SUA intenționează să declare Rusia „stat agresor”, după vizita lui Zelenski. Care sunt consecințele deciziei

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 11:32
8818 citiri
SUA intenționează să declare Rusia „stat agresor”, după vizita lui Zelenski. Care sunt consecințele deciziei
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a plecat în SUA FOTO Twitter

Congresul SUA lucrează la introducerea cât mai curând posibil a unui proiect de lege, condamnând Rusia drept „stat agresor” pe fondul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington.

O astfel de etichetă ar izola Moscova la nivel internațional și ar forța Statele Unite să impună sancțiuni țărilor care cooperează cu Kremlinul, și ar da liderului american noi puteri de a sancționa oficialii ruși.

Potrivit publicației The Hill, proiectul de lege se află în stadiul de mediere între administrația președintelui și conducerea Congresului. După cum a subliniat anterior secretarul de stat Anthony Blinken, o astfel de legislație ar ajuta la eludarea unora dintre problemele asociate cu utilizarea definiției de ”stat sponsor al terorismului”, care are unele consecințe nedorite.

„Zelenski a cerut să fie desemnată Rusia drept stat sponsor al terorismului, dar administrația Biden a spus că nu va sprijini acest lucru”, a spus consilierul congresmanului desemnat cu negocierile, scrie The Hill.

Potrivit publicației, președintele SUA poate declara Rusia „stat agresor”, ceea ce îi va da dreptul de a „desemna orice țară străină” drept stat agresor, dacă președintele stabilește că aceasta participă la acte de agresiune împotriva Ucrainei.

De asemenea, textul proiectului de lege permite președintelui să aplice sancțiuni oricărei persoane care „răspunde de infracțiunea de agresiune sau participă la aceasta”, așa cum se prevede în proiectul de lege.

Oficialii ucraineni au declarat pentru ”The Hill” că statutul de agresor nu satisface cererile lor ca Rusia să fie desemnată ca stat terorist, dar susțin măsura ca o modalitate de a descrie faptul că Rusia comite acte de terorism și, în general, ar putea sprijini introducerea unui termen separat dacă oferă instrumente suplimentare pentru pedepsirea statelor agresoare.

Pe 21 decembrie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a plecat în SUA . Aceasta este prima vizită în străinătate a șefului statului de la invazia pe scară largă a Federației Ruse din 24 februarie 2022.

"Am mers în SUA pentru a consolida stabilitatea și capacitatea de apărare a Ucrainei. În special, voi discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA cu Joe Biden. Voi vorbi și în Congres și voi avea o serie de întâlniri bilaterale", a scris președintele.

Discuțiile lui Zelenskyi cu Biden se concentrează pe un nou pachet de ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include pentru prima dată sistemele de rachete antiaeriene Patriot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#SUA Rusia, #stat, #agresor, #vizita SUA, #Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina