nu a putut ajunge la un acord asupra altor acuzații împotriva ei. Tânăra de 37 de ani riscă zeci de ani de închisoare în urma condamnării sale, dar sentința va fi stabilită la o dată ulterioară în instanța federală.

Jurații au început să delibereze la sfârșitul zilei de 17 decembrie, după ce au ascultat mărturii timp de mai bine de trei luni la procesul din San José, în Silicon Valley. Holmes a fondat Theranos în 2003, la vârsta de 19 ani. Ea a promis că va produce instrumente de diagnosticare care vor fi mai rapide și mai ieftine decât cele disponibile în laboratoarele tradiționale. Cu ajutorul unei povești bine puse la punct, ea a reușit în câțiva ani să câștige încrederea unor personalități și să obțină fonduri de la investitori prestigioși, atrași de profilul acestei tinere femei, o raritate în lumea masculină a inginerilor californieni.

Elizabeth Holmes, tânăra, în care mulți vedeau o minte strălucită, a fost comparată adesea cu Steve Jobs, fondatorul Apple, o comparație pe care ea însăși a avut grijă să o cultive, îmbrăcându-se la fel, în negru, cu bluze pe gât. Și-a început afacerea la 19 ani, a ajuns miliardară la 30 de ani, pentru ca patru ani mai târziu să coboare în infern, fiind în centrul unui faliment răsunător și al unor acuzații grave de înșelare cu bună-știință a investitorilor.

La anunțarea verdictului, tânăra și-a păstrat aparent calmul. A ieșit din sala tribunalului ținându-se de mână cu mama și cu partenerul ei actual și nu a făcut declarații.

Elizabeth Holmes a fost pusă sub acuzare în urmă cu trei ani, dar procesul a fost întârziat de faptul că a venit pandemia, iar acuzata a dat naștere unui copil între timp.

Acuzată că i-a înșelat pe investitori și pacienți, Elizabeth Holmes riscă 20 de ani de închisoare, o amendă penală de 250.000 de dolari și plata unor despăgubiri. Ea a pledat nevinovată.

Verdictul pecetluiește ascensiunea și căderea - deopotrivă ieșite din comun - a lui Elizabeth Holmes și ar putea avea consecințe de anvergură pentru Silicon Valley. În cele patru luni de proces, procurorii federali au chemat la bară 29 de martori, subliniind pașii greșiți și presupusele fraude pe care Holmes le-a comis în cei 15 ani cât a fost director general al companiei.

Mărirea și decăderea celei comparată cu Steve Jobs

Personaj carismatic, atrăgând atenția cu părul său blond, pus în evidență de bluzele negre și vocea joasă, Elizabeth Holmes a devenit rapid celebră atât în lumea tehnologiei, cât și în afara ei, apărând pe copertele marilor reviste, fiind cap de afiș la conferințe și fiind comparată cu Steve Jobs.

Pe măsură ce Theranos s-a dezvoltat, compania a atras investitori de renume, printre care foștii secretari de stat George Schultz și Henry Kissinger, mogulul media Rupert Murdoch, fondatorul Oracle, Larry Ellison, familia Walton, proprietara lanțului de supermarketuri Walmart, și familia miliardară a fostului secretar pentru educație, Betsy DeVos.

La apogeul său, Theranos a fost evaluată la peste 9 miliarde de dolari.

Fisurile au început să apară în 2015, când o investigație a publicației The Wall Street Journal a dezvăluit că testele Theranos dădeau de fapt erori masive și firma făcea, de fapt, alte analize folosind metodologia tradițională de recoltare a sângelui și laboratoare externe.

Prăbușirea Theranos a fost urmărită cu un interes poate chiar mai mare decât ascensiunea sa spectaculoasă, inspirând mai multe documentare, un film de lung metraj și un viitor serial de televiziune.

În timpul procesului, procurorii i-au făcut lui Holmes un portret de lider sever, avid de putere, dispus să facă orice pentru a salva imaginea companiei, reprimând disidența și manipulând presa. „Ea a ales frauda în locul eșecului în afaceri”, a declarat procurorul Jeff Schenk în pledoaria sa finale. „Ea a ales să fie necinstită față de investitori și față de pacienți. Această alegere nu a fost doar insensibilă, ci și criminală”, a adăugat procurorul.

