SUA și Rusia, cele două puteri nucleare sunt în întuneric privind comunicarea: Pericolul deciziilor lui Putin îl pune în dilemă pe Biden

Joi, 24 Martie 2022, ora 21:55
4777 citiri
SUA și Rusia, cele două puteri nucleare sunt în întuneric privind comunicarea: Pericolul deciziilor lui Putin îl pune în dilemă pe Biden
Președinții SUA, Joe Biden, și Rusiei, Vladimir Putin, nu au mai comunicat de la începutul războiului în Ucraina FOTO / Arab News

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, Moscova refuză în mod repetat să țină legătura cu Washington-ul.

Această lipsă de relație dintre cele două mari puteri nucleare poate duce la un pericol major în privința viitoarelor decizii impredictibile ale liderului de la Kremlin, punându-l în dilemă pe Joe Biden.

Secretarul Apărării Lloyd Austin și generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, au încercat în ultima lună să stabilească convorbiri telefonice cu ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu și cu generalul Valeri Gherasimov, dar rușii ”au refuzat de departe să se implice”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit Washington Post.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Tentativele de apel ale lui Austin și Milley, care nu au fost anunțate anterior, vin în vreme ce Rusia desfășoară operațiuni în apropierea granițelor statelor membre ale NATO, Polonia și România, în timp ce Statele Unite și aliații săi europeni recurg la misiuni de poliție aeriană în Marea Baltică și ajută cu arme Ucraina, prin transport terestru.

Moscova și Washington-ul mențin un canal de comunicare de deconflict, dar actualii și foștii oficiali americani spun că este nevoie de contactul liderilor militari de rang înalt pentru a evita escaladarea sau confuzia inutilă.

”Există un risc de escaladare fără ”spargerea” zidului contactului direct existent, între cei mai înalți oficiali. Trebuie să evităm un scenariu în care NATO și Rusia intră somnambul în război, deoarece liderii de rang superior nu pot ridica un telefon pentru a-și explica unul altuia ce se întâmplă”, a spus James Stavridis, fost Comandant al forțelor aliate ale NATO din Europa din 2009 și până în 2013.

Lovitură pentru tancurile lui Putin din Ucraina: Cum sunt distruse blindatele cu ajutorul lui Elon Musk VIDEO

Oficialii americani din Apărare au descris linia telefonică de deconflict dintre SUA și Rusia ca fiind un mecanism tactic care să evite calculele greșite, mai ales când vine vorba de protejarea spațiului aerian al NATO sau teritorii, dar funcționalitatea acesteia poate fi limitată.

Mișcarea de ”somnambul” a Rusiei, pericolul declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial

Canalul strategic dintre Washington și Moscova este închis de o lună, ceea ce reprezintă un pericol privind deciziile lui Putin privind războiul din Ucraina, care pot fi impredictibile.

”Un canal (cel de deconflict) este pentru evitarea tactică a accidentelor. Celălalt este pentru angajamentul strategic. Când nu există comunicare la acest nivel, ipotezele lor cele mai defavorabile, bazate adesea pe informații slabe, sunt mai susceptibile să le determine comportamentul”, a spus Sam Charap, analist de la Rand Corporation, un think-tank independent din Santa Monica, Statele Unite.

Rusia lui Putin s-ar putea să treacă dincolo de Ucraina: Care este veriga cea mai slabă a NATO?

Pe măsură ce eșecurile de pe câmpul de luptă ale Rusiei devin mai pronunțate și conflictul intră în a doua lună, oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că președintele Vladimir Putin ar putea escalada militar situația, în speranța de a schimba soarta războiului din Ucraina.

”Un scenariu de coșmar ar fi ca o rachetă rusească sau o aeronavă de atac să distrugă un post de comandă al SUA de dincolo de granița ucraineană-poloneză. Acest lucru ar putea duce la o escaladare rapidă și ireversibilă, care să includă utilizarea potențială a armelor nucleare”, a spus Stavridis.

Nici Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken nu a încercat nicio conversație cu omologul său rus, ministrul de Externe Serghei Lavrov, de la începutul războiului. Este clar că generalii și liderii militari ruși ar putea aștepta aprobarea lui Putin pentru a răspunde apelurilor lui Austin și Milley și este posibil ca acesta să nu le permită dialogul.

O altă teorie este aceea că Putin ar putea vedea acum Statele Unite ca pe un adversar hotărât care așteaptă căderea lui de la Kremlin și cu care nu merită să porți discuții. Oficialii ruși s-au înfuriat pe Joe Biden după ce acesta l-a numit pe Putin ”criminal de război”.

Întunericul care s-a lăsat pe canalul de comunicare strategic dintre SUA și Rusia, de o lună, este extrem de periculos, iar deciziile imprevizibile ale lui Putin îl pot pune în mare dilemă pe Biden. Orice mișcare gravă de ”somnambul” a Rusiei poate duce chiar la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Armată rusă a atacat vineri dimineaţa, 29 martie, obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
#SUA Rusia, #SUA Rusia tensiuni, #Putin Biden, #Statele Unite Rusia, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', ce-aveț', Bre, de nu vă-ntâlniți între 4 ochi și chiar de vă