Statele Unite pregătesc o pedeapsă majoră pentru Rusia: Va fi o lovitură de grație pentru Moscova

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 00:30 13841 citiri
Joe Biden pregătește sancțiuni dure contra Rusiei FOTO: Washington Times

Zeci de mii de trupe rusești s-au comasat în apropierea granițelor cu Ucraina, iar Statele Unite și aliații săi europeni evaluează care măsuri ar descuraja cel mai bine agresiunea Moscovei. Administrația Biden are pregătită o lovitură puternică contra Rusiei, excluderea acesteia din sistemul global de plăți financiare Swift, ceea ce ar afecta grav regimul lui Putin.

Joe Biden a afirmat că, într-o convorbire telefonică din decembrie 2021, l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu ”consecințe grave economice, așa cum nu le-ați văzut niciodată”. Iar analiștii consideră că președintele american făcea referire, în mod voalat, la eliminarea băncilor rusești din rețeaua internațională Swift, potrivit Foreign Affairs.

Mulți experți au sugerat că Washington-ul va folosi această metodă de sancțiuni împotriva Rusiei, așa cum a făcut-o contra Iranului. O astfel de propunere la adresa Moscovei a fost făcută în Statele Unite și în anul 2014, când Kremlinul a anexat Crimeea.

Atunci, măsura preconizată a alarmat guvernul de la Moscova, iar Dmitri Medvedev, pe atunci în funcția de premier, a avertizat că limitarea accesului băncilor rusești la Swift ar fi asemănător cu un ”act de război”.

Washington Times critică dur politica lui Biden contra lui Putin: Președintele SUA nu dă cu pumnul în masă în fața Kremlinului

Dacă sancțiunea legată de sistemul Swift s-ar aplica Rusiei, atunci fără îndoială ea ar zgudui Moscova. Rusia ar primi o lovitură cruntă și riposta ar putea fi imprevizibilă. Practic, eliminarea băncilor rusești din sistemul internațional Swift le-ar restricționa accesul la cea mai răspândită rețea globală de comunicații financiare.

Swift, este din punct de vedere tehnic, o companie privată din Belgia. Totuși, dacă Statele Unite ar face acest pas și Uniunea Europeană ar fi de acord, Swift ar putea elimina băncile din Rusia din sistem.

Fiica opozantului Boris Nemțov, ucis în Rusia: ”Putin știe că în prezent o singură persoană îi poate răsturna regimul”

Și chiar dacă UE n-ar fi de acord, SUA ar avea modalități de a acționa unilateral și ar înlătura instituțiile rusești din sistemul Swift. Joe Biden ar putea promulga rapid un ordin executiv prin care ar restricționa unilateral rețeaua Swift din Statele Unite, pentru băncile rusești.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News