Avocații ei au adoptat o linie de apărare potrivit căreia Elizabeth Holmes a fost victima abuzurilor fostul ei iubit secret și partener de afaceri, Ramesh „Sunny” Balwani, care a fost timp de zece ani copreședinte al companiei.

Unul dintre cele mai intense momente ale procesului a avut loc când Holmes a depus direct mărturie despre presupusele abuzuri ale lui Balwani. Ea a devenit emoțională în momentul în care acuzarea i-a cerut să citească schimbul lor de mesaje romantice.

Elizabeth Holmes a susținut că Balwani controla tot ceea ce făcea, trebuia să știe cu cine își petrecea timpul și chiar ce mânca, în încercarea de a o transforma într-un CEO de succes.

Sunny Balwani a negat ferm afirmațiile potrivit cărora ar fi maltratat-o pe Holmes. La rândul lui, el va fi judecat anul acesta pentru fraudă. Procesul ar trebui să înceapă în februarie.

Elizabeth Holmes s-a născută în 1984 la Washington, într-o familie bogată. După o educație strălucită, în 2003 a intrat la prestigioasa Universitate Stanford pentru a studia chimia. Cea mai bună din clasa ei în primul an, a primit o bursă pentru un proiect de cercetare.

În 2004, ea a depus un brevet pentru un dispozitiv care îi permitea să urmărească doza de medicamente de pe un smartphone. Părăsește Stanford-ul și își înființează propria companie: Theranos, un nume format de la cuvintele (în engleză) „terapie” și „diagnostic”. Avea 19 ani și voia să revoluționeze modul în care se fac analizele de sânge.

În iunie 2018, justiția l-a pus sub acuzare și pe fostul director operațional de la Theranos, Ramesh Balwani: nouă capete de acuzare pentru fraudă electronică și două capete de acuzare pentru conspirație în vederea comiterii de fraude electronice prin distribuirea către clienți a unor teste de sânge cu rezultate falsificate.

Ceea ce mult timp nu s-a știut a fost însă că Elizabeth Holmes a avut o relație romantică secretă cu Ramesh Balwani.

Hindus născut în Pakistan, Ramesh „Sunny” Balwani a emigrat în India și apoi în SUA. Elizabeth l-a cunoscut în 2002. Ea avea 18 ani și era încă la școală. El era cu 19 ani mai în vârstă decât ea și era căsătorit cu o altă femeie la acea vreme.

Balwani a divorțat de soția sa în același an și și-a început relația cu Elizabeth în 2003, cam în aceeași perioadă în care aceasta a renunțat la facultate.

Deși Balwani nu s-a alăturat oficial companiei Theranos până în 2009, când a primit funcția de director operațional, el îi dădea sfaturi în culise încă de pe atunci.

Cei doi s-au mutat împreună într-un apartament în 2005. Holmes și Balwani au condus împreună compania cultivând un stil corporatist caracterizat prin „secretomanie și frică”. Relația lor romantică a fost ascunsă în mare parte din perioada în care au condus împreună compania.

Balwani a părăsit Theranos în 2016, după ce autoritățile au început investigațiile. Circumstanțele plecării sale sunt neclare. Holmes a declarat că l-a concediat, dar Balwani spune că a plecat de bunăvoie.

La începutul anului 2019, Elizabeth Holmes s-a logodit cu William Evans, unul dintre moștenitorii - în vârstă de 27 de ani - ai companiei Evans, un grup de hoteluri deținute de familia sa în zona San Diego. Peste câteva luni, Holmes și Evans s-au căsătorit într-o ceremonie privată. Cuplul locuiește acum în San Francisco, iar între timp Holmes a născut un băiețel, în iulie 2021.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
#SUA, #Silicon Valley california, #tribuna, #Elizabeth Holmes, #proces, #sentinta , #SUA
Comentarii
Poza bagatorudesama
bagatorudesama
rank 5
Moama cat ii de veche povestea asta...