Pentagonul urmărește un presupus balon chinezesc de supraveghere la mare altitudine. ”Nu prezintă o amenințare militară” VIDEO

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 09:22
2107 citiri
Pentagonul urmărește un presupus balon chinezesc de supraveghere la mare altitudine. ”Nu prezintă o amenințare militară” VIDEO
Presupusul balon chinezesc deasupra SUA FOTO / Gian Franco Serrudo Arias

SUA urmăresc un presupus balon chinezesc de supraveghere de la mare altitudine care zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite, au afirmat, joi, oficiali ai Apărării, o descoperire care riscă să pună mai multă presiune asupra relaţiilor SUA-China, deja tensionate, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a afirmat că Guvernul SUA urmăreşte balonul de câteva zile, zburând deasupra nordului Statelor Unite, adăugând că acesta ”zboară la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial şi nu prezintă o ameninţare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”.

Un oficial al Apărării a spus că oficialii militari l-au sfătuit pe preşedintele Joe Biden ca obiectul să nu fie doborât, de teamă că resturile ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor de la sol.

”Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparţine (Chinei)”, a spus oficialul. ”Exemple de astfel de activităţi au mai fost observate în ultimii ani, inclusiv înaintea acestei administraţii”, a adăugat el.

Traiectoria curentă de zbor a balonului îl poartă pe deasupra ”unui număr de site-uri confidenţiale”, dar oficialul a afirmat că acesta nu prezintă un risc semnificativ în ceea ce priveşte colectarea de informaţii. Balonul este estimat a avea ”valoare adăugată limitată” din perspectiva colectării de informaţii, a menţionat oficialul.

SUA, a spus oficialul, ”face totuşi paşi pentru a se proteja faţă de colectarea de informaţii confidenţiale de către spionajul străin. Urmărim de asemenea ce abilităţi ar putea avea în a obţine date şi continuăm să monitorizăm balonul în timp ce zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite”.

SUA consideră că sateliţii de spionaj chinezeşti de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informaţii similare sau chiar mai bune, limitând valoarea a ceea ce Beijingul ar putea afla de la balonul de mare altitudine, care are dimensiunea a trei autobuze, potrivit unui alt oficial al Apărării.

”Nu creează valoare adăugată semnificativă faţă de ceea ce China adună cel mai probabil prin alte lucruri, precum sateliţi pe orbita joasă a Pământului”, a declarat oficialul Apărării.

Oficiali ai securităţii naţionale a SUA au avertizat constant asupra încercărilor de spionaj ale Chinei şi prezenţa balonului în SUA vine într-un moment sensibil, în care secretarul de stat Antony Blinken este aşteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare, o vizită importantă, care vine după întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu preşedintele Chinei Xi Jinping, de anul trecut.

Biden a declarat China ”provocarea geopolitică cu cele mai multe consecinţe a Americii” şi competiţia dintre cele două superputeri mondiale este intensă. Tensiunile s-au amplificat în ultimii ani, în ceea ce priveşte auto-guvernata insulă Taiwan, drepturile omului în China şi activităţile militare ale acestui stat în Marea Chinei de Sud, printre altele.

Biden a fost informat şi sfătuit să nu doboare balonul

Prşedintele a fost informat despre mişcările balonului şi a cerut variante din punct de vedere militar, potrivit unui oficial din administraţie.

Biden a urmat sfatul lui Milley de a nu ordona ca balonul să fie doborât şi oficialul a subliniat că acesta nu prezintă o ameninţare din punct de vedere militar, arătând că administraţia a acţionat ”imediat” pentru a se proteja faţă de colectarea de informaţii confidenţiale.

Oficialul din Apărare a menţionat raportări de miercuri despre o ”oprire la sol” a aeronavelor la Aeroportul Billings din Montana şi ”mobilizarea unor echipamente, inclusiv F-22”.

”Contextul a fost acela de a duce unele lucruri pe poziţii în cazul în care urma să se ia decizia de a-l doborî cât era deasupra statului Montana”, a spus oficialul. ”Aşa că am vrut să ne asigurăm că ne coordonăm cu autorităţile civile pentru a elibera spaţiul aerian în zona potenţială”, a explicat el.

Totuşi, ”recomandarea fermă” a conducătorilor militari, inclusiv a şefului Statului Major General, generalul Mark Milley, de a nu-l doborî din cauza riscului pentru siguranţa oamenilor de la sol.

”De ce să nu îl doborâm? Trebuie să analizăm riscurile şi beneficiile”, a spus oficialul, continuând: ”prima întrebare e: reprezintă o ameninţare, o ameninţare fizică, kinetică, pentru persoanele din Statele Unite? Evaluarea noastră este că nu. Reprezintă o ameninţare pentru aviaţia civilă? Evaluarea noastră este că nu. Reprezintă o ameninţare sporită pe partea de informaţii? Evaluarea noastră de acum este că nu. Având în vedere acest profil, estimăm că riscul de a-l doborî, chiar dacă probabilitatea este mică într-o zonă puţin populată, cu bucăţi care să cadă şi să rănească pe cineva sau să avarieze proprietăţi, nu merita”.

În Montana se află câmpuri cu depozite subterane cu rachete balistice intercontinentatel Minuteman III, o posibilă ţină a spionajului chinezesc.

Oficialul din Apărare a declarat joi că dacă nivelul de risc de schimbă, SUA ”va avea opţiuni pentru a rezolva problema acestui balon”.

”Am transmis (oficialilor chinezi) seriozitatea cu care abordăm această problemă. Şi am arătat clar că vom face tot ce este necesar să ne protejăm oamenii şi ţara”, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#SUA, #balon, #spion, #spionaj, #China, #China SUA , #SUA