Kremlinul acuză Washingtonul de ”comportament toxic”: ”Fiecare pas al SUA către Rusia e supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre”

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 13:47
2789 citiri
Kremlinul acuză Washingtonul de ”comportament toxic”: ”Fiecare pas al SUA către Rusia e supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre”
Purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia FOTO / Hepta

Rusia a acuzat marţi Statele Unite de "comportament toxic" anti-rus despre care a spus că a determinat-o să se retragă din discuţiile privind controlul armelor nucleare cu oficiali americani la Cairo în această săptămână, relatează Reuters.

Într-un comentariu dur, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zaharova a acuzat de asemenea Statele Unite că au încercat să manipuleze noul tratat nuclear START în avantajul lor, deşi ea a spus că Rusia este încă angajată în acest sens.

Ca ultim pact de arme supravieţuitor de acest gen între cele mai mari două puteri nucleare din lume, New START limitează numărul de focoase atomice pe care fiecare parte le poate desfăşura şi are semnificaţie simbolică şi practică.

Zaharova a scris pe Telegram că decizia Rusiei de a amâna discuţiile despre arme, care fuseseră programate să înceapă marţi, a fost luată de starea "îngrozitoare" a relaţiilor dintre cele două ţări.

"În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate şi ostilitate din partea Washingtonului", a spus ea. "Ca parte a totalului război hibrid dezlănţuit împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA către Rusia este supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre oricând este posibil", a notat ea.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au prăbuşit la punctul cel mai conflictual din ultimii 60 de ani de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, declanşând valuri de sancţiuni americane împotriva Moscovei şi zeci de miliarde de dolari de ajutor economic şi militar din partea Washingtonului către Kiev, aminteşte Reuters.

Oficiali din cele două ţări urmau să se întâlnească în Egipt pentru a discuta probleme legate de New START, inclusiv potenţiala reluare a inspecţiilor reciproce ale arsenalelor nucleare, un proces suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.

Zaharova a acuzat marţi Washingtonul că încearcă să modifice echilibrul de forţe în virtutea tratatului în mod "total ilegitim" prin convertirea sau redenumirea armelor pentru a le scoate în afara domeniului de aplicare a acordului.

Ea nu a oferit exemple sau dovezi.

Cu toate acestea, Rusia continuă să considere New START ca un instrument important pentru asigurarea predictibilităţii şi evitarea unei curse a înarmărilor, a spus ea, adăugând că speră că cele două părţi se vor putea întâlni pe această temă în 2023.

După ce Rusia s-a retras luni din discuţii, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "gata să reprogrameze la o dată cât mai devreme posibilă, în timp ce reluarea inspecţiilor este o prioritate pentru susţinerea tratatului ca instrument de stabilitate".

Nu se aştepta niciun progres major la discuţiile de la Cairo, dar programarea lor fusese interpretată ca un semn că ambele

ţări s-au angajat să menţină cel puţin un anumit nivel de dialog într-un moment de tensiune extremă, mai notează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea folosi toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, pentru a apăra ceea ce este considerat teritoriu al Rusiei. În septembrie, el a proclamat unilateral patru regiuni ucrainene parţial ocupate ca parte din Rusia, într-o acţiune denunţată drept ilegală de Kiev, Statele Unite şi majoritatea ţărilor la Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele american Joe Biden a spus că lumea este mai aproape decât oricând de "Armaghedon" de la Criza Rachetelor din Cuba în 1962.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#SUA, #Rusia, #Kremlin, #washington, #acuzatii, #toxic , #SUA