Ce pot aduce SUA la masa negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia: România ar fi prinsă la mijloc

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 04:43
12182 citiri
Ce pot aduce SUA la masa negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia: România ar fi prinsă la mijloc
SUA pot veni cu propuneri constructive pentru Rusia, care să ducă la pace FOTO: TRM

Războiul declanșat de Vladimir Putin acum 11 luni în Ucraina este departe de a se încheia, iar deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil. Cu toate astea, Statele Unite pot aduce la masa negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia niște propuneri constructive, care ar contribui la sfârșitul conflictului dintre cele două țări.

Până acum, dezbaterea despre discuțiile de pace pentru rezolvarea conflictului s-a învârtit în principal în jurul a ceea ce Ucraina și Rusia ar trebui să fie pregătite să aducă la masă pentru a pune capăt războiului și a restabili pacea, susțin doi experți americani, Medea Benjamin și Nicolas Davies într-o analiză din Antiwar.

Cu toate acestea, având în vedere că acest război nu este doar între Rusia și Ucraina, ci face parte dintr-un „Nou Război Rece” între Rusia și Statele Unite, nu doar Rusia și Ucraina trebuie să ia în considerare ce pot aduce la masa negocierilor de pace pentru a pune capăt acestuia. Și Statele Unite trebuie să vină cu propuneri pentru a-și rezolva conflictul de bază cu Rusia, care a dus în primul rând la acest război.

O țară neutră ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei îl înfruntă pe Putin. Schimbare față de Ucraina, după exporturi de arme către România

Criza geopolitică care a pregătit scena războiului din Ucraina a început cu promisiunile încălcate ale NATO de a nu se extinde în Europa de Est și a fost exacerbată de declarația sa din 2008 că Ucraina se va alătura în cele din urmă acestei alianțe militare în primul rând anti-ruse.

În martie 2022, la o lună după invazia rusă, în Turcia au avut loc negocieri de încetare a focului. Rusia și Ucraina au întocmit un „acord de neutralitate” în 15 puncte, pe care președintele Zelenski l-a prezentat public și l-a explicat poporului său într-o emisiune TV națională pe 27 martie. Rusia a fost de acord să se retragă din teritoriile pe care le ocupase de la invazia din februarie, în schimbul angajamentului ucrainean de a nu adera la NATO sau de a găzdui baze militare străine.

Dar în aprilie, aliații occidentali ai Ucrainei, în special Statele Unite și Marea Britanie, au refuzat să susțină acordul de neutralitate și au convins Ucraina să renunțe la negocierile cu Rusia.

Liderii SUA și NATO susțin acum revenirea la masa de negocieri pe care au răsturnat-o în aprilie, cu același obiectiv de a obține o retragere a Rusiei din teritoriul pe care l-a ocupat din februarie. Ei recunosc implicit că încă 11 luni de război inutil și sângeros nu au reușit să îmbunătățească considerabil poziția de negociere a Ucrainei.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

SUA trebuie să propună un plan de pace Rusiei

Așadar ce pot aduce Statele Unite la masă pentru a ajuta la ajungerea la un acord de pace în Ucraina și pentru a detensiona războiul rece dezastruos cu Rusia? Cei doi experți enumeră mai multe propuneri pe care SUA le-ar putea duce la masa negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia, prezentate mai jos.

Statele Unite și alte țări occidentale ar putea sprijini neutralitatea Ucrainei acceptând să participe la genul de garanții de securitate pe care Ucraina și Rusia le-au convenit în martie, dar pe care SUA și Marea Britanie le-au respins.

SUA și aliații săi din NATO i-ar putea informa pe ruși într-un stadiu incipient al negocierilor că sunt pregătiți să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, ca parte a unui acord de pace.

SUA ar putea fi de acord cu o reducere semnificativă a celor 100.000 de trupe pe care le are acum în Europa și să-și scoată rachetele din România și Polonia și să predea acele baze națiunilor respective. Însă, această propunere este greu de crezut că va avea acceptul României și Poloniei.

Experții anunță catastrofa: Începe agonia lui Putin, economia mondială nu mai are nevoie de Rusia

Statele Unite s-ar putea angaja să colaboreze cu Rusia la un acord de reluare a reducerilor reciproce ale arsenalelor lor nucleare.

Statele Unite ar putea deschide o discuție cu privire la eliminarea armelor nucleare din cele cinci țări europene în care sunt desfășurate în prezent: Germania, Italia, Țările de Jos, Belgia și Turcia.

Dacă Statele Unite sunt dispuse să pună pe masă aceste schimbări de politică în cadrul negocierilor cu Rusia, aceasta va facilita Rusiei și Ucrainei să ajungă la un acord de încetare a focului reciproc acceptabil și va contribui la asigurarea că pacea pe care o negociază va fi stabilă și durabilă.

Fără îndoială aceste măsuri sunt doar niște propuneri, care pot fi incluse într-un plan al SUA mai amplu pe care să-l propună Rusiei, pentru terminarea războiului din Ucraina. Negocierile dintre SUA și Rusia nu vor fi ușoare, dar un angajament real de a soluționa diferențele va crea un nou context spre un tratat real de pace.

Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#SUA Rusia, #plan pace Ucraina, #plan pace, #Rusia Ucraina razboi, #negocieri pace Ucraina, #negocieri pace Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina