Fisură privind lovitura letală pregătită de SUA contra Rusiei: Mai mulți aliați ai americanilor resping acțiunea

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 05:32
43899 citiri
Fisură privind lovitura letală pregătită de SUA contra Rusiei: Mai mulți aliați ai americanilor resping acțiunea
Un vas în portul Yokohama din Japonia FOTO: FT

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 420 de zile, deși a adus mai multe eșecuri pentru armata Rusiei, liderul de la Kremlin nu a renunțat la ofensiva sa. Occidentul a impus sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i slăbi capacitatea de luptă, iar acum Statele Unite au propus Grupului G7 interzicerea tuturor exporturilor către Rusia. Însă cererea a fost respinsă de reprezentanții UE și ai Japoniei, spunând că ea ”nu este pur și simplu realizabilă”.

UE și Japonia nu au fost de acord cu propunerea SUA pentru țările G7 de a interzice toate exporturile către Rusia, ca parte a negocierilor dinaintea unui summit al celor mai avansate economii ale lumii, ce se desfășura la Hiroshima, în luna mai 2023, potrivit Financial Times.

O declarație a liderilor G7 care este redactată pentru întâlnirea lor de la Hiroshima de luna viitoare include angajamentul de a înlocui actualul regim de sancțiuni, sector cu sector împotriva Rusiei cu o interdicție completă a exporturilor cu câteva scutiri.

Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

Interdicția totală de export ar include scutiri pentru produse agricole, medicale și alte produse. Propunerea a fost făcută de SUA, potrivit a doi oficiali. Ea vine pe fondul frustrării tot mai mari la Washington, cu sistemul existent plin de lacune care permite Rusiei să continue să importe tehnologie occidentală.

Dar reprezentanții Japoniei și ai țărilor UE au sugerat într-o întâlnire pregătitoare de săptămâna trecută că o astfel de mișcare nu ar fi fezabilă, potrivit a trei persoane informate despre discuții.

„Din perspectiva noastră, pur și simplu nu este posibil”, a spus unul dintre oficiali, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Consiliul Național de Securitate al Casei Albe a refuzat să comenteze conversațiile cu partenerii G7, dar a spus că SUA vor „continua să caute modalități de a trage Rusia la răspundere”.

Invazia lui Putin a lovit cu forța unui cutremur o lume ascunsă: Fenomenul ce nu are legătură cu războiul

Anumiți membri UE bagă bețe în roate privind sancțiunile Rusiei

„În coordonare cu partenerii noștri G7, au pus în aplicare cel mai mare set de sancțiuni și acțiuni de control al exporturilor impuse vreodată unei economii majore”, a spus un purtător de cuvânt al NSC. „Aceste acțiuni au avut un impact semnificativ, subminând capacitatea Rusiei de a finanța și de a lupta războiul său nedrept”.

Dezacordul asupra măsurii subliniază lipsa de opțiuni suplimentare disponibile pentru liderii G7, deoarece aceștia încearcă să crească pedeapsa economică pentru regimul lui Vladimir Putin după 14 luni de război, în urma unei serii de măsuri de sancțiuni care au fost concepute pentru a tăia zone vaste din economia Rusiei din importurile occidentale de tehnologie, utilaje și finanțe.

Reprimarea evadării și eludării sancțiunilor de către țările terțe este principalul obiectiv al SUA, Marea Britanie, UE și alți aliați, cu o presiune crescută asupra statelor precum Turcia, Emiratele Arabe Unite și țărilor din Asia Centrală care au crescut comerțul cu Rusia după ce sancțiunile occidentale au fost impuse.

Liderii G7 se vor întâlni la Hiroshima pe 19 mai pentru un summit de trei zile care se va concentra asupra efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, asupra securității economice, a investițiilor ecologice și asupra regiunii Indo-Pacific.

Cine dezaprobă regimul lui Putin în lume: Surprize la români, Europa de Est, Vest, SUA și Taiwan

UE, care este membră a G7 alături de SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia și Canada, cere tuturor celor 27 de membri săi să cadă de acord asupra politicii de sancțiuni contra Rusiei.

S-a convenit asupra a 10 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din februarie 2022, dar numai după săptămâni de certuri între statele membre, dintre care unele și-au asigurat derogări și scutiri pentru industriile lor, amenințând cu veto asupra restricțiilor.

Înlocuirea acelui regim cu o interdicție completă a exporturilor plus scutiri ar risca redeschiderea acelor dezbateri și potențiala slăbire a măsurilor existente, au spus oficialii.

Țările G7 vor continua să-și reducă importurile de energie din Rusia și să prevină „redeschiderea căilor închise anterior de armonizarea energiei de către Rusia”, se arată în proiectul de declarație.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#SUA sanctiuni Rusia, #grupul G7 avertisment Rusia, #Rusia sanctiuni SUA, #Rusia sanctiuni, #embargou Rusia , #Statele Unite